![meta, social media, retea de socializare, inteligenta artificiala, mark zuckerberg, gigant tehnologic, tech, tehnologie, AI](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/01/profimedia-0915174003-768x500.webp)
Meta lansează un nou program pentru îmbunătățirea inteligenței artificiale în domeniul vorbirii și traducerii
Meta lansează un nou program în parteneriat cu UNESCO pentru a colecta înregistrări de vorbire și transcrieri despre care compania spune că vor ajuta la dezvoltarea viitoarei AI disponibile open-source, relatează TechCruch.
Programul, denumit Language Technology Partner Program, caută colaboratori care pot contribui cu mai mult de 10 ore de înregistrări de vorbire cu transcrieri, cantități mari de text scris și seturi de propoziții traduse în „diverse limbi”. Potrivit Meta, partenerii vor lucra cu echipele de inteligență artificială ale companiei pentru a integra aceste limbi în modelele de recunoaștere a vorbirii și de traducere ale inteligenței artificiale, care – după ce vor fi finalizate – vor fi disponibile în regim open-source.
Printre partenerii de până acum se numără guvernul din Nunavut, un teritoriu slab populat din nordul Canadei. Unii locuitori din Nunavut vorbesc limbile Intuit, cunoscute sub numele colectiv de Inuktut.
„Eforturile noastre se concentrează în special pe limbile slab deservite, în sprijinul activității UNESCO”, a scris Meta într-o postare pe blog furnizată către TechCrunch. „În cele din urmă, obiectivul nostru este de a crea sisteme inteligente care pot înțelege și răspunde nevoilor umane complexe, indiferent de limbă sau de mediul cultural”.
În completarea noului program, Meta a declarat că va lansa un punct de referință de traducere automată open-source pentru a evalua performanța modelelor de traducere lingvistică. Criteriul de referință, compus din propoziții elaborate de lingviști, acceptă șapte limbi și poate fi accesat – și la care se poate contribui – de pe platforma de dezvoltare a inteligenței artificiale Hugging Face.
Meta prezintă ambele inițiative ca fiind filantropice. Cu toate acestea, compania va beneficia de modele îmbunătățite de recunoaștere a vorbirii și de traducere.
Meta continuă să extindă numărul de limbi pe care le acceptă asistentul său bazat pe inteligență artificială, Meta AI, și să contribuie la funcții precum traducerea automată pentru creatori. În septembrie anul trecut, Meta a anunțat că va începe testarea unui instrument de traducere a vocilor în Instagram Reels, permițând creatorilor să își dubleze discursul și să îl sincronizeze automat cu clipurile.
Tratarea de către Meta a conținutului în alte limbi decât engleza pe platformele sale a fost ținta multor critici. Potrivit unui raport, Facebook a lăsat aproape 70 % din dezinformările COVID în limbile italiană și spaniolă nesemnalizate, comparativ cu doar 29 % din dezinformările similare în limba engleză. De asemenea, documente divulgate de companie arată că postările în limba arabă sunt semnalate în mod regulat în mod eronat ca discurs instigator la ură.
Meta a declarat că ia măsuri pentru a-și îmbunătăți tehnologiile de traducere și moderare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.