G4Media.ro

Mesajul lui JD Vance pentru Bătrânul Continent:  „Nu este bine pentru Europa…

Credit line: Tom Williams / AP / Profimedia

Mesajul lui JD Vance pentru Bătrânul Continent:  „Nu este bine pentru Europa să fie vasalul permanent al Statelor Unite în materie de securitate” / “Iubesc Europa. Nu poți separa cultura americană de cultura europeană”

Vicepreședintele american JD Vance a acordat un interviu amplu privind abordarea sa față de politica europeană, declarând pentru UnHerd că „nu este bine ca Europa să fie vasalul permanent de securitate al Statelor Unite”, scrie The Guardian.

El a insistat că „iubește Europa”, în ciuda comentariilor sale critice la Munchen sau în timpul recentei sale călătorii în Groenlanda.

„Iubesc Europa. Iubesc poporul european. Am spus în repetate rânduri că eu cred că nu poți separa cultura americană de cultura europeană. Suntem în mare măsură un produs al filosofiilor, teologiilor și, desigur, al modelelor de migrație care au venit din Europa și care au lansat Statele Unite ale Americii”, a spus el, într-un interviu acordat din Aripa de Vest a Casei Albe.

Zelenski

În comentariile sale, Vance l-a criticat din nou pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru comentariile „absurde” conform cărora administrația Trump este „cumva de partea rușilor”, ceea ce, în opinia sa, „cu siguranță nu este productiv”.

“Liderii Europei sunt o altă problemă. Să luăm exemplul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski”, care, într-un interviu recent acordat programului american de televiziune 60 Minutes, l-a acuzat pe Vance că „justifică într-un fel” invazia Rusiei în țara sa.

Vance a negat versiunea lui Zelenski: “Am încercat, de asemenea, să aplic recunoașterea strategică a faptului că, dacă doriți să puneți capăt conflictului, trebuie să încercați să înțelegeți unde își văd obiectivele strategice atât rușii, cât și ucrainenii. Asta nu înseamnă că sprijini moral cauza rusă sau că susții invazia la scară largă, dar trebuie să încerci să înțelegi care sunt liniile lor roșii strategice, în același mod în care trebuie să încerci să înțelegi ce încearcă ucrainenii să obțină din conflict.”

„Cred că este un fel de absurd ca Zelenski să spună guvernului [american], care în prezent își menține întreg guvernul și efortul de război împreună, că suntem cumva de partea rușilor”. Acest tip de retorică, spune Vance, „cu siguranță nu este productivă”.

Dincolo de Ucraina, vicepreședintele american s-a declarat îngrijorat de faptul că liderii europeni nu reușesc încă să țină cont de realitățile secolului XXI în materie de imigrație, integrare și securitate.

„Nu este bine pentru Europa să fie vasalul permanent al Statelor Unite în materie de securitate”

Vance afirmă: „Suntem foarte frustrați – «noi» însemnând eu, președintele, cu siguranță întreaga administrație Trump – de faptul că populațiile europene continuă să strige după politici economice și de migrație mai rezonabile, iar liderii europeni continuă să treacă prin aceste alegeri și să ofere popoarelor europene opusul a ceea ce se pare că au votat.”

Imigrația se află în centrul frustrării vizibile a lui Vance față de liderii europeni, notează UnHerd. El susține că, la fel ca în Statele Unite, politicile de deschidere a frontierelor transmise de sus sunt otrăvitoare pentru încrederea democratică. După cum remarcă Vance, „întregul proiect democratic al Occidentului se destramă atunci când oamenii continuă să ceară mai puțină migrație, iar liderii lor continuă să îi răsplătească cu mai multă migrație”.

Un alt punct mort al Europei, spune Vance, este securitatea. „Realitatea este – este crud să o spun, dar este și adevărat – că întreaga infrastructură de securitate a Europei (…) a fost subvenționată de Statele Unite ale Americii”. Cu un sfert de secol în urmă, „se putea spune că Europa avea multe armate dinamice, cel puțin armate care își puteau apăra propria patrie”.

Vance spune că, în prezent, „majoritatea națiunilor europene nu au armate care să le poată asigura o apărare rezonabilă”. Adevărat, „britanicii sunt o excepție evidentă, francezii sunt o excepție evidentă, polonezii sunt o excepție evidentă. Dar, într-un fel, acestea sunt excepțiile care confirmă regula, că liderii europeni au subinvestit radical în securitate, iar acest lucru trebuie să se schimbe”.

Mesajul lui Vance pentru continent, spune el, este același cu cel transmis de Charles de Gaulle în plin Război Rece, când președintele francez a insistat asupra unei doze sănătoase de independență față de Washington. De Gaulle „a iubit Statele Unite ale Americii, dar [el] a recunoscut ceea ce recunosc și eu cu siguranță, că nu este în interesul Europei, și nici în interesul Americii, ca Europa să fie un vasal permanent al Statelor Unite în materie de securitate”.

Ceea ce vicepreședintele nu clarificase înainte de acest interviu este faptul că ar prefera să vadă o Europă puternică și independentă.

„Nu cred că o Europă mai independentă este rea pentru Statele Unite – este bună pentru Statele Unite. Dacă ne întoarcem în istorie, cred că – sincer – britanicii și francezii au avut cu siguranță dreptate în dezacordurile lor cu Eisenhower cu privire la Canalul Suez”, a comentat el.

Vance a făcut aluzie și la propria sa experiență ca veteran al războiului din Irak. „Ceva ce știu un pic mai personal: Cred că o mulțime de națiuni europene au avut dreptate cu privire la invazia noastră în Irak. Și, sincer, dacă europenii ar fi fost puțin mai independenți și puțin mai dispuși să se reziste, atunci poate că am fi putut salva întreaga lume de la dezastrul strategic care a fost invazia Irakului condusă de americani”.

Concluzie: „Nu vreau ca europenii să facă orice le spun americanii să facă. Nu cred că este în interesul lor și nu cred că este nici în interesul nostru”.

Tarifele vamale ale lui Trump

Vorbind despre Regatul Unit în mod specific, Vance a pus mare accent pe locul pe care îl ocupă în afecțiunea președintelui Trump – cu un acord comercial foarte probabil ca rezultat.

„Cu siguranță lucrăm din greu cu guvernul lui Keir Starmer” la un acord comercial, spune Vance. „Președintele iubește cu adevărat Regatul Unit. A iubit-o pe Regină. Îl admiră și îl iubește pe Rege. Este o relație foarte importantă. Și el este un om de afaceri și are o serie de relații de afaceri importante în [Marea Britanie]. Dar cred că este mult mai profund decât atât. Există o afinitate culturală reală. Și, desigur, în mod fundamental, America este o țară anglo-saxonă”. Prin urmare, „cred că există o șansă bună ca, da, să ajungem la un acord extraordinar care să fie în interesul ambelor țări”.

Și alte state europene sunt susceptibile de a ajunge la noi acorduri comerciale, dar drumul ar putea fi mai dur. Deja, „cu Regatul Unit, avem o relație mult mai reciprocă decât avem, să zicem, cu Germania… Deși îi iubim pe germani, aceștia sunt foarte dependenți de exporturile către Statele Unite, dar sunt destul de duri cu multe întreprinderi americane care ar dori să exporte în Germania”.

Potrivit lui Vance, obiectivul administrației va fi „corectitudinea”. „Cred că va duce la o mulțime de relații comerciale pozitive cu Europa. Și, din nou, vedem Europa ca pe un aliat al nostru. Dorim doar să fie o alianță în care europenii să fie puțin mai independenți, iar securitatea și relațiile noastre comerciale să reflecte acest lucru.”

Pe fondul mișcărilor de panică care au afectat recent piețele financiare, UnHerd l-a întrebat pe Vance care este rolul politicilor tarifare introduse de Donald Trump. „Ceea ce dorim să vedem sunt deficite comerciale mai mici, cu adevărat în toate domeniile”, a răspuns Vance. „Uneori, un deficit comercial are sens. De exemplu, America nu produce banane. Deci, evident, vom importa banane, nu vom exporta banane. Deci, pentru anumite categorii de produse și poate chiar pentru anumite țări, un mic deficit comercial poate fi justificat.”

Cu toate acestea, sistemul status-quo în ansamblu este intolerabil din punctul de vedere al Casei Albe. „Sistemul comercial global a condus la deficite comerciale mari și persistente pe categorii de produse, majoritatea țărilor folosind Statele Unite [piața internă] pentru a-și absorbi exporturile excedentare”, a acuzat Vance. “Asta a fost rău pentru noi. A fost rău pentru producătorii americani. A fost rău pentru muncitori. Și, Doamne ferește, dacă America va lupta vreodată într-un viitor război, ar fi rău pentru trupele americane”.

„Orice punere în aplicare a unui nou sistem va face ca piețele financiare să fie neliniștite”, a continuat Vance. „Președintele a fost foarte consecvent cu privire la faptul că acesta este un joc pe termen lung… Acum, desigur, trebuie să fii receptiv la ceea ce îți spune comunitatea de afaceri, la ceea ce îți spun lucrătorii, la ceea ce îți spun piețele de obligațiuni. Acestea sunt toate variabilele la care trebuie să fim receptivi„ pentru a ”face ca politica să aibă succes”.

Dar Vance spune că administrația nu poate guverna doar pentru piața bursieră. „Niciun plan nu va fi implementat perfect… Suntem foarte conștienți de faptul că trăim într-o lume complicată în care deciziile nimănui nu sunt statice. Dar politica fundamentală este de a reechilibra comerțul mondial și cred că președintele a fost foarte clar și persistent în această privință.”

În concluzie, angajamentul administrației Trump-Vance de a întoarce pagina globalizării pare mai profund decât și-ar putea imagina aliații și adversarii SUA. După cum spune Vance: „Nu suntem de partea nimănui, suntem de partea Americii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. UE e o piata care cumpara din SUA tehnologie IT, streaming, AI, media , si toate astea s-au intamplat in timp ce e o securitate asigurata de SUA, in momentul in care aceste dispar si UE ar trebui sa lupte penttru supravetuirea ei automant „bye bye” netflix, amazon …

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.