G4Media.ro

Universitatea din Suceava a stabilit în urma unui studiu că mierea de…

Sursa foto: Unsplash/ Benyamin Bohlouli

Universitatea din Suceava a stabilit în urma unui studiu că mierea de mană şi cea polifloră montană de Suceava sunt mai bune decât mierea de manuka

Mierea de mană şi mierea polifloră montană din judeţul Suceava au proprietăţi similare sau mai bune decât celebra miere de manuka, produsă în Noua Zeelandă, relevă un studiu întocmit de cercetătorii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), transmite Agerpres.

Cei patru cercetători din cadrul USV, respectiv biologul Liliana Luca şi inginerii Daniela Pauliuc, Florin Ursachi, coordonaţi de profesorul universitar Mircea Oroian, au elaborat un studiu privind calităţile mierii de mană şi ale celei poliflore montane din Bucovina, în comparaţie cu celebra miere de manuka.

Mierea de mană este un tip special de miere, care nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor, precum bradul, stejarul, fagul sau arţarul, dar şi din excreţiile dulci ale afidelor şi ale altor insecte care se hrănesc cu seva arborilor. Aceasta are o culoare mai închisă, o consistenţă mai densă şi un gust uşor caramelizat, cu note specifice de răşină sau lemn. Mierea polifloră montană este obţinută din nectarul florilor, iar datorită diversităţii plantelor medicinale prezintă proprietăţi terapeutice.

Probele de miere au fost procurate de la apicultori din judeţul Suceava, care duc stupii în zona montană, fiind analizate în cadrul Laboratorului de Depistare a Falsurilor din cadrul USV. Cercetătorii au evidenţiat faptul că ambele tipuri de miere au corespuns din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic cu normele legislaţiei naţionale şi celei europene. Calitatea probelor de miere a fost comparată cu trei tipuri de miere de manuka (MGO100, MGO250 şi MGO550).

„Probele de miere de mană şi polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar şi bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa şi Escherichia coli). În funcţie de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 şi manuka 250, iar peste 60% dintre probe au prezentat o acţiune mai mare decât mierea manuka 550”, susţin cercetătorii USV.

În ceea ce priveşte mierea polifloră de munte, rezultatele cercetărilor au arătat că şi aceasta a prezentat o activitate bactericidă şi inhibitoare mult mai mare decât mierea de manuka. Astfel, 35% din totalul probelor de miere polifloră analizate au prezentat o activitate bactericidă mai mare decât mierea manuka 550, iar 79% din totalul probelor poliflore au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea Manuka 250 şi 100.

De asemenea, probele de miere au fost testate pentru eficienţa lor şi în comparaţie cu câteva antibiotice, precum: gentamicină, ciprofloxacină, ceftriaxonă, tetraciclină, cefuroxim, piperacilină / tazobactam şi amoxicilină / acid clavulanic. Rezultatele cercetărilor au arătat că mierea de mană are un efect antibacterian apropiat sau similar cu cel al antibioticelor asupra bacteriilor luate în studiu. Astfel, 89% dintre probele de mană au avut o activitate antibacteriană similară cu cea a antibioticelor testate pentru Staphylococcus aureus, 37% au avut o activitate similară cu cea a antibioticelor testate pentru Salmonella, iar 58% din totalul probelor de mană au avut o activitate similară cu a antibioticelor testate pentru Pseudomonas aeruginosa. Probele de miere polifloră au arătat, totodată, o activitate antibacteriană similară sau apropiată de cea a antibioticelor testate pentru agenţii patogeni luaţi în studiu.

Studiul realizat de cei patru cercetători a fost publicat în Scientific reports, a cincea cea mai citată publicaţie ştiinţifică la nivel mondial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Piedone nu are nimic impotriva, vorbele lor protejeaza

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.