G4Media.ro

Microbi vechi de 100 de milioane de ani, ce datează din era…

Foto: Pexels.com

Microbi vechi de 100 de milioane de ani, ce datează din era dinozaurilor, readuşi la viaţă de cercetători japonezi

Oamenii de ştiinţă din Japonia au readus la viaţă microbi vechi de peste 100 de milioane de ani, care, aflaţi în stare latentă şi datând din era dinozaurilor, au fost descoperiţi la mare adâncime sub scoarţa oceanică, o regiune puţin propice vieţii, potrivit unui studiu recent, informează AFP, preluată de Agerpres.

Rezultatele acestei cercetări, publicate în revista Nature Communications, dezvăluie capacităţile uimitoare ale unora dintre cele mai primitive forme de viaţă apărute pe Terra, care pot să supravieţuiască timp de zeci de milioane de ani aproape fără oxigen şi fără nutrimente şi pot să redevină apoi active într-un laborator.

În urmă cu 10 ani, o expediţie ştiinţifică a realizat foraje de mare adâncime în Oceanul Pacific şi a recoltat eşantioane din depozite străvechi de sedimente îngropate la 100 de metri sub plafonul oceanic (la aproape 6.000 de metri sub suprafaţa apei). Unele dintre probele recoltate aveau vechimi de peste 100 de milioane de ani.

Cercetătorii participanţi la acest proiect, coordonaţi de Agenţia japoneză de ştiinţe şi tehnologii submarine, au ales regiunea subtropicală din Pacificul de Sud, zona cel mai puţin activă din întregul ocean, întrucât este extrem de săracă în nutrimente şi, deci, a priori, foarte puţin propice vieţii.

Cercetătorii au plasat acele eşantioane în incubatoare, pentru a îi ajuta pe microbi „să iasă” din starea latentă. Spre marea lor surpriză, experţii niponi au descoperit că, departe de a se fi fosilizat în stratul de sedimente, microbii recoltaţi au supravieţuit şi erau capabili să crească şi să se înmulţească.

„La început, eram sceptic, însă s-a dovedit că 99,1% dintre microbii din depozitele de sedimente vechi de 101,5 milioane de ani erau încă vii şi pregătiţi să se hrănească!”, a dezvăluit Yuki Morono, principalul autor al studiului.

„Acum, ştim că nu există limită de vârstă pentru organismele din biosfera de sub scoarţa marină. Este un loc excelent pentru a explora limitele vieţii de pe Terra”, a adăugat cercetătorul nipon, citat într-un comunicat.

Cantităţile infime de oxigen din sedimente ar fi permis acestor microbi să rămână în viaţă timp de milioane de ani, aproape fără să consume deloc energie. În schimb, microbii „de suprafaţă” nu ar putea să supravieţuiască în astfel de condiţii.

Studii precedente au arătat felul în care anumite bacterii pot să trăiască în locurile cele mai puţin ospitaliere de pe Terra, chiar şi în absenţa oxigenului. Noile cercetări din acest domeniu dovedesc remarcabila rezistenţă a acestor microorganisme.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Daca scapa vreunul si dinozauri negasind, se duce la mamifere.

  2. Readuce- ti la viață toți microbii, bacteriile, viruși…apoi ăștia ne ataca și nu mai putem scăpa de ei.Altceva mai bun nu aveți de făcut?

  3. Asta mai lipsea… Cum se numeste ce isi face omul cu mana lui? (Lucru manual).

  4. În parlamentul României ar fi indicat microbi, viruși, bacterii dați drumul, DAR SURPRIZĂ, AU IMUNITATE jjjajajajja. imunitatea javrelor din parlament e mai presus de constituție și de toți microbii de pe Pământ descoperiți de japonezi

  5. Iresponsabili în goana după senzațional. N-aveți altceva cu ce să vă ocupați ? Poate înviați și niscaiva dinozauri, că ei ne mai lipsesc…

    • Daca pe Vlad Dracu-l inviaza sau cloneaza, clasa politica de cap se scurteaza, asa vad eu treaba.

  6. Vasile păi varietate, că ne-am săturat de atâta covid jaja, referitor la știre în teorie am putea găsi microbi si pe marte și să-i aducem la viață nu? Interesant , dl mironov aveți cuvântul

  7. daca facea asta China, la g4media ar fi fost titlu asa:
    „APOCALIPSA Jurassic Pork! Dupa sars si 5G, China infecteaza planeta cu microbi de dinozaur”

    • 5G din China e de Kko ,rachete de la Unchiul Sam sunt binecuvântare dar pe mulți bani și o șapcă

    • @geo, Kinki Nu toata lumea e angajata si remunerata de wumao ca sa aiba o parere atat de buna despre China.
      Cei care n-au yuani in cont vad mai degraba furt de proprietate intelectuala, crestere economica bazata pe import de tehnologie vestica, 5G construit dupa specificatiile 3GPP, supraveghere in masa, credite sociale, populatie „cringe” fata de partid, spionaj in centrele de cercetare americane si la NASA, inarmare si trafic de influenta dupa modele deja folosite in istoria recenta, reinventarea rotii, inovatie aproape zero si zero lucruri semnificative facute in premiera.

    • pai daca face asta china sa fi sigur cu o facea cu un scop meschin

    • cenzurati „wumao” pe acest site?
      de ce nu mi-a fost aprobat comentariul anterior?

  8. Not the best timing 🙂

  9. Nu știu dacă trebuie să mă simt semizeu sau fosila. ..Gandul lor: 1.pe ăștia nu-i doboară COVID, ciumă, gripa spaniolă etc, hai să băgăm ceva zdravăn. 2. Ăștia cred că sunt mai vechi decât dinozaurii,ia să vedem cât de cunoscut le e microbul?

  10. „S-a dovedit că 99,1% dintre microbii din depozitele de sedimente vechi de 101,5 milioane de ani erau încă vii şi pregătiţi să se hrănească”.Daca natura i-a ingropat, vine omul sa-i zgandareasca putin ca de, e si el un creator!Mai ramane „un asistent”, un accident…si gata omenirea!

  11. Macar nu murim de foame. O sa creeze astia noul Hamburgerus microbicus japonicus si le ia fata la americani cu carnea scoasa la imprimanta!