G4Media.ro

Mihai Viteazul și reprezentanții răscoalei țărănești de la 1784 – Horea, Cloşca…

Mihai Viteazul și reprezentanții răscoalei țărănești de la 1784 – Horea, Cloşca şi Crişan – au fost declaraţi, prin lege, martiri şi eroi ai naţiunii române

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul este declarat martir şi erou al naţiunii române, ‘în semn de recunoaştere şi respect pentru idealurile susţinute şi sacrificiul făcut’.

Au votat „pentru” 240 de deputaţi, iar „împotrivă” – 18.

„Se declară martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, Domn al Ţării Romaneşti şi al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea Primei Uniri a poporului român şi pentru curajul şi sacrificiul său marcant în istoria României”, se arată în proiect.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, prevede proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

* Printr-un alt vot, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care Horea, Cloşca şi Crişan sunt declaraţi martiri şi eroi ai naţiunii române.

S-au înregistrat 245 voturi ‘pentru’, 19 ‘împotrivă’ şi 21 abţineri.

‘Se declară martiri şi eroi ai naţiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă şi Gheorghe Crişan, cunoscuţi popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, pentru rolul, curajul, eroismul şi sacrificiul lor din timpul răscoalei ţărăneşti din anul 1784’, prevede proiectul.

Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munţii Apuseni şi în tradiţia eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crişan, la data de 8 noiembrie, se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliş, mai prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. citind asa , pe la jumatatea titlului am crezut ca au fost declarati morti de covid… puff sunt usurat acum

  2. Let me guess, cei care au votat împotrivă au fost parlamentarii udemerezi, nu?

  3. Repede, repede … ca vine revolutia BLM peste noi si-l da jos din cartea de istorie pe Fane Babanu’ finca a avut robi si mosii.
    Bine, si bor a avut robi, dar aia era spre binele lor ca asa si-au castigat locurile in rai…

    PS
    pana la dezalbirea cartii de istorie o sa primeasca pensie speciala, in baza acestei legi?

  4. Unul dintre contemporanii lui M.V., dupa ce ii arata actele de vitejie, incheie asa:
    – „Pacat ca era fiu de curva!”
    Acuma, ca a fost copil din flori si ca mama lui a fost o hangita din Targul de Floci (azi am zice Targul de Lana), asta e adevarat, dar asta nu inseamna ca daca era hangita era si curva.

    • Pacat doar ca natiunea romana este de data mult ulterioara si deci Mihai Viteazul n-are cum sa fie erou al natiunii romane, decat la şpring…

  5. Zic unii ca atunci cand Horia a fost la Imparat ca sa se planga pentru asupririle din partea nobililor, Imparatul chiar i-ar fi dat acordul sa porneasca rascoala impotriva lor, dar mai apoi, afland de barbariile la care s-au pretat rasculatii, tot Imparatul a fost de acord cu reprimarea.

  6. Gata, Mihai Viteazul martir. Nu stim nici macar care era scopul „unirii” tarilor, dar il declaram martir. Chiar si asa, se terminasera toate probleme tarii? Gata, icheiasem tot, si nu ne simtean bine daca mihai viteazul nu era declarat martir. Nu puteam sa dorm bine seara cand ma gandeam. Canonizat cand va fi?

    • In secolul acela, fantezia unificarii Daciei vizita imaginatia mai multor principi, de vita mai nobila decat barbarul Mihai, dornici sa-si adauge pe stema un teritoriu atat de intins si pentru care se puteau revendica o descendenta antica directa.
      Practic, si-ar fi plasat originea cu 15 secole inainte, deci inainte de fondarea majoritatii statelor de atunci …
      Dupa parerea mea, M-V le-a luat fata venind cu motivatie diferita, etnica – mai concreta, mai practica decat speculatii despre Dacia fara cine stie ce intariri documentare.
      Evident succesul lui nu putea fi decat efemer; chiar nimeni nu ar fi permis existenta unei astfel de structuri statale atat de mare, neaflata sub controlul cuiva din „lumea civilizata”.
      Probabil ca s-ar fi potrivit ca sula-n coaste „Sfântului Imperiu Roman”(o-German), un conglomerat in care oricare dintre componente era mai mica decat „Dacia”

  7. Este un proiect de lege.Ma bucur de el, dar nu mi-e clar daca biserica nu va interveni, ca ea declara martiri. Au fost obstructii in timp cu privire la Horea, Closca si Crisan pentru ca erau masoni. Puteau fi si sefii masoneriei, alta cale nu aveau, iar polka nu puteau dansa cu grofii.Nimeni nu a dansat la revolte populare, indiferent de tara si de timp, dar nu au inventat ei ghilotina.
    Cu Mihai Viteazul e simplu, nici nu trebuie comentat, iar daca urmasa Cantacuzinilor a vrut sa aiba un copil, era suficienta calitatea asta pentru varful panopliei.

  8. S-a făcut dreptate într-un final,chiar dacă prea târziu cu câteva secole!!!Domnitorul și iobagii care,au fost cei mai reprezentativi în istorie ,au pălit în fața lui Ștefan cel mare care,construia multe biserici!!!Mihai Viteazul era contestat datorita originii mamei dar,iobagii ce probleme aveau?Adevarul istoric trebuie menținut pentru ceea ce au făcut și au lăsat moștenire unui popor!Nu cred că sunt 3 persoane in zilele noastre care,să merite recunoașterea istorică peste câteva secole!!!!

  9. Cand au votat legea parlamentarii romanii il aveau in minte pe Amza Pelea ! Ei l-au votat de fapt pe Mihai Viteazu al lui Sergiu Nicolaescu, fostul lor coleg iar nu pe acel Mihai care i-a legat de glie pe taranii (pana atunci liberi) de pe mosiile boieresti !

    PS. Fiti pe faza : Se pregateste Mircea cel Batran (mai nou „cel Mare”), tot in viziunea lui nea Sergiu, saracul !

    • In fond, nici nu o sa coste mult sarbatorirea anuala a eroului martir Mihai !

      PS Si in plus mai vine si un amarat de banut din drepturile de autor pt vaduva indurerata a lui nea Sergiu !