G4Media.ro

Michel Barnier: UE poate oferi Londrei un acord comercial extrem de ambiţios,…

Sursa: Facebook

Michel Barnier: UE poate oferi Londrei un acord comercial extrem de ambiţios, cu condiţia respectării standardelor comunitare

Uniunea Europeană poate oferi Londrei un acord comercial ”extrem de ambiţios”, care să includă tarife şi cote zero, dar şi multe servicii, cu condiţia ca Regatul Unit să respecte acum şi în viitor standardele UE, a anunţat luni negociatorul-şef pentru Brexit al blocului comunitar Michel Barnier, citat de AFP şi DPA.

Acest acord va constitui ”pilonul central al parteneriatului” cu Londra şi vizează în special eliminarea tuturor drepturilor vamale şi a tuturor cotelor asupra bunurilor care fac obiectul schimburilor cu continentul, a explicat Barnier, care a prezentat la Bruxelles principiile avute în vedere de UE cu privire la viitoarea relaţie cu Regatul Unit.

Potrivit reprezentantului UE, cele două părţi trebuie să convină asupra unor ”garanţii specifice şi eficiente pentru a asigura un teren de joc neted pe termen lung”, el subliniind importanţa menţinerii concurenţei ”loiale şi deschise”.

Ca o a doua condiţie, Londra va trebui să fie de acord cu a permite Uniunii Europene să aibă acces la apele sale pentru pescuit şi vice versa.

Michel Barnier a atenţionat că, dacă Regatul Unit părăseşte piaţa unică şi uniunea vamală ale UE, atunci bunurile care intră în Uniune vor face obiectul controalelor de reglementare.

Nu va exista o recunoaştere reciprocă a regulilor privind serviciile financiare, a adăugat reprezentantul UE, astfel că băncile cu sediile în Regatul Unit nu vor putea să-şi ofere în mod automat serviciile oriunde în Uniunea Europeană.

”Există consecinţe mecanice ale alegerilor făcute de Regatul Unit. Companiile trebuie să se adapteze acum la această nouă realitate”, a accentuat Barnier.

Acordul de retragere din UE pe care l-a negociat în mare măsură predecesoarea lui Boris Johnson la Downing Street, conservatoarea Theresa May, a făcut obiectul a numeroase prelungiri şi amânări, care au dus la demisia fostei şefe a executivului de la Londra şi la organizarea de alegeri anticipate. Acest acord prevede că actuala perioadă de tranziţie poate fi prelungită un an sau doi, cu condiţia ca Londra să solicite acest lucru înainte de 30 iunie. În toată această perioadă, efectele concrete ale Brexit-ului nu se vor face simţite, fiindcă regulile pentru cetăţeni şi companii vor rămâne la fel ca şi până acum.

Londra va trebui să respecte normele comunitare în pofida faptului că, de luni, Regatul Unit îşi pierde europarlamentarii, iar miniştrii şi specialiştii britanici nu vor mai putea participa la reuniunile omologilor lor europeni la Bruxelles. Dacă la capătul acestei perioade de tranziţie Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord şi nici nu prelungesc status quo-ul actual, atunci se va produce un „Brexit dur”.

Sursa: Agerpres

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Daca respecta standardele comunitare nu sunt nici liberi, nici competitivi…ei vor low taxation high competitivity (fix opusul la ce e in ue) – astfel sa atraga ca un magnet…de ex. sunt peste 100.000 de nemti care emigreaza anual..dupa salarii mai mari si impozite mai mici.

  2. Acestea fiind zise si implicatiile de ordin juridic fiind atit de greu de acceptat M.B.nu are ce face trebuie sa isi coreleze actiunile cu cele europene .

  3. Un vechi proverb sau zicere romaneasca ne spune -A cadea din lac in put –

  4. Ar trebui să fie prea proști să respecte „standardele comunitare”, adică să își pună singuri ghiuleaua de picior, deși nu mai fac parte din UE. Propunerea lui Barnier e o bătaie de joc, o șmecherie de negociere pentru că asta urmează, niște negocieri pentru acordul comercial.

  5. Nu va speriati peste masura de un „Brexit dur”.
    Cele mai bune idei vin dupa ce ai dat cu capul 🙂

  6. Exista un lucru pe care multi Europeni nu par sa-l fi inteles (n-am spus „toti”): UK vrea sa se pozitioneze ca o federatie ALTERNATIVA la UE. Deci UK si UE sunt in concurenta pentru atragerea capitalurilor internationale si a celor mai bune minti. Sa va aduc aminte ca „mica” UK este mai sus decat „marea” UE in clasamentaul mondial al Universitatilor?

    UK are 4 universitati in top 25 global, in timp ce UE nu are niciuna!
    Vedeti aici: http://www.shanghairanking.com/ARWU2019.html

    Ce vreau sa spun este: UE are mult de munca si nu prea ar trebui sa dea lectii UK.
    La capitolul RDI (Research Development & Innovation), care este viitorul, UK da clasa UE.
    Nu ca tin cu UK (de fapt tin cu ambele), dar asta este adevarul.

    • Adica mai pe romaneste un brexit dur si impotrivire pe fata la tot ceea ce inseamna UE , adica si mai pe romaneste impotriva tuturor statelor componente ,sau asa macar se pare ca intelegi tu ? Barnier doar ce a aratat minimor ce va urma .

    • Vrabia europeana malai viseaza. UE, in disperarea ei incearca sa nu scape UK din latul cu care a prins-o, un lasou din ce in ce mai subtire care se poate rupe oricand. Oare de ce incearca domnul Barnier sa mai negocieze cu UK? Ce sa mai negocieze? Incepe sa se simta frica de a pierde toate privilegiile ? Pentru ca, nu cred ca acestor lideri UE le pasa prea mult de alte state membre, sa fim seriosi.

    • 19. Swiss Federal Institute of Technology Zurich – ti-a scapat asta, dar ce mai conteaza

    • o fii universitatile din uk pe primele locuri din lume
      dar cand a fost sa dezvolte masina autonoma wolskvagen a ales o universitate din cluj sa le dezvolte softul
      clasamentul ala cu universitatile cele mai bune din lume de cine ii facut si cum???

    • Nu mi-a scapat, dar Elvetia nu este in UE.

    • Stane, cred ca glumesti. Un sfat: lumea nu incepe cu tine.

    • OK, am scris Stan la nume – din greseala, pentru ca m-am adresat lui (si nu vad bine din cauza unei receli …).
      Nu sunt Stan, sunt Ioan.

  7. Si inca nu-i nimic, pe langa ceea ce ii asteapta cand vor incepe sa negocieze cu SUA. Asa este cand nu mai esti in pozitie puternica. Ei si-au dorit asta. Sincer, este chiar ultima mea grija, ceea ce face MB.
    Ramanem prieteni si aliati, insa fara acces la piata comunitara, fara a se plia 100% la legile UE.