G4Media.ro

Micul secret al lui Ciolacu. De ce a renunțat liderul PSD să…

Micul secret al lui Ciolacu. De ce a renunțat liderul PSD să se bată pentru funcții în Parlament

Așa cum liberalii își taie singuri mâni și picioare cedând mai multe ministere decât e cazul celor de la USR PLUS pentru ca Ludovic Orban să ajungă șef la Camera Deputaților, la fel renunță și pesediștii la orice funcție în Parlament pentru a nu-l pune pe Marcel Ciolacu în situația umilitoare de a fi vicepreședinte, sub liderul PNL.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a comunicat, joi, colegilor de partid că niciun lider de partid nu va candida la vreo funcție în Parlament. Decizia i-a luat prin suprindere pe mulți, mai ales că Ciolacu însuși anunțase după alegeri că vor încerca să obțină atât șefia Camerei, cât și șefia Senatului. Totuși, propunerea șefului de partid a fost votată în unanimitate.

Oficial, Marcel Ciolacu a vândut această decizie publicului drept încă un semn de modernizare internă:

”Continuăm să modernizăm PSD. Nicio funcție din Parlament nu va fi ocupată de către un membru al conducerii PSD sau de președinte al organizației. Este timpul ca partidul să promoveze oameni tineri, profesioniști, să ne asigurăm că vom avea un viitor împreună. Chiar dacă sunt profesioniști, chiar dacă au câștigat alegerile, chiar dacă în domeniile lor de activitate sunt recunoscuți, au înțeles că nu trebuie să existe în interiorul partidului o dispută pe anumite funcții”.

În realitate, Marcel Ciolacu a renunțat la funcții tot dintr-un calcul foarte personal, sacrificând la fel ca Ludovic Orban interesul partidului său, cu diferența că liderul PSD nu renunță la ministere, ci la poziții de putere în Parlament care i-ar fi putut maximiza eficiența acțiunilor de partid trecut în opoziție.

Potrivit unor surse din partid, liderul PSD a sperat până în ultimul moment să obțină șefia Camerei Deputaților, convins că președintele Klaus Iohannis îl va nominaliza din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru. În acest scenariu, alți lideri PSD sperau să ajungă și ei în funcții de conducere: Sorin Grindeanu vicepreședinte la Camera Deputaților, Vasile Dâncu și Gabriela Firea vicepreședinți la Senat, iar Paul Stănescu chestor.

Cum șansele de a ajunge șef la Cameră au scăzut spre zero, Marcel Ciolacu a considerat că ar fi sub demnitatea sa, de lider al celui mai mare partid de opoziție,  să fie vicepreședinte sub Ludovic Orban sau Dan Barna. În consecință, nu le-a permis nici celorlalți lideri să aibă funcții parlamentare importante. Asta i-ar fi plasat în Parlament peste președintele de partid, care va fi un simplu deputat.

Pentru orgoliul și morga lui Marcel Ciolacu, decizia poate să aibă sens. Cum adică, șeful de partid să aibă șef pe linie parlamentară un subordonat de la partid? Nu se poate așa ceva. Ce s-ar alege de autoritatea lui de mare lider? Dacă șeful nu poate fi șef și în Parlament, atunci nimeni din garnitura de lideri nu poate.

O eroare politică generată din aceeași mentalitate răspândită în partidele mari: totul pentru șeful. Repet, liberalii cedează în negocierile cu USRPLUS mai multe ministere decât e cazul pentru ca nu cumva șeful de partid să rămână ”fără coledzi”, fără o funcție importantă în stat.  PNL, care a luat 25%, a ajuns în situația ridicolă de a obține după negocieri mai puține ministere decât USRPLUS și UDMR la un loc, care împreună abia au 20%.

Pesediștii nu s-au lăsat nici ei mai prejos și, tot de dragul șefului lăsat fără galoane, au decis să-și taie singuri mânuțele și piciorușele din Parlament, ca să nu fie nimeni mai cu moț. La fel ca liberalii care se revoltă pe surse împotriva lui Ludovic Orban, nici pesedișilor nu le convine, dar au votat în unanimitate decizia păguboasă propusă de Marcel Ciolacu.

Cele două mari partide se comportă aproape identic în relația cu șeful, deoarece sunt organizate aproape la fel, pe verticală.  Liderii lor par să le fi luat pe persoană fizică. Partidul sunt eu. Iar când șeful dictează, pentru public se traduce puțin altfel: partidul se modernizează.

PS: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține, într-o declarație pentru G4Media.ro, că decizia ca actuala garnitură de lideri PSD să nu ocupe funcții și în viitorul Parlament a fost luată pentru a evita certurile pe funcții în interiorul partidului. El mai spune că decizia nu are legătură cu faptul că nu va mai ajunge din nou șef la Camera Deputaților.  Funcțiile de conducere din Parlament care revin PSD, a mai explicat Ciolacu, nu vor fi ocupate de lideri, ci de tinerii din partid, care vor fi încurajați să ocupe poziții de conducere în viitorul Parlament.

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Cred ca se si protejeaza in raport cu masurile si legile care vor trece prin parlament,legi nepopulare,si in felul asta o sa blufeze noi n-avem nici o putere…parerea mea.

    • Daca-i mai aveau pe Nicolicea, badalau, șerban, mitraliera ăia acceptau să fie preș…
      Ce bine e ee fără pesdeeee

  2. Ciolacu va aplica tactica lui Napoleon cand a mers in fata soldatilor cu care cucerise lumea si toti i s-au alaturat.

    • A-l compara pe Ciolacu cu Napoleon e ca si cand a-i compara o cioara cu avionul supersonic ,,Rafale”.

    • Acel Napoleon care si a abandonat armata in Rusia, apoi a fost matrasit la sosirea in Franta

      Aoai mai baiete tu intaresti spusele mele : in 2024 P$D va avea Soarta lui Ponta din 2020 !

      Amin !

    • @Rahan5

      Napoleon a fost un criminal care se credea geniu și avea aere de zeu.

      Descrierea perfecta a acestui pigmei o găsești in “război și pace” a lui Tolstoi.

  3. Uite cine ii lua apararea lui Ciolacu,bai al naibio fraier cum a renuntat el la toate functiile.
    Parca o vad pe Firea vicepresedinte dupa articolul asta.

    • Tantalaule ai inteles pe dos. Cum era treaba cu analfabetii functionali?

  4. Ciolacu mai are un mic secret: Certificatul său de Revoluționar nu are fir de siguranță și nici hologramă, cumpărat fiind de la nea Bebe cu acordul tacit al lui nea Nelu, cu banii obținuți din vânzarea de BT-cartonat in Piața Palatului Comunal din Buzău, pe vremea când urma cursurile Liceului Agricol din aceeași localitate, la specializarea: „aviator in brazdă”…

  5. PSD a iesit jumulit bine din alegeri. Au pierdul pe drum 1,5 milioane voturi. Nu a mai functionat galeata, uleiul si zaharul, nici activul de partid care a intors spatele alegand PNL. Partidul AURolacilor creat de securistii care dorm cu poza lui Iliescu sub perna a reusit sa fure voturi de la ALDE, Pro Romania si chiar PSD. Cum ar zice Iohannis Ghinion mon cher. Nu prin voturi, ci prin mutarea de la aceste partide cu soft-ul lui Ghita. Este prea evident ca in doar 2 luni un partid de care nu auzise nimeni brusc aduce 500.000 voturi. Cum au reusit? Povestea cu Facebook si urletele Sosoacai pe YouTube este pentru fraieri. Madam Sosoloanca este de fapt o veche a abonata a P$D facand pantofii acoperitului Dijmarescu in Guvernul Adrian Nastase. AURolacii au fost protejati si mass-media nu a aratat lichelele. S-a dus Simion agramatul, incultul la o manifestatie. Ce sa vezi? Politia si Jandarmeria au protejat manifestantii lui. Un domn care l-a ajutat in alegeri ii reproseaza ca a bagat criminali si infractori in Parlament. Brusc Politia il legitimeaza si ii spune sa stea departe. Clar pe fata militia PSDista isi face datoria. Ciolacu practic a sucombat. Daca Guvernul reuseste in proiectele sale, PSD nu va mai pupa vreodata niciun post nici la Guvern, nici la Parlament. Partidul este in cadere libera.

  6. Nu văd de ce e surprinzător că deși PNL are un scor mai mare, trebuie sa cedeze în fața partenerilor care asigura coaliției majoritatea. Nu a fost la fel și în cazul lui Gabriel Oprea interesul național și în cazul ALDE, cu scoruri microscopice dar cu influenta uriașă din cauză că aduceau majoritatea peste 50%?
    In cazul acesta măcar e spre bine.
    Mizerabila mi se pare fixația PNL și PSD pentru coledzi, pentru fonctii, pentru scaune. Nu asta ar trebui negociat ci programul comun de guvernare, asa cum încearcă să facă USR.
    Am văzut la scara mică exact această imensă diferență la Timișoara, acum o vedem la nivel național.

    • Pai cum e soro, ca te vaz nehotarita? PNL cedeaza din ministere pentru ca sa se poata forma guvernul sau tine de functii (apropo, n-auzi, nici psd nu tine de functii, hihihi)?
      Dupa insistenta cu care a revendicat locuri in guvern si nu numai as zice ca mai degraba USR tine la coledzi si fonctii.

    • @Amicu:
      25%-15%-5%
      5 parti – 3 parti – 1 parte.

      Deci PNL trebuia sa ofere din start 6 ministere la 10 ale lor (9 + PM).
      UDMR e pe plus cu 3, avea dreptul la 2.
      Dar la toti le sare in ochi aschia de la USR – ca de ce se tin asa de tare de poozitii, sa stea sa le dea ce mai ramane dupa imparteala lui Rares Bodan care enuntate ca un PM de la PNL are nevoie de cam toate ministerele importante tot la PNL ca sa functioneze.

      La PM+camere – PNL si-a luat partea leului si a facut imparteala de unul singur – neaparat sa aiba Orban pozitie, si nu prea vad ce a dat la schimb.
      Poate considera ca a facut celorlati un mare favor ca nu mai e Predoiu la justitie cu frana trasa.

  7. Poate si media a pus mare presiune pe ei. La TV auzi continuu ca se bat pe functii, PSD prin Ciolacu a spus acelasi lucru (de parca noi am fi uitat ce a facut PSD pina acum 2 luni cind am scapat si de Firea). PSD nici nu putea astepta in acest moment functii intrucit nu are aliati in Parlament.

    Functiile sint insa extrem de importante pt a putea pune in aplicare un program. La fel si persoanele care le ocupa: dorim profesionisti pe functii, oameni hotariti sa faca reformele necesare, si in nici un caz corupti sau oameni care au facut compromisuri inainte.

    Deci abordarea e gresita. Ca o face PSD nu ne ingrijoreaza, ei mereu stiu sa pice in picioare. Dar ca o face media ingrijoreaza, pt ca induce asteptari gresite in populatie. Apreciez insa echilibrul pe care l-ati manifestat dvs. personal si G4media pe acest subiect.

  8. Strictul necesar de posturi in Guvern, pare ca este obiectivul penelistilor, atat timp cat cei din USRPLUS cantaresc posturile respective.
    Trag nadejdea ca s-ar putea infiripa o idee de incredere intre membrii coalitiei in urma actualului aranjament.
    Chiar si mie imi vine greu sa nu ii mai bomban pe niciunii, cu atat mai lesne de inteles este autorul analizei.

  9. La prima moțiune cade guvernul, USR și PNL nu se vor înțelege niciodată de la funcții ciolan și clientela politică. Asa ca in cel mai scurt timp vom avea un nou premier un nou guvern cu PSD.

    • Serios, vezi ca exista tratament si pentru pesedită. Eu zic sa te apuci de el ca la ce simptome prezinti, pari deja intr-un stadiu avansat al bolii.

  10. Este forma de mulțumire pt că Orban le-a dat baronilor roșii mai mulți bani decât toți premierii PSD de până acum.
    USL-ul e tot acolo și jumătatea PSD așteaptă în bancă, liniștită, ca o femeie îndrăgostită in așteptarea bărbatului, jumătatea PNL .

  11. Si pe cine deranjeaza faptul că pesediștii n’or să mai aibă funcții in parlament ?
    UE ? NATO ? ONU ?
    Ce problemă planetară
    Sa fim serioși.

  12. Și apropo de ideea asta a problemelor planetare
    Pe când un articol despre ingrijorarea față de faptul că nici aur nu vrea funcții in parlament ?
    Auru nu merită și el o deplângere minimală, o lacrimă, un suspin ?

  13. Gresiti, sper fara sa vreti. PNL nu are mai putine ministere decat USR-PLUS si UDMR la un loc.
    Are 9 ministere exact cat au USR-PLUS (6) si UDMR(3) la un loc.
    Va sta in gat Orban si nu sunteti obiectiv in aprecierile vis-avis de el. Ce ati dori, ca presedintele PNL – principal partid de guvernamant – sa nu aiba nici o functie ? A reusit sa obtina functia de presedinte al Camerei Deputatilor si majoritatea ministerelor grele.
    A negociat bine. Si se vede ca s-a ajuns exact la formula propusa initial de PNL-Orban. Numai ca dl.Barna a tinut sa demonstreze ca nu are inca anvergura morala necesara unor negocieri la acest nivel si a iesit in decor, contrar celor agreate de a nu se face declaratii publice unilaterale, cu o propunere care nu a facut decat sa creeze nervozitate, lipsa de incredere si sa ofere munitie otravita televiziunilor tembele si (c)analistilor de doi lei.
    De ce nu ati luat pozitie fata de declaratia unilaterala a dlui Barna ? Ce va mai place USR-ul…
    Si inca ceva, studiati va rog cat au durat negocierile din Germania pentru formarea guvernului CDU – PSD. Peste 4 luni !!! Si nu a mai tipat nimeni ca se cearta pt.ciolan. Dar ce sa-i faci, populismul la noi este in primul rand in presa, mai mult si mai penibil decat la partide.
    Dar cine sa scrie despre asta ?

    • Dacă Sica nu-și dădea demisia și nu trebuiau amânate câteva pensii speciale nu era de ce sa se grăbească lumea, puteam aștepta 4 luni sa se formeze guvernul. Mesajul de luni a lui Barna a fost de fapt un imbold pentru PNL sa se grăbească și uite asa dintr-o data sa rezolvat tot.

  14. Poate mai baga la inchisoare dintre pesediști și mai recupereaza niste bani furați… ca sunt directori de-ai lor peste tot
    Fara pesede – victorie!

  15. PSD va promova o alta Dancila? Sau un alt Ponta?