G4Media.ro

Metamorfoza lui Assange: de la erou hacker la „spion rus”

Metamorfoza lui Assange: de la erou hacker la „spion rus”

Sic transit gloria hacker. Șase ani, nouă luni, douăzeci și patru de zile de metamorfoză: de la spărgătorul punk de secrete de stat (în mare parte americane) cu față prelungă și ciuf rebel, la predicatorul filozofiei Wikileaks cu părul lung strâns la spate, cu o carte a lui Gore Vidal (despre politica externă americană) în mână şi cu privirea pierdută, scrie ziarul italian Corriere della Sera, preluat de Rador.

Șase ani, nouă luni, douăzeci și patru de zile încuiat într-o cameră. Cu apariţii ocazionale pe balconul care are vedere pe o elegantă stradă londoneză Knightsbridge, la câțiva pași de magazinul universal Harrods. A fost nevoie de mai puțin de șapte ani pentru a-l transforma pe Julian Assange de la rock-star (vezi filmul hollywoodian despre viața sa, interpretat de Benedict Cumberbatch) la posibil spion rus, colaborator al televiziunii de stat din Rusia, idol al dreptei americane din 2016 (după scufundarea campaniei lui Hillary Clinton, victimă a atacurilor hackerilor).

Assange, un oaspete din ce în ce mai puţin preţuit de guvernul ecuadorian, care la un moment dat încercase să-i dea un pașaport diplomatic care să-l trimită la Moscova în calitate de corespondent (unde ar fi fost alături de „colegul” și de sursa sa, Edward Snowden). Când poliția britanică a anunţat că nu va considera valabil acel permis de trecere și că îl vor aresta oricum, guvernul ecuadorian amenință că-i va întrerupe conexiunea la Internet, aşa cum se procedează cu adolescenții capricioși. Și astfel (fostul) cel mai căutat hacker din lume ajunge blocat într-o cauză legală proces împotriva gazdelor sale care în cele din urmă îl constrâng să plătească cheltuielile medicale și să aibă mai multă grijă de pisică.

Șederea lungă obligată la Londra a lui Julian Assange, creatorul și liderul WikiLeaks, care a fugit de justiția suedeză, britanică, americană, este în același timp un roman de spionaj, care i-ar plăcea mult lui John le Carré, un thriller juridic de tipul celor semnate de John Grisham, și un mic semn liniștitor al vremurilor.

Cazul juridic, extrem de complex, poate fi rezumat astfel: în 2010, justiția suedeză dorește să-l interogheze pe Assange (care se află în Anglia) în legătură cu acuzațiile de agresiune sexuală și de viol aduse de două femei. El nu vrea să se deplaseze, deoarece se teme să fie extrădat din Suedia în Statele Unite (care îl investighează pentru dezvăluirea secretelor militare americane furate de soldatul Manning și de alții și apoi publicate de Wikileaks). În noiembrie 2010, Suedia emite un mandat de arestare internațional (care va fi revocat, din cauza imposibilității de a-l interoga pe acuzat, însă mai e timp până în august 2020, înainte de expirarea termenului limită). În luna următoare, după o scurtă detenţie, Assange iese pe cauțiune și începe calea lungă și sinuoasă a apelurilor. În cele din urmă, pe 19 iunie 2012, se refugiază în ambasada ecuadoriană, încălcând condițiile eliberării pe cauțiune.

De ce Ecuador? Pentru că președintele Correa, pe care Assange îl intervievase recent în programul său pentru canalul rus RT, era un fan Wikileaks și al campaniei foarte jenante pentru Statele Unite la nivel diplomatic și devastatoare în ceea ce privește organizarea serviciilor secrete. Astfel, Correa îl primeşte pe Assange, acordându-i azil şi erijându-se într-un apărător al libertății de exprimare.

De fapt, Correa, aşa cum s-a văzut mai târziu, a început să-l spioneze pe Assange aproape imediat (Operațiunea Hotel), însă relațiile dintre Ecuador și Wikileaks s-au stricat oficial în 2016, atunci când a deraiat campania prezidențială a lui Hillary Clinton: hackerii (ruși, aceaste fiind ipoteza cea mai acreditată) au intrat în bazele de date ale Partidului Democrat și în cele ale directorului campaniei lui Clinton, John Podesta. WikiLeaks a publicat totul, spre entuziasmul republicanilor (și al Pamelei Anderson, fostul salvamar din Baywatch), iar Ecuadorul i-a tăiat conexiunea Internet lui Assange pentru a încerca, cel puțin oficial, să se distanțeze de oaspetele din ce în ce mai greu de suportat. Assange ajunge să nu mai fie în graţiile guvernului ecuadorian atunci când Correa îşi încheie mandatul, urmat de Lenin Moreno (în mai 2017). Moreno, care a fost adjunctul lui Correa, îl defineşte imediat pe Assange drept „o problemă” și este clar pentru toţi că vântul s-a schimbat. Assange începe să facă o campanie pentru independența catalană, dar mai presus de toate, acum două luni, Wikileaks a publicat „Ina Papers”, documente extrem de jenante pentru Moreno, deoarece includ printre altele e-mailurile personale (mesajele Gmail, WhatsApp și Telegram) ale președintelui și soției, suspectaţi de corupţie.

În aprilie 2019, Moreno spune în mod deschis la posturile de radio din țara sa că Assange încalcă acordurile „în mod repetat” și că a spart „email-urile personale” de la ambasadă. Timpul a expirat.

Traducerea Rador: Cătălina Păunel

Foto: Contul personal de Facebook Julian Assange

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Dupa legea „cine nu ii pupa in fund pe americani e impotriva lor”…

    Ce e ridicol este cat de inveninati sunt idiotii utili de pe hotnews si g4media, zici ca le da Hillary Clinton prime si le plateste curentul electric!

    • Asa este! Tapalaga,g4media,hotnews socialistii mascati inca au traume si acum ca a castigat Trump

    • Sunteti doi postaci rusi.

      Assange a promis ca va „leak-ui” date de la mai multe guverne, dar in final a lucrat doar impotriva SUA, iar Rusia s-a folosit de el si acum l-au aruncat la rechini, ca un idiot util ce e.

      Si voi tot idioti utili sunteti.

    • Mai sunt şi cretini sinceri, nu doar trolli ruşi. Trumptarzii mioritici sunt trumptarzii mei preferați. 😀 Nici nu e nevoie să-i plătească cineva, sunt oricum prea proşti să fie buni de postaci. Ei sug din dragoste. Belesc şi ei ochii la incelii americani pe reddit şi alte latrine gen Breitbart şi beeeeehăie despre MuH pOliTICal coRRecTneSS de parcă România crapă de prea multă politeţe, respect pentru diferenţă si bun simţ.

      Păi cum să nu-şi facă chip cioplit din nespălatul de Assange, o unealta a mafioţilor si oligarhilor, un sociopat disperat să vandalizeze prezervative? Avem un cuvânt românesc mult mai plastic pentru ce sunt ei: nu inceli ci nefutuţi.

  2. Pana si in SUA majoritatea populatiei care poseda mai mult de un neuron functional se opune acestui ABUZ al autoritatilor americane, al acestor FALSI furnizori de democratie! Romania, ca de obicei, ultima roata de la caruta si anexa/magazia prafuita a intereselor NATO in Europa. Aici se face o intrecere intre ziaristi: lingaul zilei, lingaul lunii, lingaul anului, etc!

    • Ce-ti mai place sa minti pentru Rusia, postacule.

  3. Stia ca incalca legea dar, spunea el, imi asum riscul puscariei pentru libertatea tuturor.

  4. Vrem sa stim secretele statelor? Da…chiar pe toate? Nu cred ca ne dorim asta. Secretele politicienilor, corporatiilor – da. Bravo Assange. Ce nu inteleg eu, de ce cu predilectie secrete americane? Rusia, China nu au secrete? Mai sa fie. Bravo si lui Snowden. Dar tu te refugiezi….unde? In Rusia – the land of the free? Hahaha. Ceva pute. Daca e cu secrete, atunci cu secrete de la toti. Nu am nici o problema cu Trump, din contra – era cazul sa se schimbe politica U.S…..the dems went too far left (PC, white guilt etc)…dar vreau sa aflu adevarul despre indivizii astia.

    • Exact. Faceti o statistica pe tari cu documentele sifonate de Assange si o sa va fie clar cat de democrat sau anti-sistem e omul.

  5. Eu l-am suspectat de mult pe Assange ca ar avea o jumatate de norma la FSB !
    Tot ce a „dezvaluit” sunt chestii interne, pentru specialisti, iar publicul larg nu le percepe decat ca „stiri soc”. Oricum nu-i folosesc, mai ales pentru ca nu stie si nu intelege contextele, foarte importante de altfel. Tot ce a publicat se poate numi „stiri scoase din context”.
    De exemplu faza cu impuscarea unui grup de indivizi neinarmati, undeva in Irak. Nu stim de ce ii urmarea helicopterul – poate erau niste indivizi cotati ca teroristi ?
    Sau, pur si simplu a fost o eroare soldata cu morti si copii raniti. Din pacate astfel de chestii se mai intampla, mai ales intr-un oras aglomerat si in conditii de razboi.

    • Cand Rusia omoara mii de civili in Siria in bombardamente e OK pentru Russia Today.

      Dar cand SUA omoara niste jurnalisti cu o camera foto care arata ca un AK prin vederea la infrarosu, nu mai e OK?

      Depinde de cum este interpretata stirea. Concret, Assange a lucrat contra intereselor SUA si in favoarea intereselor Rusiei, probabil fara sa-si dea seama.

  6. comu’ismu, cu tuoante variatiunili sale (izlamizm, horrordocsie, pulitically-korektness, positive-discrimination… ), se va stinge treptat… e-n legea firii si a naturii
    reala problema este ca inca mai sunt destu(i/le) bipe(zi-ede) care, tributari/e unei „educatii” precare… pun botu’

  7. assange a refuzat sa publice 20Gb de informatii din dosarul Panama Papers unde se contin date despre imbogatirea ilicita a clasei politice rusesti, la acel moment totusi cineva publicase ceva informatie si in presa rusa aparuse un mare scandal deoarece s-a gasit ca nasul de cununie lui Putin pe numele Roldughin are in contul din Panama 2 miliarde dolari, insa acel Roldughin este doar un simplu dirijor de orchestra, dupa aceasta Putin personal citeva luni a fost nevoit sa raspunda jurnalistilor la intrebari incomode, si a explicat ca Roldughin este un dirijor foarte talenntata care a dirijat tocmai 2 miliarde iar cu acei bani el cumpara instrumente muzicale foarte scumpe pentru academia de muzica, mai pe scurt niste minciuni, priviti singuri despre ce este vorba

    • istoria cu acest Roldughin care cica a cheltuit 2 miliarde de $ pentru a cumpara intrumente pentru academia muzicala ruseasca nu sa terminat aici, dupa acel scandal Putin a fost nevoit s-ai spele imaginea dirijorului si la chemat in Syria unde a dat un concert pe fonul a mii de civili morti nevinovat https://www.nbcnews.com/storyline/isis-terror/vladimir-putins-friend-sergei-roldugin-performs-palmyra-syria-n569076

    • istoria cu cotropirea orasului Palmyra este si ea interesanta deoarece acest oras a fost cucerit minimum de 2 ori de catre rusi dar de fiecare in mod foarte straniu deoarece rusii au facut atunci un pact cu ISIS, ISIS a cedat acel oras iar in schimb au primit arme de la rusi, ceea ce a si fost descris de catre un general englez, apoi ISIS a recucerit inapoi orasul Palmyra, apoi rusii iarasi l-au recucerit. rusilor acest oras le-a trebuit exclusiv pentru scopuri propganadistice, inclusiv cu acest dirijor Roldughin

  8. https://www.theguardian.com/world/2016/may/05/palmyra-amphitheatre-hosts-russian-concert-after-recapture-by-syrian-forces
    „The concert took place in the same Roman theatre used by Islamic State in November to execute captured Syrian soldiers. Teenage Isis recruits shot the soldiers from close range in the back of the head. Their bodies were later found in a mass grave.”

    deci acel amfiteatru din Palmyra a fost folosit in scopuri propagandistica de catre ISIS iar apoi de catre rusi, faceti concluzii