G4Media.ro

Microplastice au fost detectate în laptele matern pentru prima dată – studiu

Sursa foto: Pixabay

Microplastice au fost detectate în laptele matern pentru prima dată – studiu

Microplasticele au fost detectate în laptele matern uman pentru prima dată, cercetătorii fiind extrem de îngrijoraţi de potenţialul impact asupra sănătăţii bebeluşilor, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Sugarii sunt deosebit de vulnerabili la contaminanţii chimici, iar oamenii de ştiinţă au spus că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare. Dar ei au subliniat că alăptarea a rămas de departe cea mai bună modalitate de a hrăni un copil.

Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sanatoase, la o săptămână după ce au născut la Roma, Italia. Microplasticele au fost detectate la 75% dintre ele. Cercetările anterioare au arătat efecte toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, animalele de laborator şi fauna marine, dar impactul asupra oamenilor rămâne necunoscut. Plasticele conţin adesea substanţe chimice nocive, cum ar fi ftalaţi, care au mai fost găsiţi în laptele matern.

Oamenii de ştiinţă au înregistrat consumul de alimente şi băuturi în ambalaje de plastic şi fructe de mare al mamelor, precum şi utilizarea produselor de igienă personală care conţin plastic. Dar nu au găsit nicio corelaţie cu prezenţa microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezenţa microplasticelor în mediu „face expunerea umană inevitabilă”, au spus cercetătorii, deşi studii mai ample în viitor pot identifica anumiţi factori de risc.

Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane în 2020. „Aşadar, dovada prezenţei microplasticelor în laptele matern creşte îngrijorarea noastră faţă de populaţia extrem de vulnerabilă de sugari”, a spus dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.

„Va fi crucial să se evalueze modalităţile de reducere a expunerii la aceşti contaminanţi în timpul sarcinii şi alăptării”, a spus ea. „Dar trebuie subliniat că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezenţa microplasticelor poluante. Studii precum al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor, ci trebuie să crească gradul de conştientizare a publicului pentru a determina politicienii să promoveze legi care reduc poluarea”.

Alte cercetări recente au arătat că bebeluşii hrăniţi cu biberon ar putea înghiţi milioane de microplastice pe zi şi că laptele de vacă poate conţine microplastice.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă particulele minuscule prin alimente şi apă, şi le inspiră, şi au fost găsite în fecalele bebeluşilor şi adulţilor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Atata timp cat economia sa bazeaza pe consum si nu pe fiabilitate, acesta este unul dintre rezultate. Sufocarea in deseuri.
    Bine ati venit in capitalismul de consum!