G4Media.ro

Meteorologii se așteaptă la o iarnă blândă în Europa, deși în unele…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Meteorologii se așteaptă la o iarnă blândă în Europa, deși în unele țări a nins abundent săptămâna trecută

Săptămâna trecută, unele părți ale Europei au primit prima ninsoare abundentă a sezonului, cu avertizări de vreme severă în vigoare pentru Marea Britanie, Irlanda și Franța. Aceasta a fost urmată imediat de ploi abundente și vânturi puternice cauzate de furtuna Bert.

Dar vremea cu zăpadă și furtuni este obișnuită pentru luna noiembrie? Și este acesta semnul a ceea ce trebuie să ne așteptăm în această iarnă în întreaga Europă? Euronews a vorbit cu experți în meteorologie pentru a afla părerea lor profesională.

Recenta zăpadă din Europa a fost normală pentru luna noiembrie, dar „ninsoarea intensă a fost rară”

„În timpul copilăriei mele în Belgia, prima ninsoare și zăpada depusă în strat erau de obicei la mijlocul lunii noiembrie, deci suntem destul de mult în medie pentru Europa atunci când ne uităm la ninsori în general”, spune Lars Lowinski, meteorolog din Bonn la WetterOnline și Weather and Radar.

Lowinski a continuat să explice ce a fost diferit în legătură cu acest petic de vreme cu zăpadă.

„Chiar și în această eră a schimbărilor climatice, în care temperaturile cresc în general, aceste prime valuri reci de îngheț și gheață și chiar câțiva centimetri de zăpadă nu sunt nimic neobișnuit în această perioadă a anului”, explică Lowinski, «Dar ceea ce a fost semnificativ în legătură cu săptămâna trecută a fost cantitatea de zăpadă».

În timp ce ninsorile abundente sunt frecvente în perioada ianuarie – începutul lunii martie, când temperaturile mării sunt mai scăzute, acesta a fost un eveniment rar atât de devreme în sezon. Acesta a fost cauzat atunci când sistemele de joasă presiune s-au deplasat dinspre Oceanul Atlantic pentru a se combina cu aerul rece.

„Părți din Franța și sud-vestul Angliei și chiar zone din Cornwall și Devon – care sunt de obicei destul de calde în această perioadă a anului – au avut parte de căderi semnificative de zăpadă, iar Parisul a avut parte de 4 cm de zăpadă joi, unele zone având până la 15 cm pentru o perioadă, ceea ce a fost foarte neobișnuit.”

După cum se pare, Parisul nu a mai văzut atât de multă zăpadă în noiembrie din 1968.

„Acest lucru nu face decât să arate cât de neobișnuit și extrem a fost acest eveniment pentru multe părți din centrul și nordul Franței”, adaugă Lowinski.

Unele orașe europene nu sunt bine pregătite pentru ninsori abundente

„Parisul nu are parte de prea multă zăpadă chiar și în mijlocul iernii, așa că oamenii nu pot face față atât de bine zăpezii în comparație cu, să zicem, Alpii sau Bavaria sau Scoția. Chiar și o cantitate infimă de zăpadă pe străzi duce la haos și blocaje pe drumuri, și exact asta s-a întâmplat, chiar și cu avertismentele meteorologilor din Franța care spuneau că va fi un eveniment major.”

Met Office din Regatul Unit a declarat: „În ceea ce privește contextul, ultima avertizare de culoare galbenă pe care am emis-o pentru zăpadă a fost în noiembrie 2010. Cu toate acestea, acesta a fost un eveniment de ninsoare mult mai semnificativ și mai răspândit. Am avut un număr similar de stații care au înregistrat 2 cm de zăpadă sau mai mult și la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Așadar, acest tip de eveniment în noiembrie nu este fără precedent, doar că nu este obișnuit.”

Ultimul eveniment meteorologic de iarnă semnificativ din noiembrie 2010 a fost cauzat de ceea ce Lowinski a denumit „expresul siberian” – când un sistem de înaltă presiune care, de obicei, aduce o vreme mai calmă a însemnat că au existat doar vânturi din nord-est sau est timp de săptămâni întregi. Apoi, valul de frig a durat din ultima săptămână a lunii noiembrie până la sfârșitul anului, cu ninsori frecvente și câteva nopți în vestul Europei în care temperaturile au scăzut pe alocuri între -10 și -20C.

„Ceea ce a fost deosebit de excepțional în legătură cu acest eveniment este că schimbările climatice erau deja o problemă, iar temperaturile erau deja în creștere la nivel global. Nu a fost la fel de cald ca acum, deoarece este un proces continuu, așa că este puțin probabil să mai avem parte de așa ceva”, adaugă Lowinski.

Prezicerea vremii de iarnă este dificilă – dar este importantă pentru pregătire

Cu cât sistemul meteorologic este mai mare, cu atât este mai ușor de prezis. Furtuna Bert a fost observată pe modelele meteorologice cu mai multe zile înainte și a fost numită de Met Éireann (Oficiul meteorologic al Irlandei) cu 48 de ore înainte.

Acest lucru oferă timp pentru emiterea avertismentelor și pregătirea planurilor de urgență, cum ar fi punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a inundațiilor.

Furtuna Bert, care a traversat Europa în acest weekend, a fost o furtună cu mișcare lentă și de lungă durată. Acest lucru este îngrijorător deoarece poate exacerba efectele ploilor inundabile, ale vânturilor puternice sau ale zăpezii.

Din păcate, fenomenele meteorologice regionale și mai mici, cum ar fi o bandă de ninsori sau o inundație rapidă, sunt mai greu de prevăzut pentru meteorologi și, de obicei, apar cu un preaviz de doar 12 până la 24 de ore.

Cum prevăd experții meteorologi că va fi iarna în Europa?

Pentru meteorologi, iarna începe oficial abia la 1 decembrie.

Țări precum Germania, Austria sau Polonia, în zone mai îndepărtate de Marea Nordului și Oceanul Atlantic, tind să aibă o climă mai continentală. Acest lucru înseamnă că temperaturile sunt de obicei mai scăzute iarna și mai ridicate vara, comparativ cu zonele de coastă.

În general, Lowinski preconizează temperaturi și condiții de precipitații destul de medii în această iarnă.

„În părțile nordice ale Europei – tot ce se află la nord de o linie Paris, Berlin și Varșovia – sunt susceptibile de a vedea condiții mai umede decât media și, probabil, unele sisteme de furtună care aduc vijelii și ploi abundente, de asemenea. În timp ce în sudul Europei, cum ar fi sudul Spaniei, Marea Mediterană, Alpi și Balcani, este mai probabil să vedem condiții mai uscate în următoarele trei luni”, explică Lowinski.

El adaugă că acest lucru nu înseamnă că nu vom avea câteva zile sau săptămâni ploioase sau cu zăpadă din cauza unor fenomene meteorologice individuale, dar acestea vor fi adesea de scurtă durată.

Schimbările climatice vor face ca iarna din Europa să fie mai caldă – și mai extremă

Viitoarele noastre ierni se vor încălzi din cauza schimbărilor climatice și am văzut deja acest lucru în cifre reale în această lună.

De exemplu, stația meteorologică DWD de la Baden-Baden, în sud-vestul Germaniei, tocmai a raportat 22,2°C, un nou record pentru ultimele 10 zile ale lunii noiembrie pentru întreaga Germanie.

Și, deja, șase dintre cele mai calde zece ierni înregistrate în Regatul Unit au avut loc începând din 2007.

Lowinski subliniază că este interesant să se observe o variație atât de mare a temperaturilor în Europa, pe care am văzut-o în noiembrie, cu temperaturi care au crescut de la zero la 18C.

În timp ce în Asia și America de Nord sunt obișnuite schimbările rapide și ample de temperatură, acestea ar trebui să fie mai puțin probabile în climatul maritim al Europei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.