Mexic: Populistul Lopez Obrador este pe cale să devină preşedinte. Cum se va schimba relaţia cu SUA?
După ce a condus Primăria din Mexico City şi a încercat fără succes, de două ori, să câştige mandatul de şef al statului, populistul Andres Manuel Lopez Obrador este pe cale să devină noul preşedinte al Mexicului. Victoria celui cunoscut sub numele de AMLO în alegerile programate duminică va duce, cel mai probabil, la schimbarea direcţiei politice a Mexicului, cea de-a doua economie din America Latină. Este încă un motiv pentru care votul de duminică va fi urmărit cu interes – şi, foarte probabil, cu îngrijorare – în Statele Unite, unde alegerea unui stângist cunoscut pentru atacurile sale la adresa preşedintelui Donald Trump nu este văzută cu ochi buni.
Nu este aşadar de mirare că analiştii cred că scrutinul de duminică reprezintă un moment important în istoria Mexicului. Dacă victoria lui Obrador în cursa prezidenţială este aproape sigură – el conduce cu un avantaj semnificativ în toate sondajele de opinie -, nu acelaşi lucru se poate spune însă despre ceea ce va reuşi el să facă cu adevărat într-o ţară confruntată cu corupţia generalizată, violenţa războiului drogurilor şi o economie anemică. La aceasta se adaugă relaţia dificilă pe care Mexicul o are deja cu preşedintele Trump şi care, fără îndoială, îl va pune pe AMLO într-o poziţie ingrată. Este o opinie împărtăşită şi de ziaristul Malcolm Beith, un fin cunoscător al situaţiei din Mexic, care a spus pentru G4Media.ro că se aşteaptă la confruntări între Trump şi AMLO, cel puţin la nivelul declaraţiilor.
Alegerile pe scurt
* Alegerile generale se desfăşoară în Mexic la 1 iulie 2018; rezultatele vor fi prezentate luni dimineaţa
* Aproape 89 de milioane de alegători înregistraţi vor vota atât noul preşedinte, cât şi o parte din membrii Congresului
* Scrutinul prezidenţial se desfăşoară într-un singur tur de scrutin, câştigătorul fiind desemnat candidatul care a strâns cele mai multe voturi
* Conform Constituţiei, actualul preşedinte, Enrique Pena Nieto, nu are dreptul să candideze pentru un nou mandat (există o limită de un singur mandat prezidenţial)
* Nieto este criticat de mulți mexicani pentru eșecul de a pune capăt crimelor, corupției și inegalității
* Mandatul lui Nieto a fost afectat de scandaluri politice succesive, de o creștere economică lentă și de eșecul său de a pune în aplicare reformele politice și economice
* Andres Manuel Lopez Obrador sau AMLO (64 de ani) conduce detaşat în sondajele de opinie în cursa prezidenţială. El este candidat din partea Mişcării pentru Regenerare Naţională – Morena (de stânga) şi a candidat cu o platformă populistă
* Alţi trei candidaţi vizează mandatul de preşedinte, însă cu şanse reduse de a câştiga: Ricardo Anaya (Partidul Acţiunea Naţională, conservator), Jose Antonio Meade (Partidul Revoluţionar Instituţional, de guvernământ), Jaime Rodríguez (independent)
* Mandatul viitorul preşedinte va fi de cinci ani şi 10 luni
* Principalele teme de campanie au fost corupţia, securitatea şi violenţa, economia şi sărăcia
* Mexicanii vor alege şi 128 de senatori (pentru mandate de şase ani) şi 500 de deputaţi (pentru mandate de trei ani)
* În total, peste 3.400 de mandate sunt puse în jos la nivelul întregii ţări (între care posturi de guvernator şi mandate locale în 30 de state)
* Partidul Revoluționar Instituțional (PRI), care a condus Mexicul în 77 de ani din ultimii 90 de ani, este pe cale de a pierde alegerile
* Cel mai important segment de votanţi este considerat cel între 18-35 de ani. 14 milioane de tineri vor vota pentru prima dată
* Analiştii cred că votanţii din Generaţia Z şi aşa-numiţii millennials vor avea cuvântul decisiv
* Scrutinul a fost marcat de numeroase violenţe: 132 de candidaţi sau politicieni au fost ucişi în timpul campaniei electorale, cei mai mulţi în statul Guerrero (23)
* Asasinatele au avut loc în 22 din cele 32 de state mexicane
* Ţara se confruntă cu un climat de violenţă generalizată. În total, în acest an, în Mexic au avut loc 20.506 de crime (4.381 doar în ultima lună), cele mai multe legate de droguri
Votul de duminică este considerat de cei mai mulţi observatori drept unul împotriva sistemului şi a clasei politice actuale din Mexic. Corupţia endemică, inegalitatea economică şi, mai ales, războiul drogurilor care afectează ţara de mai bine de zece ani – şi care şi-a făcut simţită prezenţa inclusiv în campania electorală, cu peste 130 de politicieni asasinaţi – sunt subiectele care-i preocupă pe alegătorii mexicani, frustraţi de lipsa soluţiilor. În acest context, campania lui AMLO, care a promis să pună capăt corupţiei, să elimine sărăcia, să ofere educaţie gratuită universală şi pensii mai mari, fără însă să prezinte măsuri concrete, a atras atenţia unei părţi importante din electorat. În majoritatea sondajelor de opinie, AMLO este creditat cu prima şansă, având un avantaj de peste 20% în faţa următorului candidat, Ricardo Anaya.
Pentru a înţelege mai bine alegerile de duminică din Mexic şi cum va afecta victoria lui Obrador relaţia cu Statele Unite (cel mai important partener economic, comercial, militar al ţării) am stat de vorbă cu Malcom Beith, un ziarist freelancer care a acoperit războiul drogurilor din Mexic între anii 2007- 2010 şi este autorul volumului „The Last Narco: Inside the Hunt for El Chapo, the World’s Most Wanted Drug Lord.” Iată ce a declarat acesta pentru G4Media.ro.
Adrian Novac: Alegerile de duminică au fost denumite „cele mai importante alegeri din istoria Mexicului.” De ce sunt ele atât de importante?
Malcolm Beith: Dintr-un punct de vedere strict neutru, ele sunt importante deoarece alegerile generale se desfăşoară în Mexic abia o dată la șase ani. Deci va fi un transfer de putere care durează șase ani. Dar nu cred că ele sunt deloc cele mai importante din istoria mexicană: în 2000, PRI a pierdut alegerile după 71 de ani la putere. Cred că acel scrutin a fost mai important.
Dintr-o perspectivă mai detaliată însă, PRI este pe cale să iasă de la guvernare, iar Lopez Obrador, considerat de mult timp de către Statele Unite un agitator de stânga, va fi foarte probabil ales preşedinte. El a fost numit în batjocură „Mesia,” dar are puterea de atracţie la mase. De felul lui un populist care incită şi provoacă, Obrador i-a făcut pe conservatorii din Washington (dar, foarte sincer, şi pe democraţi) să rămână precauţi.
A.N.: În ultimii ani, mexicanii au fost martorii unei violenţe a drogurilor din ce în ce mai mari, unei creșteri economice lente și corupției generalizate. Care dintre candidaţii la preşedinţie crezi că are cel mai bun program pentru a rezolva aceste probleme?
M.B.: Cred că, indiferent de cine câștigă, programul de combatere a drogurilor va continua în mare măsură pe aceeași cale – mai întâi se va ocupa de grupările cele mai violente, apoi se va concentra pe traficul de droguri, ulterior pe corupție. Niciun candidat nu poate rezolva problema; cel mai bun lucru pe care oricare îl poate face este să încerce să-l abordeze lucrând împreună, așa cum au făcut şi în trecut.
Să fiu sincer, cred că una dintre cele mai bune modalități de combatere a traficului de droguri și a corupției va putea, pe termen lung, să vină de la mișcări populare de forță, cum ar fi mişcarea #metoo. Dar asta poate fi riscant și periculos. Numărul de asasinate din Mexic dovedeşte acest lucru; ar fi riscant să încurajezi „pueblo” (oamenii) să se ridice împotriva drogurilor fără a avea un plan de rezervă bun pentru a-i salva în caz de pericol. Lopez Obrador se prezintă ca un lider al „pueblo,” dar să fim realişti: odată ce va ajunge la putere, el va fi îndatorat elitelor care conduc economia și comerțul exterior, nu fermierului de pe dealuri.
A.N.: Cele mai multe sondaje îl arată pe Andres Manuel López Obrador cu un avantaj de 20 de procente în cursa prezidențială. Este posibilă o preşedinţie AMLO?
M.B.: Da, cred că AMLO va câștiga. Nu văd vreo concurență reală nicăieri și cred că, în acest moment, niciun scandal serios n-ar putea să-i mai facă rău.
A.N.: Este Obrador un „Trump mexican,” aşa cum spun unii? Cum l-ai descrie?
M.B.: Nu, cred că nu e deloc precum Trump. Poate în termeni de ego, dar politicienii au întotdeauna ego, în special cei care spun că doresc schimbări masive. De asemenea, cred că AMLO își respectă baza electorală. Nu cred că Trump şi-o respectă prea mult, cel puțin eu nu am văzut asta. Este greu să îl respingi cu ușurință pe AMLO. El a fost un primar bine-văzut (și, la fel de mult, detestat) în Mexico City. A făcut unele lucruri bune acolo, nu a construit hoteluri inscripţionate cu numele lui. El şi Trump sunt rase diferite.
A.N.: Ne putem aștepta la o confruntare între AMLO și Trump în legătură cu zidul planificat la frontiera dintre SUA și Mexic și cu eforturile americane de a renegocia NAFTA? Cum crezi că va arăta relația SUA-Mexic cu un nou președinte?
M.B.: Da, cred că va exista o confruntare între cei doi, un război al declaraţiilor, probabil pe Twitter. Sperăm însă că nu se va întâmpla asta. Cred că, dincolo de suprafață, vom vedea mai multe presiuni din zona afacerilor împotriva oricăror schimbări majore ale NAFTA – cred că majoritatea va recunoaşte că tratatul trebuie oricum revizuit -, însă nu veți vedea o prăbuşire a comerțului între Statele Unite și Mexic. Nicio țară nu-și poate permite acest lucru.
SUA și Mexic au avut întotdeauna o relație ca pe ace. De ce? Cred că o mare parte este doar de spectacol. O mare parte este destinată să liniștească masele de pe ambele părți ale graniței, în timp, în realitate, foarte puține lucruri se schimbă. După părerea mea, o mare parte derivă din machismul care există de ambele părți ale frontierei, un sentiment că e nevoie să-ți dovedești puterea prin declaraţii dure sau înfierbântate. Cred că vom observa același lucru și în relaţia Trump-AMLO, doar că, în climatul actual, vom putea vedea reacții mult mai arţăgoase de ambele părți, care ar putea dăuna temporar intereselor ambelor tabere. Dar nu cred că, cu aceşti lideri noi, vom fi martorii unei schimbări majore în baza fundamentală a relației dintre cele două ţări.
Foto: Andres Manuel Lopez Obrador (sursa: Contul personal de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii