G4Media.ro

Antreprenorul Mihai Matei susține că de doi ani încearcă să dea gratuit…

Antreprenorul Mihai Matei susține că de doi ani încearcă să dea gratuit Ministerului Sănătății o aplicaţie pentru tratamentul arşilor: ”Am tot tăcut / Cel care ar putea debloca situaţia nici nu răspunde la mesaje / Îmi e prea scârbă”

Antreprenorul Mihai Matei, reprezentant al industriei de software și cofondator Geeks for Democracy, susține că de doi ani încearcă să dea gratuit Ministerului Sănătății o aplicaţie pentru tratamentul arşilor: ”Cel care ar putea debloca situaţia nici nu răspunde la mesaje”.

Matei mai spune că a încercat în tot acest timp să deblocheze situația, dar a epuizat ”și căile și rezerva de răbdare”.

Cofondatorul ONG-ului Geeks for Democracy explică modul în care funcționează aplicația și spune că oameni din Ministerul Sănătății l-au căutat acum doi ani să facă aplicația gratuit. Inițial nefiind de acord, Matei a acceptat în ideea că va contribui la un tratament mai eficient pentru victimele incendiilor, astfel că aplicația a fost gata în câteva luni, susține acesta.

Foto: Facebook/ Mihai Matei

Mihai Matei mai adaugă faptul că o astfel de aplicație, funcțională și pe telefonul mobil și pe desktop, ar costa zeci de mii de euro.

Specialistul în software a concluzionat spunând că îi este ”prea scârbă” de comportamentul reprezentanților Ministerului Sănătății.

Mesajul integral al lui Mihai Matei

  • ”Șapte ani de colectiv și aproape doi ani de când încercăm să dăm în folosință o aplicație făcută pentru ministerul sănătății pentru tratamentul pacienților arși.
  • Am tot tăcut și am încercat pe diverse căi să deblochez situația, dar am epuizat și căile și rezerva de răbdare.
  • Acum aproape doi ani, pe la inceputul anului 2021, am fost căutat de oameni din ministerul sănătății care voiau să îi ajutăm să facă o aplicație de prim ajutor pentru arși. Pro-bono. Am bolborosit pentru că pro-bono nu e o chestie sustenabilă și nu așa ar trebui făcute lucrurile, dar fiind vorba de sănătate si arși, am acceptat. Costurile nu erau mici (cateva zeci de mii de euro), dar le puteam susține si mi-am zis că dacă un singur om supraviețuiește în loc să moară, atunci merită să facem proiectul ăsta chiar și gratis.
  • Aplicația asta încerca să rezolve sau măcar să atenueze două probleme. Prima problemă este legată de lipsa de medici specialiști. Incendii sunt peste tot, dar medici specialiști foarte putini. Aplicația e un fel de registru national disponibil online in care fiecare pacient este înregistrat cu date, imagini ale pacientului etc.
  • Dosarul fiecărui pacient este astfel accesibil de oriunde, bineînțeles, in condiții de securitate (utilizatorii sunt autorizați, au permisiuni diferite etc.). Pe lângă această aplicație urma sa fie pus in funcțiune un număr de telefon unic la care ar fi răspuns medici specialiști. Astfel, în cazul apariției unui pacient nou, medicul local ar fi înregistrat cazul în sistem (date, imagini etc), apoi ar fi apelat numărul unic și ar fi discutat cu un specialist care ar fi avut de asemenea acces imediat la dosar și ar fi ghidat medicul local în tratamentul pacientului.
  • A doua problemă e legată de tratamentul în primele 24 de ore. În cazul pacienților arși tratamentul in primele 8 ore si apoi in primele 24 ore e foarte important pentru stabilizarea hemodinamică. În funcție de suprafețele arse, de gradul arsurilor si de vârsta pacientului sunt niște algoritmi in funcție de care se calculează volumul de lichide care trebuie administrate intr-o prima faza. Din câte mi s-a explicat, o problema des întâlnită, este administrarea unui volum mai mic de lichide față de cât ar trebui. Pentru a rezolva această problemă, aplicația permite medicului să deseneze cu degetul sau cu mouse-ul pe ecran arsurile pacientului și apoi calculează automat volumul de lichide care trebuie administrat și suprafețele arse pe fiecare parte a corpului. E putin mai complicat pentru că algoritmii sunt diferiți pentru nou-născuți, copii și adulți, dar sunt suportate toate scenariile. Pentru specialiști: sunt suportate si Parkland si Galveston-Carvajal și sunt folosite tabele Lund-Browder pt calculul cat mai precis al suprafețelor arse.
  • La câteva luni de când am început proiectul aplicația a fost finalizată și testată. Merge si pe mobil si pe web, are interfața în română și engleză pentru a putea apela și la medici străini în caz de urgență…. e complet funcțională si gata de a fi dată în folosință oricând (e încă online). Mai trebuia doar să fie aprobată de ceva comisie, ceea ce ar fi trebuit să fie doar o formalitate, având în vedere că a fost dezvoltată pe baza cerințelor oamenilor din acea comisie. După acest aviz mai trebuia doar să fie preluată și pusă în aplicare de minister, dar lucrurile s-au blocat si, deși am încercat în mai multe rânduri și pe diverse căi să o deblochez, nimeni nu mi-a mai răspuns.
  • Dacă ar fi fost un proiect comercial, aplicația asta ar fi costat câteva zeci de mii de euro, poate și mai mult, dar a fost oferită gratis ministerului. Mai mult decât atât, ca să nu existe vreo suspiciune, urma să le dăm și codul sursă, astfel încât să o poată dezvolta mai departe cu alți furnizori, dacă doresc. De altfel, in diversele mesaje le-am explicat că vrem doar să vedem aplicația pusă in funcțiune, că nu avem vreun interes comercial și ne oferim chiar să plătim pentru un timp găzduirea și să mai depunem efort dacă mai sunt necesare modificări. Nu a mai răspuns nimeni. Nimeni. Ultimul cu care am vorbit, care era intr-o poziție de unde putea debloca ușor toată situația, nici nu îmi mai răspunde la mesaje, deși e plătit din bani publici.
  • Aș vrea să închei cumva, cu vreo concluzie, dar îmi e prea scârbă. Astea sunt câteva imagini din varianta pentru mobile”.
sursa foto: Facebook/ Mihai Matei
sursa foto: Facebook/ Mihai Matei
sursa foto: Facebook/ Mihai Matei
sursa foto: Facebook/ Mihai Matei
sursa foto: Facebook/ Mihai Matei
sursa foto: Facebook/ Mihai Matei
sursa foto: Facebook/ Mihai Matei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Problemele de la MeSe s-au tot agravat de când a spus Cițu ca legislația secundara nu se emite/modifica fara acordul prim ministrului (ca-l zboara pe ministru, si asta a si facut).
    De ce sa faci ceva daca salariul lunar de la angajatorul de stat nu e principala ta grija?
    Rar face cineva ceva cu sau fara minister – in folosul nostru

  2. Dar de ce nu spune cu subiect şi predicat cum se numesc aceşti funcţionari, care prin incompetenţa lor, prejudiciază nu doar statul, ci şi cetăţenii?

    • Vlad, Ioana și Cițu.
      Ultimul a plecat cu tot cu server

    • #spirc…. bănuiesc ca ești un mare cunoscător al sistemului de sănătate! Probabil ai terminat un liceu de șoferi mecanici! Deja ai găsit vinovații! Și sigur votezi cu haur!

    • @Spark.
      „Acum aproape doi ani, pe la inceputul anului 2021, am fost căutat de oameni din ministerul sănătății care voiau să îi ajutăm să facă o aplicație de prim ajutor pentru arși.”
      Pe la inceputul lui 2021 ministrul sanatatii era Voiculescu, omul care si acum sta in gat sistemului feudal din sanatate. L-au sinucis, politic vorbind, la mijlocul lui aprilie 2021.
      A fost succedat de Ioana Mihaila, tot din partea USR-PLUS, care a rezistat in functie cat partidul la guvernare, adica pana la sfarsitul lui august 2021, nici macar cinci luni.
      A urmat, pentru nici trei luni, un fel de interimat al lui Attila Cseke, iar dupa aceea, actualul ministru, Alexandru Rafila.
      Va las pe dvs. sa deduceti cam care-a fost filmul evenimentelor, care ministru va fi incurajat acest proiect si care i-a provocat o scarba justificata d-lui Matei.

    • Ca un #Nexgenerations fan, votez cu Picard

  3. Plecati ma cu aplicatia voastra.
    Rafila a adus preoti in spitalele din Romania.
    Sa trimita preotii sa vindece arsurile , sa stinga incendiile.
    Asta vor romanii , vindecari spirituale.
    Aplicatia e periculoasa , are 5G , ONG si Soros

  4. Cum sa ii accepte aplicatia daca nu le iese nici un ciubuc din bugetu statului?

  5. La Rafila nu-i trebuie aplicatii. Ne trateaza cu soboru de preoti, nu degeaba o apelat la serviciile lor.

  6. Geeks for Democracy colectau datele tuturor copiilor testați covid la scoala. Bineînțeles fără gdpr

  7. Dacă nu participa la atâtea acțiuni ale USR era mai credibil! USR-iștii toți sunt niște mincinoși! Marș de aici bă!!!

    • Toti politicienii au agenda personala.
      Doar ca unii nu mai pleaca de la ciolan

    • @Spark: și șefii procurorilor au manualele proprii, nu alea de la scoala. Numai procuror sa nu fii in romania. Politicienii sunt la dispozitia trolilor

    • Bravo trollache. Atac la persoana, talibanism si 5 semne de exclamare pe centimetru patrat.
      E plin de oameni in alte partide care ofera munca umanitara pe gratis. Plin ochi.

  8. Interesanta stire – daca nu am sti cu cine avem de-a face, mai mai ca l-am crede… e vorba despre Mihai Matei, co-fondatorul unuia dintre ONG-urile dubioase care actioneaza la comanda, unul dintre simpatizantii USR, mare protestatar (mai putin atunci cand USR era la guvernare, atunci toate mergeau ca pe roate), care vine acum sa se planga ca i-a fost solicitat ajutorul in 2021 (ce coincidenta stranie, chiar in al doilea an de gestiune catastrofala la MS marca USR), a terminat aplicatia (gratuita, ce sa vezi) in 2022, iar acum, nemaifiind preferatii lui la MS, nu are cine sa o preia. In capturi vad o parte de front-end pe care o face orice junior SW in 4 ore. Pentru credibilitate, ne-a trantit si trei termeni/metode cautate cu google: Parkland, Galveston-Carvajal și Lund-Browder. Daca incerci sa intri pe site, ai doar pagina de login, nici un link catre posibilitatea de a-ti face cont, ceea ce ma face sa cred ca nu exista nimic mai mult in spate, iar intreaga poveste e doar propaganda ieftina pentru a-l ataca pe Rafila si pe cei din jurul lui (nu ca ar avea Rafila mari realizari de cand este la minister, dar totusi fiind mult peste catastrofalul Vlad Voiculescu sau Mihaila)…

    • Sa publice codul sursa de la aplicația anti-frauda cu retete gratuite, medicamente cumparate si livrate pe baza de cnp.
      Daca nu e cu bani multi, nu prezinta interes contabil. USR e bataia de joc a oricarui ziarist mărunt.

    • Nu știu care e treaba cu aplicația , eu nu as fi făcut absolut nimic gratis pentru statul român. Însă pot sa spun că Rafila nu exista ca ministru. De fiecare dată când apare pe tv (și îi place) aud doar că ceva nu e in regula cu Arafat și sistemul lui. Nu am auzit nimic de spitalele regionale, nu am auzit nimic de vreo idee de îmbunătățire a condițiilor din spitale, nimic despre reducerea șpăgilor, nimic despre investiții, nimic despre îmbunătățirea sist informatice la CNAS, despre implementarea dosarului pacientului uitat într-un sertar. Acum pare că e bun de președinte. Asta e , nu degeaba i se zice „Puturosul”.

  9. Ii doare la basca de romani. Cati vor vota cu ei? Peste 50%? Inchizi usa dupa tine si fugi intr-o tara cu mai putini prosti.

  10. S-au activat trolii in turbare deci povestea ii îngrijorează pe mafioți si e pe bune.
    De altfel, dacă o publica open-source orice IT-st o poate verifica si confirma.

    • Sa publice codul sursa si devine credibil. Altfel este exact ce am spus mai sus… o fumigena a propagandei USR… pana la proba contrarie, pana cand nu publica acel presupus cod sursa, teoria ta nu sta in picioare..

      Si apropo, nu vad de ce aceasta aplicatie, chiar si in cazul in care ar fi reala, ar ingrijora acesti mafioti despre care vorbesti… ti se pare ca momentan sunt in lucru aplicatii pe bani la MS? Mai schimbati placa asta obosita cu mafioti, cu cartelul care tremura atunci cand aude de USR… nu va mai crede nimeni. Combinatiile se fac si s-au facut mereu, indiferent de cine e la putere… e valabil peste tot, nu numai la noi…

    • Bai , și dacă publica codul sursa ce ? Oricum Rafila tot nimic va face. Sunt proiecte multe și mult mai mari de informatizare blocate la MS. Ne încurcam de o aplicație minora. Și dacă era cumpărată , 100000 euro preț e o sumă ridicolă pentru costurile din domeniu. Doar 2 programatori buni te costa atât într-un an. Toti vor aplicații gratis dar costurile sunt enorme.

  11. De ce vă pierdeți timpul în România, fraierilor?

  12. voi va imaginati ca arsul sau intensivistul care trateaza arsi are VOIE ca dea cu degetelul pe telefon? inutilitatea unei aplicatii e la mintea Brancardierului Ungureanu

    • Pai cine a zis că trebuie să dea aceeași persoană care face tratamentul ? In alta ordine de idei, bănuiesc că poti să scoți mănușile și să introduci datele. Utilitatea trebuie apreciată de cei din domeniu. Daca cineva trebuie sa facă calculele alea de mana acum , atunci e foarte utila. Până la urmă nu a spus nimeni că e o super inovație , e o aplicație făcută rapid ( că altfel nu era gratis) ceruta de cineva din MS. Înseamnă că cineva avea nevoie de așa ceva. Nu a inventat-o omul din pix .

    • Cine nu e din PSD și chiar vrea să facă lucruri bune e „schizo”.

    • La spitalul din Viena unde sunt trimisi arsii Romaniei, ce aplicatie au? In general, ce aplicatii stii tu ca folosesc medicii din Viena, si cum se descurca fara aplicatia lui Gogu Userila?

  13. Cand o sa vedeti un PSD-ist care se pune la treaba pe bune sa ne anuntati si noi, bine?

  14. @Alex nu e vorba de mafioți, e vorba de lene, prostie, politizare ( ai lucrat cu ăla dinainte, gata ești out). In general e vorba de lipsa de orice interes pentru îmbunătățirea lucrurilor în sistemul public. Timpul trece , leafa merge. De ce să îți bați capul cu implentarea unor aplicații când șeful nu te întreabă nimic , nici nu te motiveaza cu nimic.

    • Pentru că ești plătit, de-aia trebuie să-ți bați capul. Dar atât de mulți români sunt milogi bugetari.

  15. Din comentarii vad ca cei care lucreaza gratis pentru Romania nu sunt ceea ce trebuie. De apreciat sunt mai degraba cei care fura de peste 30 de ani.

    • Gratis e o utopie. Nimeni nu face nimic pe gratis intr-o economie normala de piață pentru că oricând exista costuri. Daca zice cineva că face gratis, de fapt are un interes ulterior. Nu trebuie sa fie gratis, trebuie sa fie o licitație corecta , sa existe un control calității , sa existe o urmărire a implementării.

  16. intr-un stat patronat de 33 de ani de PSDNLUDMR, cu fratili lu’ STANESCU si DANCILIENE si FIERE-REA si VOLGUTE si 2DOZE si GRINDENI-MATEMATICIENI dar si cu FICUSI si CA.CATZI si RARES-BATISTUTA si alte panarmae cu „doctorate” ce sa inteleaga astfel de specimene de la o astfel de aplicatie?

  17. Aplicația e ușor utopică, nu ajută cu nimic, singura p.r.e.oc.u.pare a medicilor din provincie e să scape de pacient, să îl transfere cât mai r.e.p.ede la București, mai rar Timișoara.
    Niciun medic specialist nu va accepta să își asume răs.p.underea pentru un diagnostic sau tratament generat de o aplicație cu date completate de un alt medic din p.r.o.v.incie, care de cele mai multe ori ori e și incompetent și rău intenționat (vrea doar să scape de pacient, exagerează gravitatea, o poză poate în funcție de telefon, lumină, direcție să arate diferit..).

    Intenția e bună, p.r.ac.tica din Ro e altceva.

  18. Au murit pentru că PSD a jefuit Sănătatea timp de peste 20 de ani. Ce gândire de psihopat ai, nu ai pic de conștiință, se vede că ești curvă PSD.

  19. Toate acestea se întâmplă pentru că dl.Matei este perceput ca venind din partea USR.Ia să fi fost unul de la PSD sau PNL că săreau guvernanții imediat,nu mai făceau aplicația gratuită,mai băgau și 2-3 firme paravan intermediare ca să-și umple buzunarele de bani.Un politicianism perfid care alungă o brumă de speranță în tratarea,vindecarea sau alinarea măcar a suferinței unor semeni de-ai noștri loviți de tragediile vieții.Să vă fie rușine!