Mihai Poliţeanu, preşedintele Comitetului de iniţiativă ”Oameni noi în politică”: Au fost validate de primării și de Senat peste 109.000 semnături, din 11 județe au fost strânse peste 5.000, așa cum prevede Constituția
Mihai Poliţeanu, preşedintele Comitetului de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind reforma legislaţiei electorale,”Oameni noi în politică, a reacționat pe Facebook la respingerea de către Curtea Constituțională a proiectului, susținând că primăriile și Senatul au validat peste 109.000 semnături, fiind înregistrate câte cel puțin 5.000 de semnături din 11 județe.
”Am renumărat în această seară semnăturile validate de primării, conform proceselor verbale de predare-primire încheiate între Președintele Comitetului de inițiativă, Mihai Polițeanu, și Senatul României. Conform acestor cifre oficiale, au fost validate de către primării și primite de către Senat un număr de 109.874 de semnături, fiind îndeplinit criteriul numărului de cel puțin 100.000 de susținători. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este îndeplinit: au fost înregistrate câte cel puțin 5000 de semnături din 11 județe:
1. București: 19.095 de semnături
2. Cluj: 7256 de semnături
3. Bihor: 6232 de semnături
4. Timiș: 6231 de semnături
5. Brașov: 5846 de semnături
6. Arad: 5840 de semnături
7. Prahova: 5506 de semnături
8. Argeș: 5363 de semnături
9. Iași: 5318 de semnături
10. Maramureș: 5076 de semnături
11. Sibiu: 5027 de semnături
Membrii Comitetului de inițiativă se vor sfătui cu organizațiile partenere în acest proiect și cu avocați și vom reveni cu un punct de vedere în zilele următoare”, a precizat Mihai Polițeanu pe Facebook.
Ulterior, organizațiile civice și partidele implicate în strângerea de semnături a transmis un comunicat de presă în care au precizat că sau decizia CCR este în contradicție cu realitatea, sau Senatul a trimis Curții mai puține semnături decât a primit, sau Curtea Constituțională a anulat semnături, ceea ce ar fi un abuz.
”În condițiile în care atestarea semnăturilor susținătorilor inițiativei cetățenești Oameni noi în politică a trecut de filtrele legale ale primăriilor și Senatului României, fiind constatată la final, pe baza documentelor oficiale, îndeplinirea criteriilor privind numărul total de semnături și dispersia geografică a semnăturilor, decizia CCR este în contradicție cu realitatea. Dacă se dovedește că Senatul a trimis către Curtea Constituțională mai puține semnături atestate de către primării decât cele predate de către Comitetul de inițiativă, vom urma căile legale pentru corectarea situației și tragerea la răspundere a celor vinovați. Dacă Curtea Constituțională a decis să mai anuleze semnături, în absența unei dispoziții constituționale, atunci considerăm acest lucru un abuz. În baza prevederilor constituționale, Curtea este chemată doar să constate îndeplinirea criteriilor de admitere a inițiativei pe baza atestărilor furnizate de autoritățile investite legal (primării). Așteptăm motivarea deciziei Curții și vom decide pașii de urmat”, se precizează în comunicatul de presă.
Curtea Constituțională (CCR) a respins marți, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă cetățenească privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pe motiv că proiectul nu îndeplinește condițiile minimale pentru a intra în dezbatere parlamentară: numărul minim de semnături de susținere și dispersia teritorială a susținătorilor.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)”, se arată într-un comunicat transmis de CCR.
Pe 22 februarie, grupul de organizatori a anunţat depunerea la Senat a iniţiativei cetăţenești „Oameni noi în politică” privind reforma legislaţiei electorale. Inițiativa a fost lansată de PLUS, USR, PACT pentru România şi Partidul Oamenilor Liberi, plus 26 de organizații civice, ai căror membri s-au ocupat și de strângerea de semnături.
Mihai Poliţeanu, preşedintele Comitetului de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind reforma legislaţiei electorale, a declarat atunci că pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care au fost validate 120.000. El a precizat că 20.000 de semnături au fost invalidate de primari, în cazul acestora urmând să se formuleze sesizări penale pentru abuz în serviciu.
Foto: Mihai Polițeanu / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii