Mesaje incoerente ale autorităților care au pregătit populația pentru noi restricții dar au sfârșit prin a anunța noi relaxări în contextul pandemiei
În doar câteva zile, autoritățile au transmis mesaje incoerente în privința restricțiilor / relaxărilor în contextul pandemiei, unele dintre acestea fiind chiar contradictorii.
Pe de o parte, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (USR PLUS), și vicepremierul Dan Barna au vorbit despre necesitatea stabilirii de restricții pentru persoanele nevaccinate.
„Având în vedere evoluția pandemiei, relaxările pentru vaccinați pot să continue, dar pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ să existe restricții”, este poziția Ministerului Sănătății, a precizat, vineri seara, la B1 TV, Ioana Mihăilă.
Întrebată dacă între restricții ar putea fi ca accesul în malluri în weekend să fie permis doar persoanelor vaccinate, Mihăilă a precizat că „este vorba de toate spațiile publice neesențiale în weekend”.
Ministrul a spus că, deocamdată, nu s-a luat o decizie.
Luni, vicepremierul Dan Barna a întărit ideea introducerii de restricții pentru persoanele nevaccinate: „E clar că dacă nu ne vaccinăm e nevoie de măsuri de prevenție și acestea se vor adresa persoanelor nevaccinate, așa cum se întâmplă în toată lumea”.
„În spațiile neesențiale în weekend sau în anumite ore, persoanele nevaccinate nu vor avea acces. Astfel de măsuri pot fi avute în vedere dacă se ajunge la o anumită incidență într-o localitate. Exact ce vor face și celelalte țări, astfel de măsuri vor putea fi avute și la noi”, a declarat Barna.
Mai mult, vicepremierul a solicitat autorităţilor cu atribuţii în domeniu, cum ar fi Poliţia şi Jandarmeria să fie mult mai exigente în a se asigura că cetăţenii respectă reglementările actuale cu privire la accesul persoanelor în anumite zone, la anumite eveniment, în funcţie de existenţa unui certificat de vaccinare sau a testării pentru COVID-19.
Luni seara, premierul Florin Cîțu, aflat în campania electorală internă a PNL la Constanța, a declarat că autorităţile nu sunt pregătite doar de valul 4, ci sunt pregătite să depăşească pandemia de coronavirus.
„Suntem pregătiţi nu numai de valul patru, suntem pregătiţi să depăşim pandemia. Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin”, a transmis premierul.
Întrebat ce măsuri de relaxare vor fi luate de la 1 august, Florin Cîţu a răspuns: „Nu foarte multe, rămânem cam cu ce avem acum, masca rămâne la interior, dar cred că ceea ce avem acum este foarte bine şi văd că toate lumea se bucură de aceste măsuri”.
La nici 24 de ore, marți dimineață, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat noile relaxări care intră în vigoare de la 1 august: spectacole cu până la 75.000 de spectatori, tribune pline la competițiile sportive, discotecile deschise la capacitate maximă.
Practic, a rămas în vigoare purtarea măștii în spațiile publice închise și în mijloacele de transport.
După câteva ore, într-o conferință de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a atras atenția că există o tendință de creștere a numărului de infectări și că România se află la debutul valului patru. Gheorghiță a mai spus că sunt 15 județe în care au fost descoperite cazuri de vaccinare cu tulpina Delta (variantă indiană), din care cele mai multe în București, Argeș și Ilfov.
„Se observă o creștere cu 10 % a cazurilor de internare la terapie intensivă. Avem o tendință de creștere a testelor pozitive. Toți acești indicatori ne arată că suntem pe o pantă ascendentă a numărului de cazuri”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a mai anunțat că din septembrie, „foarte probabil”, se va decide administrarea unei a treia doze de vaccin pentru personalul medical, persoanele cu boli cronice și cele peste 65 de ani.
Toate acestea se întâmplă în condițiile în care campania de vaccinare din România este în impas. Doar 31% din adulți s-au vaccinat cel puțin cu o doză și zilnic se înregistrează doar câteva mii de noi doritori. În același timp, la nivelul Uniunii Europene, 70% din populație a fost vaccinată cel puțin cu o doză.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii