Mihai Demetriade, despre emisiunea TVR privind femeile din Securitate: ”O mizerie marca TVR”/ După sesizarea CNA: ”O emisiune bună”/ Istoricul CNSAS: ”Ambele realități sunt funcționale/ În documentarul TVR, în afară de manipulările de care vorbeam, există și informații veridice”
Mihai Demetriade, angajat CNSAS, și-a exprimat prima opinie despre emisiunea în care TVR a spălat Securitatea comunistă, în 25 iulie, printr-un comentariu la postarea jurnalistei G4Media care a relatat despre producția televiziunii publice, spunând că este ”o mizerie marca TVR”, care este ”efectul influence-ului securist (rezerviștii) pe lângă redactori”.
Două zile mai târziu, după ce CNA decide să întocmească un raport de monitorizare a emisiunii și sesizează CNSAS, iar colegul său de instituție Mădălin Hodor are o ieșire deplasată în spațiul public, Mihai Demetriade își schimbă opinia spunând că emisiunea este, de fapt „bună chiar dacă cu nuanțe și diferențe”. Mai mult, Demetriade nu explică unde e greșit articolul G4Media și ce nu e scris corect, dar consideră materialul ”un derapaj critic” și o ”înfierare proletară”.
Contactat de G4Media, pentru a înțelege când spune ceea ce crede, de fapt, Mihai Demetriade a declarat că susține ambele declarații și că în documentarul TVR, ”în afară de manipulări, există și informații veridice”. Demetriade a explicat că atunci când vorbește despre discuțiile ofițerilor cu TVR și influența securistă se referă, de fapt, la cele trei interviuri făcute de televiziune cu fostele securiste:
- ”De fapt, nu mi-am schimbat poziția. Ambele realități sunt funcționale și la lucru. Există un influence important al rezerviștilor din fosta Securitate asupra întregii lumi contemporane, atât din mass-media dar nu numai. Unul dintre cele mai toxice influenceuri și extrem de subversive și cu consecințe și efecte dintre cele mai stranii. Pot schimba decizii publice, pot influența opinii publice, pot gira comportamente publice, pot modifica decizii economice, un lucru care mă îngrijorează și afectează memoria democratică de fapt în primul și în primul rând. În contextul dat, în contextul documentarului TVR, o parte din memoria asta e la lucru, își face simțită prezența, din păcate insuficient amendată de colegii care au redactat, care au regizat documentarul. Memoria acestor rezerviști e vizibilă atât timp cât colegii de la TVR vorbesc cu ofițerii. Dar în același timp, simultan, tipul de mitologizare și preluare in corpore, necritică, a unor informații cum face, din păcate, colega dumneavoastră, e practic din aceeași mitologie falsificatoare. Asistăm dacă vreți la două fațete la fel de toxice. O fațetă a foștilor rezerviști, obișnuiți, abili să manipuleze realitatea istorică, și o preluare mitologică, într-un fel fals indignată neinformată și necalibrată a unor informații luate la sac, la grămadă din documentarul TVR, pentru că în documentarul TVR, în afară de manipulările de care vorbeam, există și informații veridice și verificabile (…) Din păcate, distincția între informații veridice și manipulări nu este făcută în integralitate și cu rigoare de cei care au regizat documentarul TVR, dar aceste discuții evident că au apărut întrucât ele fac substanța, subiectul acelui documentar, sunt trei interviuri cu doi ofițeri și un subofițer al fostei Securități, din structurile județene ale Securității”.
Context
TVR a difuzat, în 7 iunie, ”Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului”, în care Securitatea comunistă a anilor 80 este spălată public prin intervențiile telefonice ale unor femei care susțin că au lucrat în sistem, iar ”sistemul și uniforma militară” sunt lăudate și puse în prim plan de acestea.
Emisiunea a fost realizată de: Raluca Bibiri (realizator), Raluca Rogojină (producător), Lucia Zamfir (redactor documentarist) și Bogdan Onea (șef producție) și a fost difuzată în plin scandal al legilor securității, la 4 zile după publicarea drafturilor legilor de către G4Media, din care reieșea cum SRI și SIE urmau să capete puteri sporite. Detalii, aici.
G4Media a semnalat derapajele din emisiune în 25 iulie, iar două zile mai târziu, CNA s-a autosesizat conform declarațiilor lui Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului. Detalii, aici.
În ziua în care CNA a decis să întocmească un raport de monitorizare a emisiunii și a sesizat și CNSAS, doi angajați ai instituției din urmă, Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, au reacționat public criticând dur articolul din G4Media.
Ulterior, la trei săptămâni de la publicarea articolului, a reacționat într-o manieră similară și scriitorul Florin Iaru, care, la fel ca Mădălin Hodor a luat apărarea realizatoarelor TVR, spunând că emisiunea și-a propus ”să pună cititorul să gândească”. Detalii, aici.
Punctul de vedere al lui Mihai Demetriade, „Reacții, iluzii și mitologiile discursului memorial”, poate fi citit aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii