Microbiota: cum, prin alterarea bacteriilor, băuturile zaharoase favorizează diabetul / Consumul a cel puțin două băuturi zaharoase pe zi provoacă un risc crescut de a dezvolta diabet în următorii zece ani
Un studiu american constată că anumite bacterii sunt afectate în mod specific de consumul de zahăr sub formă lichidă (nu solidă), asociat cu niveluri mai ridicate de glucoză și insulină la post, creștere în greutate și talie, anunță Corriere della Sera.
Microbiota intestinală ar putea contribui la explicarea legăturii dintre consumul de băuturi îndulcite și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În special, metabolitele, substanțe produse de microorganismele care trăiesc în intestinul nostru, ar putea juca un rol în această boală.
În 2017 și 2018, adulții din SUA au consumat în medie 34,8 g de zaharuri adăugate pe zi din băuturi îndulcite cu zahăr. Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine au efectuat un studiu, publicat în Cell Metabolism, pe un grup mare de adulți hispanici/latini din Statele Unite, o populație cu rate ridicate de diabet și care consumă cantități mari de băuturi zaharoase.
Datele arată că consumul a cel puțin două băuturi zaharoase pe zi este asociat cu modificări în compoziția microbiotei și cu un profil metabolic care se corelează cu un risc crescut de a dezvolta diabet în următorii zece ani. Deoarece unii dintre acești metaboliți sunt produși de microbii intestinali, rezultatele sugerează că microbiota poate media această relație.
„Studiul a identificat alterări în nouă specii bacteriene, dintre care unele par să aibă un rol protector împotriva disfuncțiilor metabolice”, comentează Luca Masucci, profesor agregat Institutul de Microbiologie, șeful Unității operaționale de diagnostic molecular și manipulare a microbiotei, Fondazione Policlinico Universitario „A.Gemelli” IRCCS din Roma.
„Modificările observate sugerează un impact metabolic nefavorabil, cu niveluri mai ridicate de glucoză și insulină, o creștere a indicelui de masă corporală și un raport talie-șold mai rău. Aceste bacterii s-au dovedit a nu fi afectate de consumul de zahăr solid. În plus, au fost identificați 56 de metaboliți din sânge asociați cu consumul de zaharuri sub formă lichidă, dintre care mulți au fost legați de un risc crescut de diabet.
Echipa intenționează să valideze aceste constatări în alte populații și să investigheze rolul metaboliților microbieni în alte boli cronice legate de consumul de zahăr, cum ar fi bolile cardiovasculare.
„Au fost efectuate mai multe investigații atât la modele animale, cât și la oameni cu diabet de tip 2, care au arătat modificări în compoziția microbiotei lor”, continuă profesorul. „Microbiota intestinală este influențată de mulți factori, cum ar fi localizarea geografică, cultura, dieta, starea de sănătate și utilizarea medicamentelor, care pot acționa ca elemente de confuzie. Acest lucru face dificilă identificarea unui profil „comun” al microbiotei asociat cu diabetul de tip 2. În ceea ce privește această stare dismetabolică, studiile nu arată nicio diferență în ceea ce privește cantitatea totală de bacterii între pacienții cu diabet de tip 2 și subiecții sănătoși, dar arată o reducere a diversității microbiene la primii. În prezent, pare puțin probabil ca o singură specie microbiană să joace un rol dominant în determinarea riscului de apariție a bolii”.
Vor fi necesare mai multe cercetări, după cum a declarat autorul principal Qibin Qi, epidemiolog la Albert Einstein College of Medicine, care a adăugat: „Deși rezultatele noastre sunt observaționale, ele oferă perspective asupra strategiilor potențiale pentru prevenirea sau gestionarea diabetului pe baza microbiotei intestinale.”
Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite au enumerat prevenirea diabetului de tip 2 printre prioritățile cele mai importante în materie de sănătate la nivel mondial.
Conform unei analize publicate în Gut Pathogens, se estimează că prevalența mondială a bolii va depăși 700 de milioane de pacienți până în 2045, cu un impact economic estimat la peste două trilioane de dolari.
În Regatul Unit, una din cincisprezece persoane este diagnosticată cu diabet, din care tipul 2 reprezintă aproximativ 90%, totalizând peste trei milioane de persoane. Estimările sugerează că un milion de pacienți suferă deja de diabet de tip 2 nediagnosticat. Cu toate acestea, aproximativ 60 % din aceste cazuri ar putea fi prevenite prin intervenții specifice privindstilul de viață și alimentația. Factori precum obezitatea, adipozitatea centrală și indicele de masă corporală joacă un rol important în fiziopatologia bolii, caracterizată prin hiperglicemie și rezistență la insulină sau insuficienta producție pancreatică de insulină.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.