G4Media.ro

Michael McFaul, fostul ambasador american la Moscova: De ce Ucraina trebuie să…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Michael McFaul, fostul ambasador american la Moscova: De ce Ucraina trebuie să câștige războiul

O victorie a ucrainienilor împotriva forțelor Moscovei este esențială pentru întărirea securității europene, susține fostul ambasador american la Moscova, într-un comentariu publicat la un an de la startul invaziei Rusiei în Ucraina. Michael McFaul consideră că, deși războiul nu pare să dea semne că se va sfârși în curând iar președintele rus Vladimir Putin nu arată că este dispus să dea înapoi sau să încerce să negocieze, „toți americanii au un interes în ceea ce se va întâmpla în continuare în Ucraina.”

Un război împotriva tiraniei

Într-un material de opinie publicat de site-ul MSNBC, McFaul – care a fost ambasador al Statelor Unite în Rusia între 2012-2014, în timpul președinției lui Barack Obama – a marcat un an de la „aniversarea tragică a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.” În opinia fostului șef al misiunii americane la Moscova și arhitectul principal al politicii de „resetare” a SUA față de Rusia, „vestea bună este că Ucraina a câștigat primul an al acestui război. Vestea proastă este că războiul continuă,” fără ca omul forte de la Kremlin să dea semne că-și va retrage forțele din teritoriul ocupat sau că este dispus să se așeze la masa de negociere.

În opinia lui McFaul, Putin „joacă un joc pe termen lung, așteptându-se ca Occidentul în ansamblul său să-și piardă interesul în cele din urmă.” Așa cum se întâmplă, de exemplu, în Statele Unite, unde sprijinul pentru rezistența ucrainienilor la invazia neprovocată a Rusiei rămâne puternic, dar scade vizibil. Un sondaj Associated Press realizat la sfârșitul lunii ianuarie a arătat că 48% dintre adulții americani spun că sunt în favoarea furnizării de arme Ucrainei de către SUA, o scădere față de mai 2022, când 60% dintre ei au declarat că sunt în favoarea trimiterii de arme guvernului de la Kiev.

Fostul diplomat, care este acum directorul Freeman Spogli Institute for International Studies la Stanford University, crede că „nu putem permite să se întâmple asta,” adăugând că „este în interesul Americii să nu se dea bătută și să ajute Ucraina să obțină victoria.”

Michael McFaul se referă la primul an de conflict, afirmând că „soldații ucraineni au uimit lumea anul trecut, oprind asaltul Rusiei asupra Kievului, eliberând peste jumătate din teritoriul deținut cândva de ocupanții ruși și zădărnicind încercarea lui Putin de a-l răsturna de la putere pe președintele Volodimir Zelenski și democrația Ucrainei.”

El menționează apoi că „prin furnizarea de arme și ajutor economic, SUA, NATO și alte democrații au jucat un rol esențial în a-i ajuta pe ucraineni să obțină aceste victorii.” Statele Unite, în special, „au reușit să-i ajute pe ucraineni atât de eficient datorită unui consens bipartizan larg” la Washington, care s-a tradus prin aproape 150 de miliarde de dolari cheltuite până acum pentru asistența militară, economică, fincnciară și umanitară pentru Kiev.

Fostul ambasador afirmă însă că „încep să apară semne de oboseală și cinism,” referindu-se la izolaționiștii atât din dreapta, cât și de stânga eșichierului politic american care „pun sub semnul întrebării decizia înțeleaptă de a întări ucrainenii în lupta lor împotriva tiraniei.” McFaul atrage atenția că obiecțile acestor s-ar putea să îi influențeze pe unii dintre americanii „care poate nu înțeleg de ce ar trebui să depunem atât de mult efort pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și elibereze țara,” mai ales în condițiile în care America se confruntă ea însăși cu suficiente probleme pe plan intern.

Michael McFaul respinge poziția acelora care „încearcă să descrie acest conflict ca o repetare a războaielor care au punctat istoria europeană timp de secole, războaie pentru teritoriu și resurse,” despre care spun că nu ar trebui să fie problema Americii.

„Aceasta este o luptă pentru valori,” afirmă fostul diplomat. „O Rusia autocratică a invadat o Ucraina democratică. După 30 de ani de existență a unei Ucraine independente, Rusia încearcă să-și recolonizeze vecinul și să-și anexeze teritorii vaste, încălcând o normă fundamentală din Carta ONU în apărarea suveranității.”

În plus, McFaul este de părere că modul în care Moscova desfășoare acest război este „inuman și imoral,” el referindu-se aici la sacrificarea necombatanților, terorizarea civililor prin atacuri cu drone, distrugerea siturilor culturale, violarea femeilor și răpirea copiilor ucraineni. „Acestea sunt crime împotriva umanității,” afirmă el.

De ce trebuie ajutată Ucraina

În opinia fostului ambasador al Statelor Unite în Rusia, există nu doar motive morale puternice pentru a ajuta Ucraina să câștige, dar și motive convingătoare din punct de vedere al realpolitik.

Victoria Ucrainei este esențială pentru a spori securitatea europeană. Soldații ucraineni luptă pentru dreptul națiunii lor de a exista, dar și cu un avantaj suplimentar de securitate pentru Statele Unite. „Ei se luptă cu soldații ruși care invadează Europa – pentru ca militarii americani și NATO să nu fie nevoiți să facă acest lucru mai târziu.”

„Dacă Putin ar reuși să transforme Ucraina într-o bază operațională avansată, aliații noștri din prima linie a NATO ar fi amenințați,” ceea ce va duce la solicitări de a oferi mai multă asistență americană, inclusiv la desfășurarea sporită de soldați americani pe teritoriul europen. „Acest lucru nu servește intereselor de securitate ale SUA, mai ales când încercăm să ne reechilibram forțele militare pentru a contracara China,” crede fostul diplomat.

Înfrângerea, de către forțele ucrainiene, a uneia dintre cele mai mari și mai bine înarmate armate de pe glob ar trimite un mesaj puternic de descurajare mai ales într-un moment în care liderul chinez Xi Jinping ia în considerare posibilitatea invadării Taiwanului. McFaul afirmă că poziția adoptată de aliații occidentali în actualul conflict din Europa de Est trebuie să-i arate lui Xi „unitatea susținută a NATO, inclusiv ajutorul militar masiv pentru Ucraina și sancțiunile cuprinzătoare împotriva Rusiei.” Acestea reprezintă „un semnal al modului în care aliații americani din Asia și Europa” ar răspunde dacă China ar invada Taiwanul.

Desigur, Xi poate învăța despre eșecurile Rusiei, ale cărei greșeli au împiedicat-o să cucerească Kievul în „primele trei zile” ale invaziei – așa cum își propusese Moscova. „Dar avem un interes major de securitate în a-i arăta lui Xi cât de costisitoare poate fi tentativa de cucerire” a Taiwanului, afirmă McFaul.

„Dar dacă Putin ar câștiga în Ucraina, Xi ar învăța o lecție foarte diferită. Un eșec american în Ucraina ar confirma ipoteza lui Xi despre puterea în scădere a Statelor Unite. Victoria lui Putin în Ucraina l-ar încuraja pe Xi în Taiwan – și asta cu siguranță nu servește intereselor de securitate ale SUA,” crede fostul diplomat american.

O victorie a Ucrainei sprijinită de SUA ar descuraja tentativele de anexare la nivel global, în timp ce un eșec ar avea exact efectul opus. „Istoria a arătat cât de violentă poate deveni lumea dacă cucerirea și anexarea sunt din nou normalizate,” consideră McFaul, adăugând că America „nu ar beneficia de o întoarcere la acel trecut anarhic și violent.”

Apărarea democrației produce beneficii instrumentale tangibile pentru securitatea națională americană. Separarea intereselor și valorilor este o falsă dihotomie, crede fostul ambasador, deoarece „succesul Ucrainei democratice în respingerea Rusiei autocratice” i-ar încuraja pe susținătorii democrației din Belarus, Iran sau Rusia, în timp ce, în cazul unei victorii a Ucrainei, țările din Africa, Asia, America Latină și Orientul Mijlociu care urmăresc acest război de pe margine s-ar apropia mai mult de SUA, nu de China și Rusia.

În cazul unei victorii a lui Putin în Ucraina însă, cei care luptă pentru democrație în  statele autocrate s-ar simți descurajați, iar acele țări care preferă astăzi să nu adopte o poziție clară față de conflictul din Europa de Est ar gravita spre Rusia și China, crede McFaul.

Concluzia fostului ambasador este că „există mai multe motive morale puternice pentru ca SUA să-și păstreze poziția și să ajute Ucraina să câștige,” la acestea adăugându-se și motive puternice de securitate ale Americii pentru a ajuta guvernul de la Kiev să respingă invazia forțelor lui Putin.

Surse: MSNBC, The Hill, AP, Foreign Affairs

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...