
Mesajul locuitorilor din regiunile miniere ale Ucrainei către Trump: Nu profitaţi de noi, aceste resurse sunt ale noastre
În timp ce Kievul şi Washingtonul pregătesc un acord care să aloce Statelor Unite o parte din patrimoniul minier al Ucrainei, localnicii care trăiesc deasupra filoanelor de fier îi transmit un mesaj preşedintelui american Donald Trump: Nu profitaţi de noi, aceste resurse sunt ale noastre – comentează marţi agenţia de știri Reuters, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Liderul de la Casa Albă face presiuni asupra Ucrainei, ameninţând cu întreruperea ajutoarelor militare pentru războiul de apărare împotriva Rusiei, dacă SUA nu primesc nimic în schimbul miliardelor de dolari cheltuite.
Acordul este însă sensibil pentru ucraineni, care au o istorie îndelungată în mineritul cărbunelui şi fierului şi care speră să exploateze filoane de metale din categoria pământurilor rare, aflate la mare căutare. Veniturile din minerit sunt vitale pentru bugetul de stat al Ucrainei.
Lângă Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, se află exploatări de suprafaţă de minereu de fier, care au format cratere uriaşe.
Un localnic, pensionarul Oleksandr, în vârstă de 71 de ani, nu are răbdare cu Trump: „Nu poţi avea încredere în roşcovanul ăla, nu e genul acela de om. Din câte văd, vor doar să ia, nu să dea”, spune el după ce şi-a făcut cumpărăturile în apropierea întreprinderii de exploatare şi prelucrare a fierului UGOK.
Zelenski a declarat luni că negocierile privind crearea unui fond pentru veniturile din minerit, din care ar putea retrage bani Statele Unite, au progresat după ce în 18 aprilie s-a semnat un memorandum de intenţie. El a apreciat că „documentul a devenit mult mai puternic, mai echitabil şi ar putea fi avantajos pentru ambele popoare, pentru Ucraina şi pentru America”.
Preşedintele ucrainean ştie că trebuie să îl convingă pe Trump după o relaţie care până acum a fost dificilă, însă dacă încheie un acord dezavantajos va provoca o revoltă în ţara sa.
La circa 60 de km la nord de Krivoi Rog se află oraşul Jovti Vodi – denumire care în ucraineană înseamnă „ape galbene” – unde s-au extras timp de zeci de ani fier şi uraniu. Nina Fesenko, în vârstă de 71 de ani, care locuieşte acolo, speră ca „oamenii implicaţi în asta să se gândească la Ucraina şi la poporul său, fiindcă bogăţiile noastre minerale aparţin poporului”.
Olga Marinska, care are 68 de ani, îşi exprimă speranţa că guvernul va împiedica exploatarea Ucrainei. „Nu trebuie să le dăm nimic. Nu cred că trebuie să facem asta într-un fel în care ei iau totul din acel fond”, spune ea.
Duminică, premierul Denis Şmihal a afirmat că s-a convenit că acordul nu va urmări plata ajutorului american din trecut. Asta i-ar putea linişti pe ucrainenii care au sentimentul că nu s-au luptat cu Rusia din 2022 doar pentru ei, ci şi pentru Occident – pentru NATO, alianţa militară la care vor să adere, şi pentru naţiunile europene de care mulţi ucraineni se simt mult mai apropiaţi decât de preşedintele rus Vladimir Putin.
„Cred într-adevăr că pentru noi, ca ucraineni, se simte puţin ca şi cum o altă ţară se foloseşte de vulnerabilitatea noastră, care nu a fost creată de noi”, a declarat deputata Inna Sovsun. Ea consideră că „este vital, când ne proiectăm viitorul, să nu uităm că în viitor aici vor trăi oameni”. el
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.