Micile tensiuni la nivel local între PSD și PNL se înmulțesc. Cazurile Constanța, Satu Mare, Bihor și Huedin
Neînțelegerile la nivel local dintre PSD și PNL se înmulțesc și dublează tensiunile de la nivel central, unde principalele subiecte de dezbatere sunt reglementarea prețurilor la energie și respectarea rotației la vârful guvernului. În mai puțin de o lună, patru conflicte locale au izbucnit la Constanța, Satu Mare, Huedin și Bihor.
Nu e clar la acest moment dacă tensiunile locale dintre PSD și PNL au potențialul de a se generaliza sau sunt cazuri izolate. Certă este însă creșterea numărului de situații conflictuale într-un interval scurt.
Bătălia pentru Portul Constanța
G4Media a scris în premieră în 12 august despre schimbarea din funcție a directorului Portului Constanța, Florin Goidea (susținut de PNL) cu Florin Vizan, susținut de PSD. Decizia schimbării a fost luată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a reacționat dur la decizia PSD și a denunțat faptul că ”singurul lucru care i se poate reproșa este că nu avea carnet de pesedist”. ”Semnalul pe care îl dă astăzi Ministerul Transporturilor este unul nepotrivit, mai ales că înlocuirea nu este făcută pe baza unor performanțe demonstrate, ci este doar o dorință politică. Dacă luăm tot contextul regional, care este unul fragil, Ministerul Transporturilor vulnerabilizează o companie strategică doar pentru a satisface orgoliul unora”, a mai spus Huțucă pe 12 august.
Decizia de schimbare a fost confirmată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat marți, 16 august, că în port era ”un dezastru”. Imediat, liberalul Huțucă a revenit cu un atac dur la Ciolacu, pe care l-a numit ”revoluționarul din PSD” – cu trimitere la faptul că președintele PSD are certificat de revoluționar. Mai mult, Huțucă i-a cerut lui Ciolacu să prezinte ”public” presupusul ”dezastru” din Portul Constanța.
De notat că liderii PNL de la centru nu s-au pronunțat pe subiect și l-au lăsat singur pe Bogdan Huțucă să îl apere pe managerul demis de PSD.
Criza de la Satu Mare, cu UDMR în centru
Satu Mare a devenit marți un punct fierbinte pe harta coaliției de guvernare după ce organizația județeană a PNL a decis să iasă din coaliția cu UDMR din Consiliul Județean și Consiliul Local. Adrian Cozma, șeful PNL Satu Mare, a justificat ruperea coaliției prin prezența șefilor UDMR la Tușnad la discursul rasist și anti-european al premierului Viktor Orban.
La doar câteva ore după ce PNL a părăsit guvernarea locală, PSD Satu Mare i-a luat locul și a constituit o nouă majoritate, alături de UDMR și PMP. Practic, PSD s-a comportat ca și cum liberalii ar fi fost adversari, și nu parteneri de coaliție.
În acest caz, conducerea centrală a PNL s-a delimitat rapid de acțiunile liderului din Satu Mare, Adrian Cozma, susținând că Bucureștiul nu ar fi fost consultat. Cozma anunțase anterior însă că a informat conducerea centrală a PNL cu privire la situația din Satu Mare, iar indicațiile au fost ca organizația să facă ceea ce este bine pentru sătmăreni.
Huedin: mărul discordiei, o grădiniță
Grădiniţa din Huedin (județul Cluj) care a fost construită de Biserica Reformată cu sprijinul statului ungar, este subiect de tensiuni între PSD, pe de o parte, și UDMR – PNL pe de altă parte. Liderii local ai PSD au anunțat că vor vota o hotărâre de consiliu local necesară pentru funcționarea grădiniței doar dacă la grădiniță se va preda și în română, și în maghiară.
În schimb, PNL este de acord cu propunerea UDMR ca grădinița să aibă doar cursuri în limba maghiară.
Din cei 9.300 de locuitori ai oraşului Huedin, aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare. În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent, notează MTI.
Bolojan, boicotat de PSD și UDMR
La finalul lunii iulie, PSD și UDMR au boicotat un proiect major al liderului PNL din Bihor, Ilie Bolojan. Ca urmare a boicotului la vot din Consiliul Județean, județul Bihor riscă să piardă o finanțare de 201 milioane de lei din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Proiectul viza declanșarea procedurilor de expropriere pentru inelul rutier metropolitan. Șoseaua de 17 km ar urma să ocolească localitățile Oșorhei încă de la intrare, Băile Felix și Nojorid, legând astfel DN 1 Oradea – Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea – Arad, scoțând o parte din trafic atât de pe centura Oradiei, cât și din oraș și din cele trei comune.
Deși PNL, PSD și UDMR sunt în coaliție, consilierii județeni de la PSD și UDMR s-au abținut la vot, ceea ce înseamnă blocarea proiectului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii