G4Media.ro

Mica rachetă europeană Vega-C a decolat pentru prima dată

captura youtube

Mica rachetă europeană Vega-C a decolat pentru prima dată

Racheta Vega-C, modelul mai puternic al rachetei Vega, a decolat miercuri de la baza spațială Kourou din Guyana Franceză pentru lansarea sa inaugurală, în timpul căreia va plasa pe orbită mai multe dispozitive științifice la o altitudine de 5.800 km, potrivit agenției AFP, citată de publicația boursorama.com.

Lansatorul european s-a ridicat deasupra rampei de lansare la ora 13:13 GMT, străpungând rapid stratul gros de nori de deasupra junglei Guianei, potrivit unei transmisiuni în direct a Agenției Spațiale Europene, responsabilă de program.

„Traiectorie nominală, zbor liniștit, parametrii de la bord normali”, a anunțat managerul de operațiuni în timp ce racheta se înălța spre cer.

Lansarea a avut loc cu două ore întârziere, numărătoarea inversă fiind întreruptă de două ori cu mai puțin de două minute înainte de decolare pentru verificări tehnice, după ce au fost raportate anomalii.

Vega-C, C de la „consolidare”, potrivit principalului său contractor industrial, compania italiană Avio, este o versiune îmbunătățită a lansatorului ușor Vega, care a fost lansat de 20 de ori (cu două eșecuri) din 2012.

Cu o înălțime de 35 m, Vega-C este puțin mai mare și mai lat decât Vega și poate plasa până la 2,2 tone de sateliți pe o orbită polară de referință la o altitudine de 700 km, față de 1,5 tone pentru Vega.

Datorită performanțelor sale sporite, Vega-C poate aborda 90% din piața sateliților de pe orbita joasă a Pământului la câteva sute de kilometri altitudine, față de jumătate în cazul Vega, potrivit Avio.

Acest lansator ușor este considerat sora mai mică a lui Ariane 6. Ambele programe au fost lansate în 2014. Vega-C va putea efectua unele dintre misiunile atribuite anterior lansatorului rus de dimensiuni medii Soiuz. Până la invazia Rusiei în Ucraina, acesta din urmă a fost comercializat tot de Arianespace și lansat de la Kourou.

La două minute și jumătate de la decolare, racheta s-a separat în siguranță de prima sa treaptă P120C. P120C este utilizat și ca propulsor pentru Ariane 6, o raționalizare care le permite europenilor să dezvolte o familie de lansatoare mai competitivă în fața concurenței americane.

La puțin peste două ore de la lansare, treapta ma patra, modulul Avum+, urmează să elibereze la o altitudine de 5.800 km mai multe dispozitive științifice dezvoltate de universități, care au fost plasate la bord în mod gratuit, întrucât este vorba de un zbor de calificare pentru rachetă.

Pe lângă cele patru „cubesats” de câteva kilograme, printre acestea se numără și LARES-2, o sferă metalică de 300 de kilograme folosită pentru a studia efectul gravitației pe orbită.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. PAI CICA NU…CU GHIONTURI….13 IULIE…16:13…..ADUCE A GHINION….
    Racheta Vega-C, construită cu ajutorul României, HAOS la lansare. Numărătoare inversă, OPRITĂ!
    Lansarea rachetei Vega-C, a Agenției Spațiale Europene, a fost oprită la ora 14:15, cu un minut și 29 de secunde înainte de desprinderea de rampă (T-1:29).
    Până la urmă, racheta Vega-C a decolat de pe rampă la ora 16:13 minute, ora României, după două întreruperi ale numărătorii inverse care au împins momentul lansării la limita ferestrei temporale de două ore.

  2. Bravo ESA !
    🍻🍻