Meta amenință că va elimina conținutul de știri în SUA dacă o nouă lege care oferă editorilor puteri mai mari este aprobată
Meta a amenințat că va elimina conținutul de știri de pe Facebook în SUA, transmite BBC. Gigantul online se opune unei noi legi care ar oferi organizațiilor de știri o mai mare putere de negociere a taxelor pentru conținutul partajat pe Facebook.
O lege similară, adoptată în Australia, a dus la suspendarea pentru scurt timp a știrilor de pe Facebook anul trecut.
Meta susține că, de fapt, platforma sa asigură un trafic sporit pentru mass media aflate în dificultate și că editorii își postează conținutul pe Facebook pentru că „le aduce beneficii”.
Legislația, cunoscută sub numele de Journalism Competition and Preservation Act (JCPA), a fost introdusă în Congres de către senatorul de Minnesota Amy Klobuchar și are sprijin bipartizan.
Aceasta ar oferi editorilor și radiodifuzorilor puteri mai mari pentru a negocia colectiv cu companiile de social media pentru o cotă mai mare din veniturile din publicitate.
Companiile media susțin că Meta generează sume uriașe de bani din articolele de știri partajate pe platformă.
Știrile locale, în special, s-au luptat pentru supraviețuire în timpul pandemiei, în condițiile în care Meta a obținut profituri uriașe.
Cu toate acestea, Meta susține că această narațiune este greșită și că Facebook conduce traficul către sursele de știri.
Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a declarat: „Dacă Congresul va adopta un proiect de lege nechibzuit privind jurnalismul ca parte a legislației privind securitatea națională, vom fi forțați să luăm în considerare eliminarea completă a știrilor de pe platforma noastră”.
Meta susține, de asemenea, că partajarea știrilor pe Facebook reprezintă doar o mică parte din veniturile sale.
O lege australiană similară, care a intrat în vigoare în martie 2021, a dus la o scurtă oprire a fluxurilor de știri Facebook în această țară.
Compania a revenit rapid asupra deciziei după critici de amploare – intermediind un acord cu guvernul australian.
Într-o declarație referitoare la legea propusă anul trecut de Australia, un purtător de cuvânt al Meta a declarat: „pentru Facebook, câștigul comercial din știri este minim. Știrile reprezintă mai puțin de 4% din conținutul pe care oamenii îl văd în News Feed-ul lor”.
Legislația americană face parte dintr-un set mai larg de legi care vizează combaterea dominației Big Tech.
Susținătorii JCPA spun că rețelele sociale vor deveni „ziarele locale de facto ale Americii” dacă legea nu va fi adoptată.
Matt Stoller, director de cercetare la American Economic Liberties Project, a declarat că mass-media sunt „mâncate de vii” de Meta.
„Eforturile Meta de a șantaja Congresul dovedesc încă o dată de ce acest monopol este o amenințare pentru democrațiile din întreaga lume”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii