Mesajele-cheie ale Bisericii Ortodoxe pe tema vaccinării: Dacă medicii se vaccinează, înseamnă că vaccinul este bun / Informați-vă de la specialiști și din surse sigure / Vaccinul nu este obligatoriu
Mai mulți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române transmit apeluri de încurajare a românilor să aibă încredere și să se vaccineze. G4Media.ro a analizat discursurile publice ale înalților prelați și a identificat câteva mesaje-cheie: exemplul medicilor care se vaccinează, opiniile specialiștilor ca sursă credibilă de informare, și nu „persoane care nu sunt calificate în nimic” și sublinierea faptului că vaccinarea este voluntară, nu obligatorie.
„Ştiu mai bine medicii ce este vaccinul”
Ultimul apel în acest sens a venit miercuri din partea Arhiepiscopului Dunării de Jos, Casian, care, într-o predică online, postată pe pagina oficială a Eparhiei, a transmis că este ca enoriașii să asculte de sfatul medicilor în cazul vaccinării.
„Lăsaţi medicii să ne spună, că ei au studiat 10, 20, 50 de ani trupul omenesc. Ştiu mai bine medicii ce este vaccinul. De vreme ce ei se vaccinează… nu am auzit medic să se vaccineze cu moarte. Nu am auzit medic care să scoată moarte. Medicul e făcut să scoată viaţă, iar preotul să scoată viaţă veşnică din noi. Acesta este Iisus Hristos, care nu ne lasă să murim în această pandemie. Şi le-a dat înţelepciune medicilor şi oamenilor să ieşim cât mai repede din izolare. Iată de ce eforturile tuturor, ale profesorilor, ale părinţilor, ale copiilor, sunt acelea să ne încărcăm cu energie pozitivă şi nu negativă”, a spus Casian, preluat de Agerpres.
Înaltul prelat i-a îndemnat pe credincioşi să nu se mai informeze „de la persoane care nu sunt calificate în nimic”.
Tonul a fost dat însă la mijlocul lunii decembrie, când Patriarhia Română a transmis că ”salută vestea bună a apariției vaccinului” anti-Covid și a cerut autorităților să respecte ”principiile de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”.
„Actul de vaccinare este un drept, și nu o obligație”
Patriarhia a insistat, în comunicatul de presă în care și-a prezentat poziția, că vaccinarea nu este o obligație.
„Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație”, a transmis Patriarhia.
Potrivit acesteia, singurii care au autoritate să recomande un vaccin „absolut nou şi descoperit recent” sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.
„În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, preciza un comunicat de presă al Patriarhiei.
Cea mai spectaculoasă schimbare de discurs a avut-o arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care s-a remarcat prin declarații acide la adresa restricțiilor stabilite de Guvern, organizând slujbe și pelerinaje, în ciuda interdicțiilor.
Chiar dacă este însoțită de remarci personale, cum ar fi faptul că „împărtășania combate orice virus” și că nu acceptă împărtășanie cu mai multe lingurițe, pentru că „e blasfemie să faci așa ceva”, IPS Teodosie a preluat linia de mesaj a Bisericii.
„Trebuie să facă fiecare după sfatul medicului si conștiința sa. În orice caz este o boala reală pentru ca mulți spun că nu există, există.(…) Vaccinul ajută, dacă atâția medici se vaccinează, urmeaza și profesorii și preoții, dar nu este obligatoriu. Ce putem să recomandăm? Mai mult decât sfatul medicilor și constiinta personală”, a declarat luni Arhiepiscopul Tomisului.
„Să nu luăm ştirile de la persoane care nu sunt calificate în nimic”
Și mitropolitul Olteniei, Irineu, a îndeamnat, la mijlocul lunii decembrie, românii să se vaccineze.
„Noi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu, ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie”.
Apelul său îmbracă aceleași mesaje cheie: medicii știu mai bine, informarea trebuie făcută din surse sigure.
„Boala e foarte ascunsă, se ascunde în teamă. Nu vedeţi ce teamă avem acum? Până acum ne-a fost teamă de virus, acum ne e teamă de vaccin. De ce? Pentru că încă persistă în noi această cavalcadă de ştiri, prea multe ştiri şi prea puţină cunoaştere. Preasfânta Biserică spune să îi întrebăm pe medici, să ne informăm, să nu luăm ştirile de la persoane care nu sunt calificate în nimic. Iar ştirile despre credinţă pe care nu le luăm de la preot, de la teolog, pot să ne rătăcească”. a mai spus arhiepiscopul Casian.
La rândul lui, Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului anunţă că se va vaccina împotriva COVID-19 şi le cere credincioşilor să se informeze despre vaccinare doar din surse sigure şi autorizate, accentuând, de asemenea, că vaccinarea nu este obligatorie.
„Guvernul României a făcut un site: vaccinare-covid.gov.ro, un mijloc sigur, autorizat, de informare, cu întrebări şi răspunsuri pe tema vaccinării contra COVID-19, şi alte nedumeriri, pentru a se primi detalii autorizate de către specialişti şi nu doar date aproximative şi nefondate pe adevăruri ştiinţifice, pentru a se feri lumea de capcana ştirilor false care au inundat lumea”, se arată într-un mesaj al ierarhului postat pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Înaltul ierarh consideră că cetăţenii ar trebui să asculte „de glasul specialiştilor în materie de sănătate” şi să respecte măsurile de protecţie decise de autorităţi, pentru a contribui la eradicarea cât mai rapidă a pandemiei.
Un alt reprezenatnt al Bisericii, preotul Constantin Necula, a punctat, de asemenea, că specialiștii trebuie să fie cei care să le explice oamenilor beneficiile vaccinurilor, iar credincioșii trebuie să înțeleagă că și vaccinurile sunt „în mâna lui Dumnezeu”.
„A crede că vaccinul e o încălcare a unei dogme e periculos. (…) Credincios înseamnă om cu încredere în Dumnezeu și care-l lasă și pe Dumnezeu să aibă încredere în el. Adică un om lucid care conștientizează o dată în plus că este în mâna lui Dumnezeu, iar în mâna lui Dumnezeu, din când în când, stau și astfel de vaccinuri”, a spus preotul Necula la Digi 24.
„Cu ghilimelele de rigoare, oare Iisus nu a vaccinat oameni?”
Preotul Visarion Alexa a transmis, la rândul lui, că „argumentul vaccinării rămâne apanajul lumii medicale” și că se va vaccina pentru că „nu vreau nici să dau boala enoriașilor mei și nici să o duc acasă familiei mele”.
„Cu ghilimelele de rigoare, oare Iisus nu a vaccinat oameni? Să ne amintim Evanghelia care ne spune cum a luat tină (pământ, materie) și a pus pe ochii unui orb, vindecându-l. Așadar, materia, zidită de Dumnezeu și folosită de om, poate aduce tămăduire. Vindecarea este, deci, un act divin. Medici competenți, studii întregi, istoria pandemiilor ne spun, ne arată că vindecarea oamenilor a venit și prin vaccinuri, prin acest act medical.
Vedeți dumneavoastră, credința și știința nu se exclud- preotul nu exclude medicul, și nici medicul, preotul- ci se completează, se îmbină în lucrarea lui Dumnezeu”, a scris Visarion Alexa pe Facebook.
Despre cum se împletesc cele două – știința și credința, Visarion Alexa a dat un exemplu.
„Am identificat zilele acestea câteva puncte pe care unii oameni credincioși- enoriași, preoți sau profesori de teologie- le ridică atunci când vine vorba despre acest subiect. Unul dintre acestea este faptul că vaccinurile nu respectă bioetica, pentru că, în alcătuirea lor au fost folosite celule provenite de la fetuși avortați. L-am ascultat însă pe imunologul român Ștefan Dascălu, de la Universitatea Oxford, care spune că vaccinurile actuale nu conțin astfel de celule. Aprobă faptul că aceste celule se regăsesc în lumea medicală încă din 1960, însă nu se mai utilizează. Vorbim de un om performant în lumea medicală…”, a mai scris Visarion Alexa.
Sursa foto: Agenția de știri Basilica/Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii