Meta a folosit versiuni piratate ale unor cărți protejate de drepturi de autor pentru a-și antrena sistemele AI, cu aprobarea lui Zuckerberg, susține un grup de autori în justiție
Meta Platforms a folosit versiuni piratate ale cărților protejate de drepturi de autor pentru a-și antrena sistemele de inteligență artificială, cu aprobarea directorului său general Mark Zuckerberg, a susținut un grup de autori în documente judiciare recent publicate, relatează Reuters.
Ta-Nehisi Coates, comedianta Sarah Silverman și alți autori care dau în judecată Meta pentru încălcarea drepturilor de autor au făcut aceste acuzații în dosarele făcute publice miercuri, la tribunalul federal din California. Aceștia au afirmat că documentele interne prezentate de Meta în timpul procesului au arătat că firma știa că operele erau piratate.
Autorii au dat în judecată Meta în 2023, susținând că gigantul tehnologic a folosit în mod abuziv cărțile lor pentru a-și antrena modelul de limbaj Llama.
Cazul este unul dintre cele câteva în care se susține că operele protejate prin drepturi de autor ale autorilor, artiștilor și altor persoane au fost utilizate fără permisiune pentru a dezvolta produse AI. Pârâții au susținut că au făcut o utilizare corectă a materialului protejat de drepturi de autor.
Miercuri, autorii au solicitat instanței permisiunea de a depune o plângere actualizată. Aceștia au declarat că noi dovezi au arătat că Meta a utilizat setul de date de formare pentru inteligență artificială LibGen, care ar include milioane de lucrări piratate, și l-a distribuit prin intermediul torrentelor peer-to-peer.
Aceștia au afirmat că comunicările interne ale Meta au arătat că Zuckerberg „a aprobat utilizarea de către Meta a setului de date LibGen, în ciuda preocupărilor din cadrul echipei executive de AI a Meta (și a altor persoane din cadrul Meta) cu privire la faptul că LibGen este «un set de date despre care știm că este piratat»”.
Anul trecut, judecătorul districtual american Vince Chhabria a respins plângerile conform cărora textul generat de roboții de chat ai Meta a încălcat drepturile de autor ale autorilor și că Meta a eliminat în mod ilegal informațiile privind gestionarea drepturilor de autor (CMI) ale cărților lor.
Scriitorii au susținut miercuri că dovezile au întărit pretențiile lor privind încălcarea dreptului de autor și au justificat reluarea pretenției lor privind CMI și adăugarea unei noi pretenții privind frauda informatică.
Chhabria a declarat, în cursul unei audieri care a avut loc joi, că le va permite scriitorilor să depună o plângere modificată, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la meritele pretențiilor privind frauda și CMI.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.