G4Media.ro

Meteorologi: O anomalie din Atlantic ar putea schimba vremea în Europa /…

Meteorologi: O anomalie din Atlantic ar putea schimba vremea în Europa / Ierni mai reci, cu mai multă zăpadă

Mai întâi La Niña, iar acum „Cold Blob” sau, mai simplu spus, „Atlantic blob”. Și dacă în primul caz răcirea apelor ecuatoriale din zona est-centrală a Pacificului, supus fenomenului ciclic ENSO ar putea da peste cap toamna, al doilea fenomen ar putea avea repercusiuni grave asupra sezonului de iarnă.

Vom avea aşadar o iarnă rece și plină cu zăpadă? Imposibil de știut acum, cu câteva luni înainte, însă cu siguranță există o corelație, deoarece acest fenomen încetinește curentul Golfului, fluxul temperat care atenuează iernile din Europa de Vest. Și este surprinzător faptul că, în timp ce întreaga planetă se încălzește, această parte a Oceanului Atlantic de Nord, se răceşte.

Vă amintiţi filmul „The day after tommorow”? Ei bine, poate că nu se va întâmpla așa ceva și mai ales într-un mod atât de brusc, însă este un aspect asupra căruia climatologii și oamenii de știință din întreaga lume lucrează de ceva timp. De ani de zile, de fapt, Curentul Golfului, Gulf Stream, s-a răcit mult, iar imaginile difuzate de Noa, Administrația Națională Ocenanică și Atmosferică sunt impresionante.

„Acest fenomen – explică meteorologul Daniele Cat Berro – este posibil datorită topirii calotelor groenlandeze și a insulelor canadiene”. În esență, fuziunea determină pătrunderea de apă dulce și, prin urmare, mai puțin sărată, direct în ocean, modificând circulația termohalină.

Efectele încă trebuie demonstrate, însă realitatea este că circulația se schimbă, iar dacă această tendință ar continua în următorii câțiva ani, ar putea avea repersursiunii importante asupra climei europene. Pe scurt, Vechiul Continent s-ar putea confrunta cu ierni mai aspre cu foarte multă zăpadă.

Sursa: La Stampa/ Rador

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. De la bombele atomice testate subacvatic se trage. 🙂

  2. Deja tragem ponoasele retragerii specialistului suprem in climatologie, domnisoara Greta.

    • Greta Thunberg e o activista, nu e om de stiinta. Si nu-ti trebuie multa minte sa vezi ca iernile mai grele sunt parte din „meniul” schimbarilor climatice in Europa, mai ales in Europa de Vest.

      Dar tu nici mintea asta nu o ai, esti doar un postac anti-stiinta, tragi intreaga lume inapoi cu prostia ta colosala.

      Intr-o zi o sa plec departe de dobitoci ca tine, iar aceea va fi o zi buna.

  3. Cred ca despre acest articol este vorba (daca aveti acces, daca nu, vedeti doar rezumatul): https://www.nature.com/articles/s41558-020-0819-8

    Si mai devreme asta (are acces liber, e Nature Communications):
    https://www.nature.com/articles/s41467-020-14474-y

    si detalii la NOC (SUA):
    https://noc.ac.uk/news/changes-ocean-circulation-cause-largest-freshening-event-ne-atlantic-120-years

  4. „repersursiunii importante asupra climei” – dragilor, pareati o publicatie serioasa; aveti grija cine va scrie articolele; trei greseli intr-un singur cuvant… mai rar asa ceva.

  5. *Ăăăhăăă, hăă, hăăăă! Să fiți voi sănătoși, prin ’79-’80 ce ierni cu troiene erau!!! Clima, ca și oricare alt „ciclu” își urmează calea…*

    • Prin anii 60-70 cand eram in scoala elementara, asa se argumenta modul cum planeta isi mentine echilibrul termic: o incalzire -conjuncturala – care ar produce diminuarea calotei polare ar produce o perturbare a curentului golfului ceea ce ar duce la o racire a vremii pe continentul european, dupa care se intoarce la recresterea calotei si curentul golfului isi reia forma inelara.
      A se vedea si iarna anterioara din America de Nord. Pacificul are si el un sistem de autoreglare oarecum similar.
      Cu toate prostiile pe care le face omenirea, la un bilant energetic se observa ca acest „glob de tina” nu poate fi incalzit din interior.
      Planeta se raceste – asta e mersul, iar incalzirile sunt temporare. Dupa niste ani sau decenii de incalzire trebuie sa ne asteptam la ani, decenii de racire. Ciclurile nu sunt asa de scurte deci se va auzi mereu: „un batran din satul … spune ca in viata lui nu a vazut asa zapada, asa ploaie, asa caldura” etc.
      Vechii vikingi care au gasit Groenlanda acoperita de verdeata acum o mie de ani s-ar cutremura de frigul din timpul incalzirii globale.

    • Eheeee.
      Prin 60-70 cu aceleasi argumente se explica mecanismul de autoreglare a pamantului: in cazul unei topiri exagerate a calotei polare curentul Golfului va fi deviat incetand sa mai incalzeasca partea de nord a oceanului, ceea ce va duce la racirea vremii, deci inasprirea iernilor si refacerea in cateva sezoane a calotei polare si tot asa. La fel, resterea umiditatii in atmosfera prin evaporare mai intensa duce de asemenea la scaderea temperaturii.
      Anul trecut iarna pe coasta de est a Pacificului a fost destul de aspra in comparatie sezoanele anterioare, si acolo fiind tot un mecanism de reglare legat de curentii oceanici…
      Globul terestru nu se incalzeste dintr-o actiune fizica interna, iar dezechilibrele locale sunt compensate prin astfel de reactii.
      Numai ca ciclurile astea sunt destul de lungi si, intotdeauna vreun reporter va putea gasi in vreun sat un batran care sa zica: in viata mea n-am mai vazut asa zapada sau asa caldura iarna sau asa ploaie sau asa seceta.
      Iar vechii vikingi care au gasit Groenlanda acoperita de verdeata – ceea ce i-a facut sa n-o boteze ca pe Islanda – ar cadea pe spate sa o vada acoperita de ghiata.

    • Și deci prin urmare trebuie sa distrugem în continuare și sa poluam masiv planeta doar pentru ca repercusiunile înseamnă răcire în anumite zone limitate? Americanii din vest și sud-vest te-ar întreba cu ce-i răcorește pe ei? Sau cei de de la sud de marile lacuri vor avea în continuare cicloane arctice prelungite cu – 30 de grade în februarie martie. Și ca să revenim la noi în Europa, nu ai garanția ca în sudul și su-estul Europei vom avea ierni normale. De exemplu iarna asta nu am avut deloc zăpadă în zona în care stau

    • @Mihai
      Unde ai vazut „inseamna ca trebuie sa distrugem in continuare”?
      Dar irosind aiurea resurse – materiale si intelectuale – pentru un scop nejustificat, care incepe sa semene destul de mult (prea mult!!) cu o ideologie, nu inseamna ca distrugem?
      Fara sa se fixeze obiective aiurea – cum ar fi reducerea temperaturii medii cu nustiu cate grade in zece ani, cand sistemul global se echilibreaza prin propriile-i bucle de reactie mai eficient decat o poate face toata omenirea mobilizata sa nu mai produca CO2 (oricat ne-ar costa asta!) – nu putem sa gospodarim resursele in mod rational si sa nu ne ingropam in gunoaie si otravuri?

  6. Sau poate că teoria răcirii globale este până la urmă adevărată, dar ca să ascundă acest lucru caută alte explicații.

  7. In conditiile astea inteleg ca Sfarsitul Lumii si Apocalipsa Climatica se amana?
    Pai nu asa ne-am inteles, dragi tovarasi, asa nu speriem pe nimeni. Nu tu bani de cercetare, nu tu echipamente, nu salarii pentru cercetatori si experti, nu bonusuri, nu plimbat prin toata lumea si nu celebritate.
    Stergeti, va rog, stirea. Ma deranjeaza rau.

  8. Hotarati-va,Pacific sau Atlantic,bai specialiștilor care le sti-ti pe toate.

  9. „Vă amintiţi filmul „The day after tommorow”? Ei bine, poate că nu se va întâmpla așa ceva și mai ales într-un mod atât de brusc”

    Da, ni-l amintim și n-are nici o treabă cu eventuala răcire a emisferei nordice respective din cauza încetinirii curentului Golfului.
    În al doilea rând… cum adică, POATE nu se va întâmpla ce se petrece în film ? SIGUR nu se poate întâmpla asta, e de gâgă. Nici brusc, nici mai puțin brusc.