Mesajul ministrului Culturii pentru actorii Teatrului Național care voiau să organizeze acțiuni pro-Ucraina: ”Să ne menţinem în zona de a apărare a drepturilor actorilor, în graniţele teatrului, pentru teatru”
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a avut, miercuri după-amiază, o întâlnire cu o parte din colectivul Teatrului Naţional din Bucureşti, temele de discuţie fiind legate de cheltuieli, facturi şi salarii, dar şi de unele controverse interne apărute în spaţiul public, legate de acțiunile de susținere a poporului ucrainean, susținute de o parte din artiști, împiedicate însă de conducerea instituției, informează Agerpres.
„Orice sindicat trebuie să fie un partener de dialog şi nu o parte a frontului. Sindicatul trebuie să-şi facă activitatea, foarte bine că sunteţi vocali, că puneţi presiune. Dar înainte de presiune, e bine să aveţi un dialog. După părerea mea, este bine să ne menţinem în zona de a apărare a drepturilor actorilor, în graniţele teatrului, pentru teatru”, le-a transmis artiștilor Lucian Romaşcanu.
Directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, s-a opus până acum la trei inițiative ale actorilor Teatrului Național de a organiza acțiuni prin care să-și arate solidaritatea față de poporul ucrainean, în urma invaziei Rusiei în această țară.
Nu a fost de acord ca steagul ucrainean să fie amplasat pe clădirea teatrului și nici cu organizarea unei campanii umanitare. La sfârșitul săptămânii trecute, le-a interzis actorilor Mihai Călin și Richard Bovnoczki să exprime pe scenă mesaje de susținere cu Ucraina.
”Azi au murit din cauza bombardamentelor doi cunoscuți artiști ucraineni, o actriță și un balerin. Mi-e greață de «dictatura» instituită la TNB. Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului”, a scris pe Facebook actorul Mihai Călin.
Directorul instituției a spus atunci că nu protestul e rolul teatrului.
”Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”, a declarat directorul Teatrului Național București, pentru Antena3.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul TNB, în cadrul discuţiei de miercuri de la Teatrul Național, care a durat mai bine de două ore, au fost dezbătute problemele instituţiei legate de cheltuieli, facturi şi salarii, dar şi cele legate de recentele discuţii care au avut loc în spaţiul public, la acestea din urmă, însă, neparticipând şi „principalii iniţiatori ai demersurilor atât de promovate de mass-media, în ultimele zile”.
„Sunt extrem de atent şi dornic să fac să funcţioneze tot ceea ce depinde de Ministerul Culturii, desigur în concordanţă cu nevoile şi dorinţele actorilor şi angajaţilor acestui teatru. Trebuie să aveţi confort, înţelegere, o atmosferă care să faciliteze creaţia iar, în tot acest ansamblu care vă poate duce la performanţă, o parte ne revine şi nouă”, s-a adresat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, celor prezenţi la începutul întâlnirii.
Actorul Marius Manole, liderul sindicatului actorilor din TNB, a dorit să afle când va avea loc concursul pentru ocuparea postului de manager al teatrului şi de ce acesta nu a fost organizat încă, actorul cerând asigurări ministrului Culturii în legătură cu transparenţa competiţiei.
Cu promisiunea unei selecţii transparente, acest concurs va avea loc, conform ministrului Culturii, în perioada de vară, după încheierea actualei stagiuni.
Sursa foto: Facebook / Ministerul Culturii
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii