G4Media.ro

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație, cere desființarea titularizării: Să…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație, cere desființarea titularizării: Să ai 40 de ani, să fii Ministrul Educației și să păstrezi toate obiceiurile comuniste, asta înseamnă maximă incompetență

Titularizarea trebuie anulată și înlocuită cu angajarea profesorilor direct de către școală, prin modalitatea decisă de fiecare unitate de învățământ, propune fostul secretar de stat Mihaela Popa. „Să ai 40 de ani, să ai șansa să fii Ministrul Educației fără să fi predat măcar o oră, să ai toată susținerea politică pentru o nouă Lege a Educației și să păstrezi toate obiceiurile comuniste moștenite, asta înseamnă maximă incompetență! Titularizarea este un examen învechit, supracentralizat, pe care nu îl găsiți nicăieri în lume și care a dus la starea învățământului de azi”, susține Popa, profesoară de Matematică.

Fostul secretar de stat în Ministerul Educației responsabil cu fondurile europene propune ca titularizarea, care este examenul național de angajare a profesorilor pe o perioadă nedeterminată într-o școală, organizat de inspectoratele școlare, să fie anulat.

„Soluția? Descentralizare! Definitivatul [examenul de intrare în cariera didactică, ce le permite absolvenților de facultate care iau peste 8 la definitivat să dobândească titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar și să avanseze apoi în carieră odată cu gradele didactice – N.Red.] să fie pe țară cu minimul 7 la care ești definitiv în învățământ. Apoi fiecare școală să își facă politica de atragere a resursei umane. În comunitățile dezavantajate împreună cu primarii, să ofere locuințe”, spune liberala Mihaela Popa.

Concret, fosta secretară de stat propune revenirea la soluția angajării și concedierii profesorilor prevăzută de fosta lege, Legea Miclea-Funeriu, care statua că profesorii nu mai trebuie angajați de inspectoratele școlare județene prin concurs național de titularizare, ci direct de către fiecare școală în parte, pentru ca directorii și consiliul de administrație al școlii să poată aplica un management profesional unităților de învățământ. Anularea titularizării și angajarea direct la școală a profesorilor, prevăzute de Legea Funeriu-Miclea, nu au fost puse însă niciodată în practică, Legea 1/2011 fiind modificată în 2014, înainte de operaționalizare, de către Guvernul Ponta.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Da , sigur, doamna secretar, și atunci oamenii fără pile nu vor mai avea nici o șansă să se titularizeze. Se vor face angajări pe baza de carnet de partid și se cor schimba profesorii o data la 4 anica parlamentarii

    • Este normal, firesc si concurential ca scolile sa-si faca singure angajarile. Tocmai atunci s-ar evita angajarile pe baza de carnet de partid.

  2. Scuze dacă am scris ceva greșit, dar chiar m-am enervat.

  3. Vaaaaai, propteaua lui Her Kabinett atacată? Inadmisibil tovarăși.

  4. E…zact !
    Sa se anuleze si examenul pentru conducere auto.
    Sa ne de-a primaru’ !
    Si masina !
    De casa n- avem grija, ne- o dă Simion !🙈

  5. Da nu se poate cere si desfiintarea examenului de BAC?…..frustrati de rezultate?….da ce, nu sunt perfecti, ca doar asa cer elevului, sa stie tot si bine la toate materiile

  6. Era și normal, la stadiul actual de pregătire a cadrelor didactice, așa în general, acest examen ar fi practic o misiune imposibilă pentru destui dintre actualii dascăli, iar gradul real de promovare al acestuia ar fi probabil de un penibil și mai mare… Deci rezolvare, mai bine tăiat de pe listă… Plus că încurcă prea mult dom’le…

  7. Articolul spune ca scolile ar trebui sa-si angajeze profesorii si eu sunt perfect de acord cu asta.