Meteorologii americani anunţă o probabilitate de 65% de formare a fenomenului La Nina în perioada iulie-septembrie
Probabilitatea ca modelul meteorologic La Nina, caracterizat prin temperaturi scăzute în Oceanul Pacific, să se dezvolte în perioada iulie-septembrie este de 65%, a declarat joi o agenţie meteorologică a guvernului american, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Această trecere de la actuala fază neutră dintre modelele meteorologice La Nina şi El Nino ar putea persista în iarna 2024-2025 din emisfera nordică, cu o probabilitate de 85% în perioada noiembrie-ianuarie, a precizat în prognoza sa lunară Centrul de predicţie climatică (CPC) din cadrul Serviciului naţional de meteorologie (NWS) din Statele Unite.
Ciclul dintre El Nino, La Nina şi o fază neutră durează, de obicei, între doi şi şapte ani şi poate să genereze incendii de vegetaţie, cicloane tropicale, inundaţii şi secete prelungite, cu impact asupra agricultorilor din întreaga lume.
Culturile concentrate în anumite zone geografice sunt mai susceptibile la creşteri de preţuri pe perioada condiţiilor meteorologice nefavorabile. Aceasta face ca, la nivel grlobal, preţurile la grâu şi porumb să fie mai puţin probabil afectate de La Nina sau El Nino, a declarat Bill Weatherburn, economist la Capital Economics.
El Nino aduce o creştere naturală a temperaturilor de la suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, în timp ce fenomenul La Nina este caracterizat de temperaturi mai scăzute în regiunea ecuatorială a Pacificului.
„La Nina se corelează cu o vreme caldă şi aridă în America de Nord (Midwest, SUA), Asia de Est (China) şi regiuni din America de Sud (Argentina şi zone din Brazilia) în timpul sezonului de creştere”, a declarat Chris Hyde, meteorolog la Maxar.
Cu toate acestea, pentru culturile din Africa de Sud (porumb), Asia de Sud şi Sud-Est (trestia de zahăr şi grâul din India) şi Australia, La Nina este de ajutor, datorită cantităţilor mai mari de precipitaţii, şi, ca urmare, poate să contribuie la un randament mai bun al culturilor, cu excepţia riscului de inundaţii, a declarat Isaac Hankes, analist meteo la London Stock Exchange Group.
Experţii în meteorologie au notat că aceste corelaţii sunt influenţate de momentul şi de intensitatea La Nina.
Alte agenţii, precum Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) şi Biroul de meteorologie din Japonia au remarcat, de asemenea, încheierea fenomenului El Nino, prognozând că anul acesta se va forma La Nina.
Pentru India, trecerea de la El Nino la La Nina va aduce, probabil, un muson caracterizat de o umiditate sporită, însă un alt fenomen, numit Dipolul Indian de Oscilaţie (IOD), poate influenţa intensitatea precipitaţiilor, a declarat Jason Nicholls, meteorolog principal la AccuWeather. Un astfel de dipol pozitiv conduce la un muson de vară mai umed, în timp ce un eveniment IOD negativ duce la mai puţină umiditate şi la condiţii mai aride, a adăugat Nicholls.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank