Microsoft spune că UE este de vină pentru cea mai gravă pană informatică din lume
Microsoft susține că Uniunea Europeană este de vină pentru cea mai mare pană informatică din lume, produsă vineri în urma unei actualizări de securitate defectuoase, scrie Euronews.
Un acord din 2009, pentru care a insistat Comisia Europeană, a însemnat că Microsoft nu a putut face modificări de securitate care ar fi blocat actualizarea de la firma de securitate cibernetică CrowdStrike, care a provocat defectarea a aproximativ 8,5 milioane de computere, a declarat gigantul Big Tech pentru ziarul Wall Street Journal.
Mii de zboruri au fost amânate sau anulate, lăsând pasagerii blocați pe aeroporturile din întreaga lume, serviciul NHS din Regatul Unit a fost afectat, iar plățile contactless nu au funcționat.
Problema a fost declanșată de o actualizare defectuoasă a sistemului Falcon al CrowdStrike, care a fost conceput pentru a preveni atacurile cibernetice. Acesta are acces privilegiat la o parte esențială a unui computer cunoscută sub numele de kernel.
Microsoft are Windows Defender, alternativa sa internă la CrowdStrike, dar, din cauza acordului încheiat în 2009 pentru a evita o anchetă europeană privind concurența, a permis mai multor furnizori de securitate să instaleze software la nivelul nucleului.
Apple în vizorul UE din cauza normelor de concurență
Încă de la începutul anilor 2000, Comisia Europeană a acuzat Microsoft că are un avantaj neloial față de alte companii datorită popularului său software Windows.
Principalul concurent al Microsoft, Apple, a blocat în 2020 accesul la kernel pe computerele sale Mac, susținând că acest lucru ar îmbunătăți securitatea și fiabilitatea.
Vorbind pentru Wall Street Journal, un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat că firma nu poate face o schimbare similară din cauza acordului UE.
Până la 8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de întrerupere, a confirmat Microsoft, precizând că este vorba de mai puțin de 1 % din toate unitățile care utilizează software-ul. Cu toate acestea, Microsoft a afirmat că au existat efecte majore deoarece CrowdStrike este utilizat pe scară largă de întreprinderi.
CrowdStrike a declarat că „un număr semnificativ” de calculatoare afectate sunt din nou online și și-a cerut scuze pentru cele întâmplate.
În temeiul noii sale Legi privind piețele digitale, Europa încearcă în prezent să forțeze Apple să ofere acces la iPhone-ul său pentru a permite utilizarea unor magazine de aplicații și browsere web alternative.
Apple a susținut că modificările vor face iPhone-ul mai puțin sigur.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii