Micul secret al lui Ciolacu. De ce a renunțat liderul PSD să se bată pentru funcții în Parlament
Așa cum liberalii își taie singuri mâni și picioare cedând mai multe ministere decât e cazul celor de la USR PLUS pentru ca Ludovic Orban să ajungă șef la Camera Deputaților, la fel renunță și pesediștii la orice funcție în Parlament pentru a nu-l pune pe Marcel Ciolacu în situația umilitoare de a fi vicepreședinte, sub liderul PNL.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a comunicat, joi, colegilor de partid că niciun lider de partid nu va candida la vreo funcție în Parlament. Decizia i-a luat prin suprindere pe mulți, mai ales că Ciolacu însuși anunțase după alegeri că vor încerca să obțină atât șefia Camerei, cât și șefia Senatului. Totuși, propunerea șefului de partid a fost votată în unanimitate.
Oficial, Marcel Ciolacu a vândut această decizie publicului drept încă un semn de modernizare internă:
”Continuăm să modernizăm PSD. Nicio funcție din Parlament nu va fi ocupată de către un membru al conducerii PSD sau de președinte al organizației. Este timpul ca partidul să promoveze oameni tineri, profesioniști, să ne asigurăm că vom avea un viitor împreună. Chiar dacă sunt profesioniști, chiar dacă au câștigat alegerile, chiar dacă în domeniile lor de activitate sunt recunoscuți, au înțeles că nu trebuie să existe în interiorul partidului o dispută pe anumite funcții”.
În realitate, Marcel Ciolacu a renunțat la funcții tot dintr-un calcul foarte personal, sacrificând la fel ca Ludovic Orban interesul partidului său, cu diferența că liderul PSD nu renunță la ministere, ci la poziții de putere în Parlament care i-ar fi putut maximiza eficiența acțiunilor de partid trecut în opoziție.
Potrivit unor surse din partid, liderul PSD a sperat până în ultimul moment să obțină șefia Camerei Deputaților, convins că președintele Klaus Iohannis îl va nominaliza din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru. În acest scenariu, alți lideri PSD sperau să ajungă și ei în funcții de conducere: Sorin Grindeanu vicepreședinte la Camera Deputaților, Vasile Dâncu și Gabriela Firea vicepreședinți la Senat, iar Paul Stănescu chestor.
Cum șansele de a ajunge șef la Cameră au scăzut spre zero, Marcel Ciolacu a considerat că ar fi sub demnitatea sa, de lider al celui mai mare partid de opoziție, să fie vicepreședinte sub Ludovic Orban sau Dan Barna. În consecință, nu le-a permis nici celorlalți lideri să aibă funcții parlamentare importante. Asta i-ar fi plasat în Parlament peste președintele de partid, care va fi un simplu deputat.
Pentru orgoliul și morga lui Marcel Ciolacu, decizia poate să aibă sens. Cum adică, șeful de partid să aibă șef pe linie parlamentară un subordonat de la partid? Nu se poate așa ceva. Ce s-ar alege de autoritatea lui de mare lider? Dacă șeful nu poate fi șef și în Parlament, atunci nimeni din garnitura de lideri nu poate.
O eroare politică generată din aceeași mentalitate răspândită în partidele mari: totul pentru șeful. Repet, liberalii cedează în negocierile cu USRPLUS mai multe ministere decât e cazul pentru ca nu cumva șeful de partid să rămână ”fără coledzi”, fără o funcție importantă în stat. PNL, care a luat 25%, a ajuns în situația ridicolă de a obține după negocieri mai puține ministere decât USRPLUS și UDMR la un loc, care împreună abia au 20%.
Pesediștii nu s-au lăsat nici ei mai prejos și, tot de dragul șefului lăsat fără galoane, au decis să-și taie singuri mânuțele și piciorușele din Parlament, ca să nu fie nimeni mai cu moț. La fel ca liberalii care se revoltă pe surse împotriva lui Ludovic Orban, nici pesedișilor nu le convine, dar au votat în unanimitate decizia păguboasă propusă de Marcel Ciolacu.
Cele două mari partide se comportă aproape identic în relația cu șeful, deoarece sunt organizate aproape la fel, pe verticală. Liderii lor par să le fi luat pe persoană fizică. Partidul sunt eu. Iar când șeful dictează, pentru public se traduce puțin altfel: partidul se modernizează.
PS: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține, într-o declarație pentru G4Media.ro, că decizia ca actuala garnitură de lideri PSD să nu ocupe funcții și în viitorul Parlament a fost luată pentru a evita certurile pe funcții în interiorul partidului. El mai spune că decizia nu are legătură cu faptul că nu va mai ajunge din nou șef la Camera Deputaților. Funcțiile de conducere din Parlament care revin PSD, a mai explicat Ciolacu, nu vor fi ocupate de lideri, ci de tinerii din partid, care vor fi încurajați să ocupe poziții de conducere în viitorul Parlament.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii