G4Media.ro

Messina Denaro, mafiotul arestat în Italia cu averea estimată la 7 miliarde…

Foto: EPA via Agerpres

Messina Denaro, mafiotul arestat în Italia cu averea estimată la 7 miliarde euro: viața și secretele lui ”U Siccu”. Ce rol a jucat în masacrele din 92-93, averea de miliarde de euro, relațiile cu lumea politică

Povestea vieții lui Messina Denaro, ultimul lider al Cosa Nostra arestat luni în Palermo, este relatată pe larg în presa din Italia. Un portret al celebrului lider al mafiei a apărut în revista italiană Millennium a ziarului Il Fatto Quotidiano.

Primii pași în familia mafiotă din Castelvetrano (Trapani, Sivilia), întâlnirea de la Fontana di Trevi din Roma cu Giuseppe Graviano pentru a plănui atentatele din 1992 și 1993, relația cu senatorul Antonio D’Alì de la Forza Italia, numeroasele ocazii în care a scăpat de capturare. Averea care i-a fost atribuită până în prezent se ridică la aproximativ 7 miliarde de euro. Acesta este Messina Denaro.

„Este timpul să ne ștergem picioarele, trebuie să ne scoatem pietricelele din pantofi”

Primul episod al vieții italianului proiectat de media italiană îl urmărește pe Denaro în mijlocul mulțimii care curge de pe Via della Stamperia spre fântâna Trevi din Roma, acolo nimeni nu-l poate observa pe tânărul subțire și distins.

E momentul întâlnirii cu Giuseppe Graviano pentru a pune la cale atentatele în care mureau procurorii Giovanni Falcone și Paolo Borsellino în 1992.

Șeful Cosa Nostra a fost arestat la clinica La Maddalena din Palermo, după treizeci de ani de fugă și treizeci de ani de la acea întâlnire din fața Fântânii Trevi.

Ceva se mișca și în Sicilia în 1992. Ceva teribil. Pe 30 ianuarie, Curtea de Casație a pus ștampila pe sentințele pe viață ale ”Maxiprocesso”: pentru mafioți condamnați la închisoare pe viață. Nu se mai întâmplase niciodată înainte: aceasta a fost prima palmă flagrantă dată Cosa Nostra de către stat.

A doua a venit câteva zile mai târziu, când Curtea de Apel din Palermo i-a condamnat pe cei vinovați de uciderea carabinierului Emanuele Basile: era vorba de patru șefi de top ai Cosa Nostra, precum Totò Riina, Michele Greco, Francesco și Giuseppe Madonia. Încercările de a-i condiționa pe judecătorii din acel proces au fost fără rezultat: după o jumătate de secol de eficiență, mașina impunității mafiote s-a blocat. Iar șeful șefilor este furios.

Între sfârșitul anului 1991 și începutul anului 1992, Riina își adună toți generalii și ordonă: „Este timpul să ne ștergem picioarele, trebuie să ne scoatem pietricelele din pantofi”.

Acest lucru înseamnă că nu doar magistrații trebuie să moară, ci și politicienii care sunt incapabili să adapteze sentințele. A decis statul să pornească un război împotriva mafiei prin crearea Super Procuraturii? Riina răspunde prin crearea „Supercosa”: sunt oameni aleși, loiali doar lui, cărora li se încredințează misiuni delicate și extrem de secrete. Din acest motiv, Messina Denaro îl întâlnește pe Graviano la Fontana di Trevi în acea zi.

Cine e ‘u siccu, slăbănogul

Pe primul îl cheamă ‘u siccu, pentru că este slab, dar preferă să i se spună Diabolik, după personajul de benzi desenate pe care îl îndrăgește.

Cel de-al doilea, în schimb, este abordat de cei mai credincioși cu o poreclă sugestivă: Mama Natură. De câțiva ani încoace, cei doi sunt inseparabili: alți mafioți spun că sunt ca „găleata și funia”. Au aproape aceeași vârstă, aceleași pasiuni pentru femei frumoase, arme și luxul neîngrădit, aceeași inteligență criminală diabolică și feroce.

Matteo este un copil prodigios, descendent al unei familii de veche tradiție mafiotă și fiul unui vechi prieten al lui Riina. Unchiul Totò a mizat mult pe acest tânăr: l-a crescut personal pentru a fi moștenitorul său în vârful domului.

„Băiatul ăsta, tatăl lui mi l-a încredințat mie,”, avea să povestească Riina ani mai târziu.

Născut la Castelvetrano în aprilie 1962, sute de articole, zeci de cărți și rapoarte de anchetă de mii și mii de pagini au fost scrise despre ultimul superlativ al Cosa Nostra. Despre un om care a dispărut credem că știm totul. În schimb, știm foarte puțin.

Știm că atunci când devine fantomă avea în jur de 30 de ani. Este un tânăr carismatic, la modă, obișnuit să trăiască în lux.

În ciuda nivelului său scăzut de educație, el își etalează adesea o cultură variată și autodidactă: la clasicii greci și latini adaugă autori sud-americani. ”Un fel de gangster metropolitan, un naș 2.0, departe de prototipul de mafiot pe care suntem obișnuiți să-l cunoaștem. Jachetele de catifea prea largi ale lui Totò Riina? Messina Denaro poartă doar haine de marcă, adesea croite la comandă” , scriu jurnaliștii italieni.

Bernardo Provenzano a fost prins mâncând ricotta într-o stână, cu Biblia lângă el. Matteo servește caviar și nici măcar nu este atât de religios.

În plus, spre deosebire de toți ceilalți doni, el este necăsătorit, are o fiică concepută în afara căsătoriei și o carieră criminală presărată cu relații romantice. Chiar și astăzi, există femei care încearcă să-l contacteze pentru că sunt fascinate de el. De altfel, chiar și ultima sa scrisoare înainte de a se ascunde este adresată unei femei: „Trebuie să plec, dar nu pot explica motivele alegerii mele. În acest moment lucrurile sunt împotriva mea, lupt pentru o cauză care nu poate fi înțeleasă. Dar într-o zi se va ști cine a fost de partea rațiunii”.

Acest gangster pasionat de femei nu era doar ultimul fugar al Cosa Nostra: el era mai ales singurul șef rămas în libertate care cunoaște secretele masacrelor.

De la Riina, la frații Graviano, trecând prin Leoluca Bagarella, Giovanni Brusca și apoi și Bernardo Provenzano, toți oamenii caracatiței care au trecut prin acea perioadă de teroare de doi ani au ajuns, într-un fel sau altul, într-o celulă. Toți, cu excepția unuia: Denaro.

Avere de 7 miliarde de euro

Timp de aproape treizeci de ani, investigatori de cel mai înalt nivel l-au căutat pe Messina Denaro. Vânătoarea, care s-a încheiat la 16 ianuarie 2023, a fost efectuată de un nou grup de polițiști selecționați, conduși de șeful Anticriminalității Francesco Messina, de carabinierii de la ROS, conduși de Pasquale Angelosanto, de echipele mobile din Palermo și Trapani și de comandamentele provinciale ale Arma. Și, în plus, serviciile secrete, care au pus pe capul său o recompensă de trei milioane de euro.

Au fost desfășurate investigații complexe, au trebuit triate mii de denunțuri, adesea trimise de mitomani: sunt cei care pretind că l-au localizat în Islanda și cei care sunt siguri că l-au văzut în parcarea din fața casei lor.

La un moment dat procurorii italieni au fost convinși că l-au găsit într-un pub din Olanda. Bărbatul încătușat și cu cagulă de Interpol în timp ce bea într-un pub din Haga nu era Matteo, ci doar un turist englez plecat să vadă Marele Premiu de Formula 1. Pentru a mia oară, nu mai era nimic de făcut: Matteo nu era de găsit nicăieri. Cum reușește?

În epoca smartphone-urilor și a geolocației, a urmăririi aproape complete a vieții fiecăruia, cum poate unul dintre cei mai căutați oameni din lume să continue să rămână invizibil?

Potrivit unora, pentru că avea o mare putere, cea de șantaj. La el au ajuns documentele păstrate în ultima ascunzătoare a unchiului Totò, cea pe care carabinierii nu s-au dus să o caute după arestarea ”capo dei capi”. Există și un alt motiv. ”Este protejat de o rețea masonică”, susține Teresa Principato, fostul procuror adjunct din Palermo care l-a vânat pe ”super-patron” timp de opt ani.

În anii care au precedat arestarea sa, procurorii au arestat sute de oameni loiali lui, punându-le chiar cătușe la încheieturile mâinilor surorii sale, Patrizia și fratelui său, Salvatore. Apoi au încercat să-i blocheze „marfa”, adică banii mărunți, bunul suprem al oricărui mafiot care se respectă: numai în ultimii zece ani, o numărătoare rapidă ne spune că bunurile sechestrate, pentru că se consideră că pot fi urmărite până la Messina Denaro, valorează peste șapte miliarde de euro.

În proprietatea lui Matteo se aflau supermarketurile Despar și o serie de crame care produceau vinuri premiate. Valoarea? Aproape 800 de milioane. Mult, mult mai mult a meritat Valtur, gigantul satelor și stațiunilor turistice: aproape cinci miliarde au ajuns în mâinile lui Carmelo Patti, un sicilian care a emigrat în Lomellina pentru a lucra ca muncitor și a ajuns să dea mâna cu Giovanni Agnelli. Și asta, spun anchetatori, pentru că a fost tot opera lui Matteo.

Conexiunile cu politica italiană

Când Matteo devine o fantomă, Prima Republică este pe moarte. A doua s-a născut în 1994: Forza Italia a câștigat alegerile și Silvio Berlusconi a devenit prim-ministru. În Parlament, de la Trapani, sosește un bărbat distins, cu o barbă bine îngrijită: se numește Antonio D’Alì și este urmașul uneia dintre cele mai importante familii din provincie. Mari latifundiari, proprietari de fabrici de sare și bănci, familia D’Alì a dat de lucru multor sicilieni. Chiar și Denaros din Messina. Matteo însuși a povestit această întâmplare într-o zi când a fost chemat la secția de poliție. În Partanna a avut loc o crimă, iar polițiștii au vrut să înțeleagă mai multe. Matteo neagă: nu știe nimic despre asta. El este doar un fermier, un „viddano”, ca și tatăl său. Dar ei nu sunt „viddani” ca ceilalți: lucrează pentru familia D’Alì.

„Mă numesc Matteo Messina Denaro, sunt al patrulea dintre cei șase fii ai tatălui meu, Francesco Messina Denaro, și sunt singurul care a continuat afacerea tatălui meu de cultivare a câmpurilor. Aș dori să precizez că tatăl meu și-a început activitatea agricolă ca agricultor și cultivator pe terenurile familiei D’Alì Staiti”, va preciza tânărul mafiot, foarte abil în a pune în valoare toată greutatea numelui său de familie autoritar.

Fratele său mai mare, Salvatore, lucrează, de asemenea, pentru această familie, adaugă el, dar nu în mediul rural. Salvatore a studiat și are un loc de muncă la Banca Sicula. Sunt povești vechi, care vor reveni în prim-plan peste ani, când D’Alì va ajunge să fie anchetat. Se spune că pentru a fi ales în Senat a avut voturile mafiei, cel puțin până la alegerile din 2001. Se spune că, pentru a se răsplăti, a făcut să fie transferat departe de Trapani un prefect urât de șefi. Și că a dat chiar și peste șeful echipei mobile: se numește Giuseppe Linares și este omul care l-a vânat ani de zile pe Matteo. Într-o zi, după unul dintre numeroasele raiduri anti-mafia, l-a sunat, l-a felicitat și apoi i-a spus: „Ar fi bine să pleci, ești prea expus”. Era în 2002, iar Linares își amintește că tonul acelui apel a fost glacial. Polițistul a fost transferat abia în 2013: l-au promovat și l-au trimis la Napoli. Totuși, după un proces lung și complex, D’Alì a fost condamnat în cele din urmă la șase ani de închisoare.

A scăpat mereu. Până acum

Membri ai familiei, prieteni, oameni de afaceri, foști membri ai guvernului acuzați că l-au favorizat, dar și anchetatori care se specializaseră prea mult în urmărirea fugarului: atinși de umbra neagră a lui Matteo, toți au căzut, într-un fel sau altul.

Totul s-ar fi putut sfârși într-o seară din aprilie 1997. În Aspra, un orășel de lângă Bagheria, există o stradă numită Milwaukee Street, după numele statului american în care mulți pescari locali au emigrat de-a lungul anilor. Acolo, pe strada Milwaukee, comisarul Carmelo Marranca găsește singura ascunzătoare a lui Messina Denaro care a fost descoperită vreodată.

De ceva timp, poliția era pe urmele Mariei Mesi, o fată frumoasă cu trăsături mediteraneene. În fiecare weekend dispărea pe Via Milwaukee, înghițită de una dintre clădirile din zonă. Apoi reapare noaptea târziu, deghizată cu o pălărie, eșarfă și ochelari de soare. Cine se plimbă noaptea cu ochelari de soare? De ce? Și, mai ales, unde?

Polițiștii bănuiesc că Maria are o aventură. O relație secretă cu o persoană atât de importantă încât trebuie să-i țină secretă identitatea: Maria Mesi este iubita lui Matteo Messina Denaro. O urmăresc, localizează apartamentul în care se duce în fiecare weekend și îi pun o cameră de luat vederi: din acel moment, însă, nimeni din Via Milwaukee nu a mai văzut-o vreodată.

Cineva a dat o mână de ajutor acestui destin, susțin jurnaliștii italieni. De exemplu: cum este posibil ca o casetă cu vocea lui Messina Denaro să fi rămas uitată în arhivele tribunalului din Marsala timp de 28 de ani? Cine știe dacă există pe undeva o fotografie recentă.

Ultimele instantanee cunoscute sunt instantanee îngălbenite care îl arată pe un Matteo foarte tânăr, în ziua nunții surorii sale. Pe baza acestor imagini este procesată ciclic vocea șefului, îmbătrânită artificial de un computer. Știm că între timp a fost operat la ochi, la clinica Barraquer din Barcelona. Și că, după cum spun unii martori, s-a îngrășat: „u siccu nu mai e așa siccu.

Ne aflăm la sfârșitul anului 1992, camerele de filmat ale emisiunii lui Maurizio Costanzo Show zăbovesc asupra publicului și, la un moment dat, încadrează chipul prietenului său, Graviano. Omul de lângă el ar putea fi Matteo. Cel puțin așa a declarat șeful Brancaccio, interceptat în închisoare: „Eram cu el, stăteam unul lângă altul”.

Dacă într-adevăr bărbatul de lângă Graviano este Matteo, atunci acel cadru a fost ultima imagine disponibilă a unei fantome, până la arestarea sa.

Cu toate acestea, abia în 2020 a ieșit la iveală o filmare de la o cameră de supraveghere amplasată pe o șosea din provincia Agrigento: se poate vedea un vehicul de teren și un bărbat așezat pe scaunul pasagerului. Se poate distinge chiar și o bucată din fața lui: este cea a lui Messina Denaro, susțin anchetatorii.

Imaginile datează din 2009, când fugarul călătorea cu o carte de identitate obișnuită, emisă pe numele altei persoane și eliberată de municipalitatea din Alcamo. La acea vreme, spun reporterii, Matteo își putea permite chiar și luxul de a merge la stadion: în timp ce jumătate de lume îl căuta, el urmărea Palermo jucând pentru un loc în Liga Campionilor.

Piste abandonate fără motiv, anchete ale poliției care s-au ciocnit cu cele ale carabinierilor, anchetatori care par să se fi apropiat mai mult decât alții de țintă, dar care au fost apoi pedepsiți, transferați sau retrogradați: sunt multe episoade mărunte care au prelungit de fiecare dată libertatea fantomei din Castelvetrano.

Pe 15 ianuarie 1993, Riina a fost arestat în timp ce se îndrepta spre o reuniune a Domului: dacă l-ar fi urmărit în continuare, i-ar fi prins pe toți coloneii din Cosa Nostra. Inclusiv Messina Denaro și Graviano. Care, în schimb, în acele luni, a organizat masacrele din 1993, cele ale bombelor plasate în afara Siciliei.

Acest portret al lui Matteo Messina Denaro a fost publicat în FQ MillenniuM nr. 52, decembrie-ianuarie 2022 și preluat de Il Fatto Quotidiano.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Unul dintre cele mai prost scrise articole.
    Nu intelegi nimic din informatiile prezentate, se trece de la o perioada la alta fara a prezenta un fir epic clar.

  2. Interesant articol.
    O mentiune : folositi de mai multe ori in text cuvantul „dom”
    Este traducerea gresita a cuvantului italian „cuppola” , care nu semnifica cupola , dom, ci desemneaza conducerea colectiva , superioara a mafiei.

  3. La ei mafia era în afara statului si avea conexiuni în stat.
    La noi ANI refuza sa soluționeze dosarul averii Liei Savonea cunoscuta drept stăpâna justiției. Sa știm și noi dacă are vreo legătură cu faptul ca savonea împreună cu gradinaru au tergiversat dosarul fni Sorin Ovidiu vintu.
    Savonea nu ne spune ce relație are cu gradinaru, actualul șef al csm și șeful completului iccj care a dat marea prescriptie infractorilor multimilionari. Cristi Rizea zicea ca sunt …. iar ei n au dezmințit public.
    Sefa iccj Corina Corbu refuza sa răspundă întrebărilor g4 despre acuzațiile de plagiat iar dosarul de fosta inculpata și l a secretizat.
    Sefa inspectiei judiciare e soția unui prefect PSD și nu răspunde ptr plagiat deși încasează mii de lei lunar ptr spor de doctorat.
    Fostul șef al inspectiei judiciare, netejoru e bine merci deși are multe dosare penale ținute pe loc.
    Presedinta de onoare a magistraților din România e costiniu Viorica, soția fostului judecător costiniu condamnat pentru trafic de influenta cu acel senator PSD Voicu Cătălin.

  4. SuperProcuratură? Carabinieri? Justiție italiană?
    Ce face această justiție cu mafioții români (Bica, Dragomir, Săvulescu, Iorgulescu)? Hmmm?

  5. ✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍asta ar merita lovit cu pedepse medievale…je.gu se lauda ca poate umple un cimitir cu victimele as.si.nate…băi fratie, calcat si stors pana sifoneaza tot, da absolut tot…😎😎😎😎😎😎😎😎averea vanduta si donata victimelor si institutiilor antimafia…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪