G4Media.ro

METEO: Căldură, nopţi tropicale şi episoade de instabilitate atmosferică, în următoarele două…

Sursa foto: Ovidiu Harfaș

METEO: Căldură, nopţi tropicale şi episoade de instabilitate atmosferică, în următoarele două săptămâni / Prognoza pe regiuni

Regimul termic se va menţine călduros, în general, la nivelul întregii ţări, însă treptat vor apărea şi episoade de instabilitate atmosferică, în care ploile îşi vor face apariţia, în special după data de 27 august, se menţionează în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 26 august – 8 septembrie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, în prima zi din interval, temperaturile vor fi extrem de ridicate, iar media maximelor se va situa în jurul valorii de 37 de grade. Pentru perioada 27 – 31 august, vremea se va menţine călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor, cu o medie a temperaturilor maxime de 33 – 34 de grade. Prima decadă a lunii septembrie va aduce variaţii termice de la o zi la alta, astfel că media maximelor se va situa între 30 şi 33 de grade. Media minimelor termice va fi în jurul a 18 grade în prima săptămână şi cu tendinţă de scădere uşoară până spre 15 grade la finalul intervalului. Scurte perioade cu instabilitate atmosferică vor fi mai probabile în jurul zilei de 28 august şi în perioada 1 – 3 septembrie, transmite Agerpres.

În Crişana, luni, valul de căldură se va intensifica, astfel încât media maximelor se va situa în jurul valorii de 36 de grade. Pentru perioada 27 – 31 august, vremea se va menţine călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor, cu o medie a temperaturilor maxime de 32 – 34 de grade. Prima decadă a lunii septembrie va aduce variaţii termice de la o zi la alta, iar media maximelor se va situa între 30 şi 32 de grade. Media minimelor termice va fi în jurul a 18 grade în prima săptămână şi cu tendinţă de scădere uşoară până spre 14 grade la finalul intervalului. Vor fi scurte perioade cu instabilitate atmosferică în jurul zilei de 28 august şi în perioada 1 – 3 septembrie.

În Transilvania, pe parcursul zilei de luni, 26 august, canicula va persista. La nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 34 de grade. Pentru restul intervalului, deşi sunt aşteptate mici variaţii în regimul termic de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va fi în jurul a 30 de grade. De asemenea, media minimelor termice se va situa, în general, între 12 şi 16 grade, cu cele mai ridicate valori în prima săptămână. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 27 august – 2 septembrie, când averse vor fi pe arii restrânse îndeosebi în timpul după-amiezelor. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Maramureş, în prima zi a intervalului de prognoză, valul de căldură se va menţine, iar la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 35 de grade. Pentru restul intervalului, cu mici variaţii în regimul termic de la o zi la alta, media temperaturilor maxime se va menţine la peste 30 de grade, cu excepţia ultimelor zile, când va scădea la 28 de grade. Pentru finalul de august, caracteristice vor fi temperaturile minime de 16 – 17 grade, iar în prima săptămână din septembrie tendinţa va fi de scădere uşoară până spre 13 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 28 august şi în perioada 31 august – 3 septembrie.

În Moldova, luni, valul de căldură se va intensifica, astfel că media regională a temperaturilor maxime va fi de 35 – 36 de grade. Începând de marţi (27 august), pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va produce o scădere de temperatură, iar până la finalul lunii vor fi maxime de 30 – 32 de grade. Luna septembrie va debuta cu maxime în general de 30 – 31 de grade, cu o uşoară tendinţă de scădere după data de 6 septembrie, când se va ajunge la o medie de 28 de grade. În primele nopţi, media temperaturilor minime va fi de 18 – 19 grade, apoi va scădea uşor şi treptat, iar la finalul intervalului se va ajunge la 14 grade. Ploi sunt prognozate în perioada 27 – 31 august. În restul intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine redusă.

În Dobrogea, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, local caniculară în partea continentală a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 32 – 33 de grade, însă în zilele de 28, 29 şi 30 august, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice se va răcori, astfel vor fi valori de 26 – 28 de grade. După această perioadă, sunt estimate valori în jurul a 30 – 31 de grade. Media minimelor termice va fi în scădere uşoară, de la peste 20 – 22 de grade în primele trei nopţi, la 18 grade la final de august şi început de septembrie. Sunt prognozate ploi în perioada 27 – 31 august, când sunt posibile şi cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Muntenia, canicula va persista la începutul săptămânii, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 34 – 35 de grade, însă în zilele de 28, 29 şi 30 august sunt estimate valori mai scăzute, în general de 30 – 31 de grade. În perioada 31 august – 5 septembrie, vremea va redeveni călduroasă, posibil caniculară în timpul după-amiezelor, cu o medie a valorilor diurne ce vor oscila între 32 şi 34 de grade. Spre finalul intervalului de prognoză va fi posibilă o scădere uşoară, până spre 30 de grade. În primele nopţi, media temperaturilor minime va fi de 18 – 19 grade, după care va scădea uşor şi treptat. Astfel, la finalul intervalului se va ajunge la 15 – 16 grade. Vreme instabilă, cu ploi locale, este prognozată în perioada 27 – 31 august. În rest, precipitaţiile sunt posibile doar pe arii restrânse.

În Oltenia, vremea călduroasă va persista în primele două zile ale săptămânii, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 35 – 36 de grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime în general de 32 – 34 de grade, astfel încât vor mai fi intervale, în care mai ales la câmpie va mai fi caniculă. În primele nopţi, media temperaturilor minime va fi de 18 – 19 grade, iar ulterior va scădea uşor şi treptat, la 15 – 16 grade. În perioada 27 august – 3 septembrie sunt prognozate ploi de scurtă durată pe arii restrânse.

La munte, media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă montană va fi de 24 de grade în prima zi a perioadei analizate, apoi se va menţine la 19 – 20 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie ce va scădea uşor de la 14 grade, în primele două nopţi, la 10 – 12 grade pentru restul perioadei. În intervalul 27 august – 3 septembrie instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu precădere în timpul după-amiezelor, astfel fiind prognozate averse locale. După acest interval, probabilitatea pentru fenomene meteo de instabilitate va scădea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ne mai Ft la cap cu canicula voastră excesiva?Este August din câte știu,luna lui cuptor.Cand vom avea 46 atunci sa urlați.Sau nu prea mai aveți subiecte de copiat?

    • Pune mana pe almanahe să afli că Iulie este luna lui cuptor. Jumătate de țară este deșert, fără ploi de 2, 3 luni. Recolta ciuciu, preț mare la raft, in toamnă. In 10 ani vei avea și 46C. Și atunci se da stingerea la economie agrara și stingere incendiilor masive de vegetație. Somn ușor.

  2. Nu inteleg ceva: de ce sunt datele meteo oficiale puse mereu in ordinea: Banat, Crisana bla-bla-bla? A fost ‘fun fetish al cuiva si a ramas toata lumea blocata in el, fara sa (se mai) intrebe vreodata?
    Poate intrebati voi la ANM, ca s-o descalcim. Trebuie sa fie o explicatie de ramai cu gura cascata…