G4Media.ro

#MeTooGarçons: Un actor a deschis o mișcare #MeToo a bărbaților în Franța

Sursa foto: Pexels / Lum3n

#MeTooGarçons: Un actor a deschis o mișcare #MeToo a bărbaților în Franța

Se află Franța în fața unui moment decisiv pentru toți cei care au fost reduși la tăcere în industria divertismentului? Campania #MeTooGarçons poate fi un pas mic în această direcție, dar cu siguranță a dat o voce victimelor masculine ale abuzurilor, relatează Euronews.

Lansat de activista americană Tarana Burke în 2006, hashtagul #MeToo a fost popularizat de actrița americană Alyssa Milano pe rețelele de socializare și a contribuit la căderea producătorului hollywoodian Harvey Weinstein. Acesta a zguduit Hollywood-ul până în măduva oaselor și a declanșat dezbateri la nivel mondial despre sexismul, hărțuirea sexuală și abuzurile la care sunt supuse femeile de pe întreaga planetă, indiferent de sectorul în care activează.

În timp ce mișcarea a luat amploare în țări precum Marea Britanie și Suedia, altele, precum Italia și Franța, au rămas în urmă – chiar dacă unele cazuri au început să zguduie lucrurile, precum acuzațiile lui Til Schweiger în Germania sau condamnarea lui Carlos Vermut în Spania.

Avalanșa de acuzații și plângeri împotriva lui Gérard Depardieu în Franța a divizat industria  divertismentului din această țară – dar se pare că se înregistrează unele progrese, după cum o demonstrează acțiunile actriței franceze Judith Godrèche, care a îndemnat recent politicienii să înființeze o comisie care să investigheze infracțiunile sexuale și sexismul în cinematografia franceză.

Iar acum, de când actorul francez Aurélien Wiik a lansat luna trecută hashtagul #MeTooGarçons (#MeTooBoys), Franța a văzut cum un nou val al mișcării #MeToo a luat amploare.

„Băieții din cinematografie se trezesc”

Wiik, în vârstă de 43 de ani, cunoscut mai ales pentru rolul său din serialul Netflix Jusqu’ici tout va bien, a dezvăluit că a fost victima violenței sexuale din partea agentului său și a membrilor anturajului său de la vârsta de 11 la 15 ani.

Actorul a explicat că „până la vârsta de 25 de ani, mi s-au oferit roluri în schimbul unor favoruri. Adesea încercau să mă drogheze”. El a continuat spunând că a fi abuzat „nu te face mai puțin bărbat”, înainte de a încheia cu un mesaj adresat agresorilor săi: „Nu vă temeți, va veni și rândul vostru. Știți cine sunteți. Băieții din cinematografie se trezesc”.

Actorul a declarat că a fost inspirat de munca actriței Judith Godrèche, care a scris în Le Monde despre relația abuzivă cu regizorul Benoît Jacquot și despre abuzurile pe care le-a suferit din partea cineastului Jacques Doillon.

Se pare că și discursul lui Godrèche la cea de-a 49-a ceremonie a premiilor César a reprezentat un moment de referință. După ce a fost vârful de lance al mișcării franceze #MeToo, actrița a rostit o pledoarie împotriva violenței sexuale împotriva femeilor din industria cinematografică.

La rândul său, Wiik a încurajat bărbații, actori și non-actori deopotrivă, să vorbească. În câteva zile, s-a născut o nouă mișcare de eliberare a vocii masculine, cu sute de relatări de agresiuni sexuale și violuri publicate online.

„Am fost molestat sexual de un văr cu care mă vedeam în fiecare vară.”

„De când aveam 9 ani și până la 15 ani, am fost abuzat de tatăl meu vitreg.”

„Medicul de familie m-a molestat când aveam 16 ani.”

„Prima dată, eram prea mic pentru a înțelege că ceea ce făcea bona mea nu era normal. Prima dată, aveam șapte ani. A durat un an. Era protejat și toată lumea mințea pentru el.”

Se găsește curaj atunci când figuri aflate în lumina reflectoarelor vorbesc.

Figuri precum coregraful și dansatorul francez Yanis Marshall, care a denunțat recent acțiunile coregrafului Bruno Vandelli, coregraful emisiunii PopStar. El a povestit pentru publicația franceză Le Parisien că Vandelli „și-a apăsat scula tare în spatele meu în timpul lecțiilor pe care mi le-a dat și mi-a cerut să-i sărut scula înainte de a mă saluta”.

Campania #MeTooGarçons a inspirat, de asemenea, personalități publice, precum Andy Kerbrat, deputat LFI (La France Insoumise), care s-a exprimat și el.

„Am fost abuzat de la vârsta de trei-patru ani de un prădător, care între timp a murit, așa că nu există nicio posibilitate de a face dreptate”, a scris el pe X, urmat de hashtag-ul #Metoogarçons. „Nu ne vindecăm, ci ne reparăm. Împreună.”

Într-un interviu pentru BFMTV, Kerbrat a declarat: „Dacă nu ar fi fost prima mărturie a lui Aurélien Wiik, nu știu dacă aș fi fost în stare să vorbesc”.

O reglare de conturi masculină pentru industria cinematografică franceză?

Vorbind pentru Le Parisien, Wiik a declarat că așteaptă mai multe mărturii înainte de a ieși din nou în public. Având în vedere faptul că sute de bărbați se exprimă pe rețelele de socializare, încălcând tabuurile, ocazia este acum la îndemână, iar industria franceză de divertisment este din nou în linia de foc. Mai exact, lumea cinematografiei.

Au existat plângeri recente de hărțuire și agresiune sexuală din partea actorului Francis Renaud împotriva celebrului scenarist și regizor André Téchiné (My Favourite SeasonWild Reeds).

„Nu suferiți niciodată. Nu uitați niciodată. Nu tăceți niciodată”, a scris Renaud într-o postare pe X.

Actorul în vârstă de 56 de ani, care a jucat în mai multe filme ale lui Olivier Marchal, a postat o fotografie cu o plângere depusă împotriva lui Téchiné și a directorului de distribuție Gérard Moulévrier.

Trei infracțiuni sunt menționate împotriva cineaștilor: „hărțuire sexuală”, „amenințări cu moartea” și „agresiune sexuală”.

Ca răspuns la acuzații, André Téchiné a evocat o abordare „ciudată” în timpul unui prânz cu actorul în 1990. „Îmi pare evident rău că (Francis Renaud) a fost stânjenit de abordarea mea verbală sentimentală și stângace la acel prânz”, a declarat regizorul în vârstă de 80 de ani prin intermediul avocatului său.

„Am greșit, desigur, la momentul respectiv, că nu am fost în măsură să percep că relația noastră nu era pe picior de egalitate în ochii lui din cauza statutului meu de regizor de film. Pe de altă parte, nu pot decât să-mi exprim astăzi neînțelegerea față de depunerea acestei plângeri penale”, a continuat cineastul.

La rândul său, castingul Moulévrier a negat acuzațiile care i se aduc.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Renaud să posteze activ pe conturile sale de pe rețelele de socializare și să continue să denunțe violența sexuală în industria cinematografică.

„Este timpul să spargem omerta care a dezonorat cinematografia de ani de zile.”

#MeTooGarçons l-a inspirat și pe directorul de casting Stéphane Gaillard, care a lansat un e-mail – metooacteur@gmail.com – pentru bărbații victime ale abuzurilor sexuale.

„Băieții din industria cinematografică vorbesc. Dacă ai fost o victimă, poți să-ți spui povestea în anonimat total”, a scris el pe Instagram.

Un moment de cotitură la orizont?

Bărbații au ieșit deja în față în cadrul campaniei #MeToo pentru a depune mărturie despre agresiuni sexuale, precum Anthony Rapp și Brendan Fraser. Aceste mărturii rămân mai puțin frecvente în comparație cu cele feminine, în parte din cauza tabuurilor încă prevalente legate de virilitate și a rușinii legate de stereotipurile societății. Cu toate acestea, se fac progrese – atât în industria cinematografică, cât și în afara acestei bule disfuncționale.

Într-adevăr, femeile sunt încă mai susceptibile de a fi expuse la astfel de violențe. Potrivit unui studiu din 2021, 17% dintre femei au fost abuzate sexual de un „non-partener”, comparativ cu 3% dintre bărbați.

Campania #MeTooGarçons relevă faptul că și bărbații – din toate industriile – trebuie să vorbească și ei și, astfel, pot ajuta ca #MeToo în general să prindă și mai mult avânt în Franța. Vocile lor pot inspira toate genurile să își împărtășească propriile experiențe de hărțuire, agresiune sexuală și discriminare sexuală, pentru a duce, sperăm, la aceeași revoltă ca în SUA.

Și în timp ce violența sexuală nu s-a diminuat în ciuda oamenilor care vorbesc, #MeTooGarçons este un pas în plus spre ruperea tăcerii în jurul violenței sexuale, a tabuurilor de gen și spre denunțarea agresorilor.

Celebritățile au rolul lor de a arăta că niciun gen nu este scutit de abuzuri.

„Nu voi renunța la… Aștept să văd o schimbare”, a declarat Judith Godrèche într-un interviu acordat Deadline după ceremonia de decernare a premiilor César.

Schimbarea se produce, iar momentul decisiv pentru toți cei care au fost reduși la tăcere în Franța pare că tocmai s-a apropiat puțin.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...