![microsoft, tehnologie, inteligenta artificiala, gigant tehnologic american, software, AI, IA, nvidia, chipuri, placi video, tech, razboi comercial, batalie valoare actiuni, bursa](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/01/profimedia-0882793592-768x512.webp)
Microsoft și Nvidia: giganții din domeniul tehnologiei adoptă o abordare mai discretă față de președintele Donald Trump
Jensen Huang, directorul executiv al producătorului de cipuri Nvidia, a intrat discret la Casa Albă, săptămâna trecută, pentru a-l întâlni pentru prima dată pe președintele Donald Trump. Nu a existat niciun anunț oficial, iar Huang a plecat fără să fie realizată vreo fotografie publică cu cei doi, relatează The New York Times.
Cu două săptămâni înainte, Satya Nadella, directorul executiv al Microsoft, a avut un prânz prelungit cu Trump la reședința sa Mar-a-Lago din Florida. Întâlnirea a fost lipsită de spectacol mediatic și abia dacă a fost menționată în presă.
Niciunul dintre cei doi nu s-a alăturat giganților din domeniul tehnologiei care au stat la inaugurarea lui Trump. În schimb, Nadella era la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, iar Huang își încheia o vizită la furnizori și angajați în Taiwan și China.
Absența lor a fost un semnal clar că anumite companii au adoptat o abordare mai discretă față de revenirea lui Trump la Washington, în timp ce alte corporații au afișat deschis o relație de colaborare cu administrația sa.
Microsoft și Nvidia: două abordări diferite
Pentru companii precum Microsoft și Nvidia, care nu au avut conflicte majore cu Trump, „este aproape business ca de obicei”, a declarat S. Somasegar, fost director la Microsoft și actual investitor la Madrona Venture Group.
Deși ambele companii mențin un profil discret, relația lor cu Washington-ul este total opusă. Microsoft, cu o experiență de aproape 50 de ani și un lobby puternic, este considerată una dintre cele mai influențe companii în politica SUA. Nvidia, în schimb, abia își construiește o prezență în Washington, după ce și-a câștigat dominația pe piața cipurilor pentru Inteligență Artificială (AI).
Interese majore în joc
Administrația Trump are un rol esențial în reglementarea vânzărilor de cipuri Nvidia, în stabilirea regulilor pentru centrele de date Microsoft în străinătate și în reglementările privind securitatea cibernetică. După un avans tehnologic major al startup-ului DeepSeek, Nvidia riscă să se confrunte cu noi restricții asupra vânzărilor sale către China.
„Toți trebuie să fie la masă, fiecare cu propria strategie. Pentru că, așa cum se spune, dacă nu ești la masă, ești în meniu”, a declarat Kevin Madden, expert în strategie politică la Penta Group.
Prezența discretă la inaugurare
Microsoft a adoptat o strategie low-profile la evenimentele inaugurale. Brad Smith, președintele companiei, a participat la o recepție organizată de vicepreședintele J.D. Vance, iar ulterior, alături de Nadella, a fost prezent la o cină de gală alături de oficiali guvernamentali și oameni de afaceri. Nvidia a fost reprezentată de Ned Finkle, vicepreședinte pentru afaceri externe.
În ceea ce privește donațiile, Microsoft a contribuit cu 1 milion de dolari la fondul de inaugurare al lui Trump, dar a făcut acest gest după concurenții săi. A oferit, de asemenea, 500.000 de dolari pentru inaugurările Trump 2017 și Biden 2021. Nvidia nu a făcut nicio donație.
Întâlnirea de la Mar-a-Lago și îngrijorările privind reglementările
În timp ce Jeff Bezos și Lauren Sánchez au făcut senzație cu o cină la Mar-a-Lago, Microsoft și-a pregătit cu grijă întâlnirea cu Trump, discutând anterior cu echipa acestuia. Pe agenda întâlnirii s-au aflat securitatea cibernetică și infrastructura, iar Trump și-a exprimat îngrijorarea privind siguranța energiei nucleare – care devine tot mai populară pentru alimentarea centrelor de date.
Huang, de la Nvidia, a evitat Mar-a-Lago și a așteptat aproape două săptămâni după inaugurare pentru a vizita Washington-ul. Însă, până la acel moment, devenise clar că administrația Trump ar putea reprezenta o amenințare pentru afacerile Nvidia.
Amenințările pentru Nvidia
În timpul audierilor pentru confirmarea sa ca secretar al Comerțului, Howard Lutnick, un susținător al lui Trump, a declarat că giganții tehnologici americani, inclusiv Nvidia, ar trebui să înceteze să ajute China.
„Dacă vor să concureze cu noi, să concureze pe cont propriu, dar să nu mai folosească tehnologia noastră împotriva noastră”, a spus Lutnick.
Aceste declarații au distrus speranțele Nvidia că Trump va adopta o abordare mai relaxată decât administrația Biden. Sub Joe Biden, SUA a limitat sever exportul de cipuri Nvidia către China, restricționând vânzările în peste 100 de țări. Aplicarea și extinderea acestor reguli stă acum în mâinile administrației Trump.
În timpul întâlnirii cu Trump, Huang a discutat despre politica privind AI și semiconductori, dar președintele nu a oferit asigurări că va relaxa restricțiile impuse asupra Nvidia. „Este un domn deosebit,” a spus Trump despre Huang. „Este cel mai mare din lume în materie de cipuri.”
În ciuda acestui comentariu, Trump a confirmat că tarifele pe cipurile produse în străinătate vor continua, afectând profitabilitatea Nvidia, deoarece majoritatea cipurilor sale sunt fabricate în Taiwan.
Nvidia își întărește prezența la Washington
În fața presiunii crescute din partea Casei Albe, Nvidia și-a extins rapid echipa de lobby în Washington. Recent, compania l-a angajat pe Stewart Barber, un fost consilier al Ivankăi Trump, și a aplicat pentru a deveni membră a Consiliului Industriei Tehnologice. De asemenea, Nvidia a semnat un contract de consultanță geopolitică cu American Global Strategies, condusă de Robert C. O’Brien, fost consilier pentru securitate națională în administrația Trump.
Expansiunea rapidă a Nvidia în Washington reflectă creșterea sa meteorică pe piață. În mai puțin de un an, valoarea de piață a Nvidia a crescut cu 2 trilioane de dolari, plasând-o printre primele trei companii publice din lume, alături de Microsoft și Apple.
„Această mișcare arată că Nvidia recunoaște importanța influenței politice”, a declarat Dean Garfield, fost vicepreședinte al Netflix și lider al Consiliului Industriei Tehnologice între 2009 și 2018. „Sper că acest pas este doar începutul unei strategii mai ample.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.