Mihai Badea (USR), despre propunerea Iuliei Scântei la CCR: ”PNL a distrus recordul PSD care l-a numit pe Giani Stan/ Nu are nici măcar master în drept, a lucrat la Allianz Țiriac, a avut numai funcții politice, însă a absolvit Colegiul Național de Apărare”
Deputatul USR Mihai Badea a criticat dur propunerile PNL și PSD pentru două din cele trei locuri vacante de judecători ai Curții Constituționale, Iulia Scântei, respectiv Bogdan Licu. Propunerea USR este magistratul Cristi Danileț.
Badea a spus că, prin numirea Iuliei Scântei, PNL a ”distrus recordul PSD” de a-l numi pe judecătorul Gheorghe ”Giani” Stancu. Deputatul susține că Scântei nu are nici măcar master în drept, a lucrat la Allianz Țiriac până în 2006, a deținut ”numai funcții politice”, dar a absolvit Colegiul Național de Apărare:
- ”Cu tot respectul, senatoarea Iuliana Scântei nu bifează aproape niciun parametru care s-o recomande pentru ocuparea uneia dintre cele doar 9 poziţii din CCR. Nu are doctorat, de fapt nici măcar un masterat în drept, nu a redactat lucrări şi articole ştiinţifice, nu are o carieră academică, nu a obţinut vreo recunoaştere, nu face parte din nicio organizaţie din domeniu. A absolvit însă Colegiul Naţional de Apărare, ceea ce înseamnă că SRI-ul nu l-a ratat, prietenii ştiu de ce”, arată Mihai Badea.
Deputatul mai spune că Scântei s-a remarcat în Parlament ”prin sabotarea reformei sistemului de justiţie şi susţinerea jafului de la RomExpo, constând în donarea unui teren în valoare de 500 milioane euro către CCIR, astfel încât afaceristul Iulian Dascălu să-şi facă un Iulius Mall în cea mai bună zonă din Bucureşti”.
Cât despre propunerea PSD, procurorul Bogdan Licu, Mihai Badea amintește că acesta a renunțat la titlul de doctor după ce jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat că l-a plagiat pe judecătorul Cristi Danileț: ”Omul este un dottore sub nivelul lui Victor Ponta”, a spus Badea:
- ”Și uite aşa se alege praful de prestigiul unei instituţii care la începuturile sale reunea cele mai luminate minţi juridice ale ţării. Numele unor mari profesori de drept, precum Ioan Deleanu, Viorel Ciobanu, Ion Filipescu, Lucian Mihai, Ioan Muraru şi alţii, oameni care aveau o reputaţie de apărat, vor ajunge pe aceeaşi listă şi vor deveni într-un fel colegi cu personajele menţionate mai sus. Mare păcat pentru România”, a mai spus deputatul USR.
Festivalul imposturii la Curtea Constituţională
Când PSD l-a desemnat pe Gheorghe “Giani” Stan judecător constituţional în 2019, am crezut că standardele nu vor putea fi coborâte mai jos de-atât, dar se pare că m-am înşelat foarte tare. Cu propunerea anunţată ieri, de departe cea mai slabă din istoria de 30 de ani a CCR, recordul precedent a fost pur şi simplu distrus de PNL.
Ca să mă înţelegeţi, cele 3 criterii de eligibilitate prevăzute de Constituţie sunt relativ clare:
1) Studii juridice superioare. O facultate de drept absolvită, de preferinţă una dintre cele renumite, este condiţia minimală şi de bun simţ.
2) Cel puţin 18 ani de experienţă în activitatea juridică sau învăţământul juridic superior, adică într-o profesie juridică (ideal judecător, sau măcar procuror ori avocat) şi/sau una didactică de profesor universitar în drept.
3) Înaltă competenţă profesională. Rămâne la libera apreciere, dar se subînţelege că presupune studii doctorale finalizate cu o teză originală, lucrări şi articole ştiinţifice publicate, o carieră juridică şi/sau academică excepţională, premii şi distincţii, afilieri la organisme de profil etc.
Cu tot respectul, senatoarea Iuliana Scântei nu bifează aproape niciun parametru care s-o recomande pentru ocuparea uneia dintre cele doar 9 poziţii din CCR. Nu are doctorat, de fapt nici măcar un masterat în drept, nu a redactat lucrări şi articole ştiinţifice, nu are o carieră academică, nu a obţinut vreo recunoaştere, nu face parte din nicio organizaţie din domeniu. A absolvit însă Colegiul Naţional de Apărare, ceea ce înseamnă că SRI-ul nu l-a ratat, prietenii ştiu de ce.
Până în 2006 a lucrat la o sucursală Allianz Țiriac Asigurări, după care a avut numai funcţii politice, pe care cumva a reuşit să le exercite în paralel cu cea de notar public: consilier la cancelaria primului ministru, consilier de ministru şi secretar general la ministerul justiţiei, senator de Iaşi. Toate aceste posturi obţinute via PNL, unde nu contează altceva decât servilismul, n-au nicio treabă cu competenţa, desigur. Și inclusiv admiterea în notariat s-a făcut în condiţii dubioase, cu colegi de partid plantaţi de penalul Tudor Chiuariu în comisia de concurs.
În Parlament s-a remarcat prin sabotarea reformei sistemului de justiţie şi susţinerea jafului de la RomExpo, constând în donarea unui teren în valoare de 500 milioane euro către CCIR, astfel încât afaceristul Iulian Dascălu să-şi facă un Iulius Mall în cea mai bună zonă din Bucureşti. Iar acum este recompensată de partid printr-un transfer din PNL direct la CCR, unde teoretic se presupune că va trebui să fie un monument de independenţă şi imparţialitate.
Cat despre propunerea PSD, procurorul Bogdan Licu, acesta a avut doctorat, dar a renunţat la titlu după ce jurnalista Emilia Șercan a descoperit că-l plagiase în teză pe judecătorul Cristi Danileţ, una dintre cele două propuneri ale USR pentru funcţia de membru al CCR. Ca şi cum hoţul prins în flagrant ar pune la loc bunul furat şi n-ar suporta nicio consecinţă, exact aşa a procedat şi campionul PSD-ului. Nici nu-i de mirare, cu media anilor de studii 7,08, nota 6 la Dreptul civil și nota 5 la Dreptul penal în examenul de licență, omul este un dottore sub nivelul lui Victor Ponta.
Și uite aşa se alege praful de prestigiul unei instituţii care la începuturile sale reunea cele mai luminate minţi juridice ale ţării. Numele unor mari profesori de drept, precum Ioan Deleanu, Viorel Ciobanu, Ion Filipescu, Lucian Mihai, Ioan Muraru şi alţii, oameni care aveau o reputaţie de apărat, vor ajunge pe aceeaşi listă şi vor deveni într-un fel colegi cu personajele menţionate mai sus. Mare păcat pentru România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii