Microsoft la UE: Google are un avantaj competitiv în inteligenţa artificială generativă
Google, parte a grupului Alphabet, se bucură de un avantaj competitiv în inteligenţa artificială generativă datorită depozitului său de date şi cipurilor optimizate pentru AI, a declarat Microsoft autorităţilor de reglementare antitrust din UE, subliniind rivalitatea dintre cei doi giganţi ai tehnologiei, transmite Reuters, transmite News.ro.
Comentariile Microsoft au fost ca răspuns la o consultare lansată de Comisia Europeană în ianuarie cu privire la nivelul concurenţei în AI generativă.
Popularitatea tot mai mare a AI generativă, care poate genera răspunsuri umane la solicitările scrise şi este exemplificată de ChatGPT de la OpenAI, susţinut de Microsoft, şi de chatbotul Google Gemini, a stârnit îngrijorări cu privire la dezinformarea şi ştirile false.
”Astăzi, o singură companie – Google – este integrată pe verticală într-un mod care îi oferă putere şi independenţă la fiecare strat de AI, de la cipuri la un magazin de aplicaţii mobile înfloritor.
Toţi ceilalţi trebuie să se bazeze pe parteneriate pentru a inova şi a concura”, a spus Microsoft în raportul său către Comisie. Acesta a spus că semiconductorii AI de auto-aprovizionare ai Google îi vor oferi un avantaj competitiv pentru anii următori, în timp ce seturile sale mari de date proprietare de la Google Search Index şi YouTube îi permit să-şi antreneze modelul de limbaj mare Gemini.
”YouTube oferă un set de conţinut video de neegalat; găzduieşte aproximativ 14 miliarde de videoclipuri. Google are acces la astfel de conţinut; dar alţi dezvoltatori AI nu”, a spus Microsoft.
Se spune că asistenţii vocali bazaţi pe inteligenţă artificială, cum ar fi Google Assistant şi Siri al Apple, oferă ambelor companii un avantaj.
”Sunt bine poziţionaţi să evolueze şi să-şi folosească asistenţii vocali existenţi în poziţii de conducere în AI generativă. Noii intraţi şi concurenţii Google şi Apple nu se vor bucura de aceleaşi avantaje”, a spus Microsoft.
Microsoft, ale cărei investiţii de peste 10 miliarde de dolari în OpenAI se află acum în atenţia autorităţilor de reglementare antitrust din UE, a încercat, de asemenea, să alunge îngrijorările de reglementare cu privire la astfel de parteneriate între Big Tech şi startupuri.
”Toate aceste startupuri s-au bazat pe diferite forme de investiţii şi parteneriate care le-au permis să intre şi să se extindă în spaţiu”, a spus Microsoft.
A indicat Anthropic, care îi are ca investitori pe Google şi Amazon ca investitori, Mistral din Franţa, în care Microsoft a investit 15 miliarde de euro, şi Cohere din Canada, care are ca investitori Salesforce şi Nvidia.
”Încurajarea parteneriatelor pro-competitive în spaţiul AI este o modalitate eficientă de a preveni integrarea verticală a companiilor într-un mod care ar avea ca rezultat un avantaj anticoncurenţial”, a spus Microsoft.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank