Mihai Tudose, despre cei 12 europarlamentari români care au votat împotriva rezoluției privind statul de drept din Bulgaria: Ilustrează perfect dubla masură și dublul limbaj al PNL/ Dacă Borisov era socialist, trebuia lapidat
Fostul premier, Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Brăila, că votul celor 12 europarlamentari români din grupul PPE, care au votat împotriva rezoluției privind statul de drept din Bulgaria, ”ilustrează perfect dubla masură și dublul limbaj al PNL”.
”Dacă Borisov era socialist, trebuia lapidat, așa mai merge… Societatea civilă din Bulgaria, care reclamă nerespectarea statului de drept, a drepturilor fundamentale, subordonarea politică a Justiției , corupția din instituții sau îngrădirea libertății presei e rea sau e plătită?”, a mai spus Tudose.
Toți europarlamentarii români care s-au împotrivit rezoluției care acuză corupția de la Sofia fac parte din PPE, familia politică a partidului premierului Boiko Borisov- GERB.
Cei 12 europarlamentari români sunt Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Vlad Nistor, Eugen Tomac.
Redăm mai jos integral declarația fostului premier, Mihai Tudose
- „Ilustrează perfect dubla masură și dublul limbaj al PNL. Eu recunosc că sunt de acord cu mecanismul care condiționează finanțarea europeană de respectarea statului de drept. Am zis-o și în trecut, când vorbeam de OLAF și știți cam ce am pățit în partid. Nu poate contribuabilul german sau italian sa dea bani pentru ca în România să se construiască o autostradă și noi sa furăm jumătate din bani sau să facem kilometrul de 800 metri. Care e garanția? Funcționarea Justiției. Ca să fie clară opinia mea, pe care am avut-o mereu, inclusiv când am fost prim-ministru. PNL a folosit acest principiu și discursul cu privire la statul de drept pe post de armă împotriva PSD, dar când e vorba de un partid prieten nu mai e bine, doare! Dublu limbaj, dublă măsură, la fel ca în țară. Sunt convins că dacă îi întreabă cineva pe cei 12 colegi de ce au votat împotrivă, de vina e PSD, care, bineînțeles, le-a schimbat votul. Regulile nu pot fi bune doar când sunt la alții. Dacă Borisov era socialist, trebuia lapidat, așa mai merge… Societatea civilă din Bulgaria, care reclamă nerespectarea statului de drept, a drepturilor fundamentale, subordonarea politică a Justiției , corupția din instituții sau îngrădirea libertății presei e rea sau e plătită? Acolo, protestatarii au interese ascunse, nu? Dacă nici acesta nu este dublu limbaj, atunci cum să îl definim? Din fericire, Parlamentul European a adoptat rezoluția și a tras un semnal de alarmă puternic privind erodarea regulilor democrației în Bulgaria.”
Context
Rezoluția, votată joi în Parlamentul European cu 358 de voturi pentru și 277 împotrivă, a fost adoptată la finalul lunii septembrie de Comisia pentru Justiție a Parlamentului European, fiind una dintre rarele inițiative de contestare a premierului Boiko Borisov și a partidului său de guvernământ – GERB.
Rezoluția Comisiei LIBE a identificat în Bulgaria o „deteriorare semnificativă a respectării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale”, precum și o „lipsă continuă de investigații de corupție la nivel înalt care să dea rezultate tangibile” și „deteriorarea gravă a libertății presei”.
De asemenea, Parlamentul European a respins amendamentele care se refereau la preşedintele bulgar, Rumen Radev, în proiectul de rezoluţie privind situaţia statului de drept în Bulgaria, conform Rador.
Cu voturile socialiştilor, liberalilor şi verzilor, europarlamentarii nu au aprobat propunerile care vizau adăugarea preşedintelui Bulgariei, alături de premierul Boiko Borisov, în textul despre corupţia la nivel înalt.
De asemenea, a fost respinsă şi propunerea de a insera un text despre legăturile dintre serviciile de informaţii străine şi consilierii prezidenţiali, precum şi de a saluta decizia guvernului bulgar de a expulza diplomaţii ruşi despre care se presupune că au desfăşurat activităţi de spionaj militar şi au colectat informații care reprezintă secret de stat pentru a fi transmise unei terţe ţări.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii