G4Media.ro

Mii de animale sălbatice trăiesc în București și în împrejurimi. Unde ajung…

Sursa foto: Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din regiunea București-Ilfov.

Mii de animale sălbatice trăiesc în București și în împrejurimi. Unde ajung multe dintre acestea? / Ce faci dacă găsești un animal sălbatic care are nevoie de ajutor

Bucureștiul și împrejurimile lui se bucură de o biodiversitate sănătoasă, în ciuda dezvoltării lor tot mai semnificative. Mii de animale din sute de specii conviețuiesc alături de oameni. De cele mai multe ori în liniște. Dezvoltarea stufoasă a zonelor rezidențiale le-au obligat să se adapteze la noile condiții de viață, spun specialiștii. Iar cele mai multe dintre ele au și reușit.

Veverițe, reptile, vulpi, căprioare, toate trăiesc alături de noi

Așa se face că atât în Capitală, cât și lângă oraș, în zonele de periferie, dacă suntem atenți, putem să întâlnim jderi, bursuci, veverițe sau căprioare. Nici reptilele nu lipsesc. Pe lângă șopârle și gușteri, 5 specii de șerpi neveninoși au reușit să se adapteze la viața urbană. Cele mai întâlnite sunt șerpii de casă și cei de apă, complet inofensivi, spune medicul Ovidiu Roșu, specializat în animale sălbatice și coordonatorul Centrului de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din regiunea București-Ilfov.

Pasările și liliecii, extrem de importante pentru mediul în care trăim

Din lista animalelor sălbatice care populează Capitala și împrejurimile nu lipsesc cucuveaua, uliul șorecar, lebedele sau pescărușii. De asemenea, specialiștii vorbesc despre 10 specii de lilieci care, deși nu sunt animalele pe care ți-ai dori să le întâlnești în timpul unei plimbări, sunt foarte necesare. Se hrănesc cu insecte, mai ales cu țânțari. Un singur liliac poate să mănânce până la 2 mii de țânțari pe zi!

Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice, o necesitate

Din păcate, nu întotdeauna conviețuirea dintre om și animal se face în bună pace. Pentru că traficul este tot mai intens, căprioarele și vulpile ajung de multe ori victime ale autoturismelor. În acest context a apărut Centrul coordonat de medicul Ovidiu Roșu. Este un loc în care toate animalele sălbatice care au nevoie de ajutor sunt primite, îngrijite, tratate și apoi eliberate înapoi în mediul lor natural. Aici ajung anual 3 mii de animale, din peste 140 de specii.

bursuc
Sursa foto: Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din regiunea București-Ilfov.

„Avem un bursuc la Centru, salvat de pe un șantier. Avea vizuina acolo, iar când au început lucrările, adăpostul i-a fost distrus de excavator. Pe el l-au luat cu totul, cu cupa, dar l-au văzut la timp și l-au adus la noi. Era speriat și rănit, dar acum e bine și urmează să îl eliberăm în natură în curând”, a declarat medicul Ovidiu Roșu pentru G4Media „Pets&Cats”.

‘‘Oamenii aduc la Centru mai mult pui‘‘

Sunt mii de astfel de cazuri care ajung la Centru, dar cele mai multe dintre animalele sălbatice salvate de oameni sunt pui. Medicul Ovidiu Roșu spune că nu orice animal găsit în natură are și nevoie de ajutor.

„Sunt situații în care un pui de căprioară se ascunde în tufișuri pentru a nu fi descoperit. La mică distanță se află și părinții lui. Dar dacă vor vedea oameni în preajmă, de teamă, se vor face nevăzuți. Nu în toate situațiile este cazul ca animalul să fie luat din natură și adus la noi’’, a mai spus medicul.

Când vedem un animal sălbatic ce ar putea fi în pericol, sunăm să întrebăm un specialist.

Cel mai bine este să apelam la Centru, acolo sunt în permanență oameni care să răspundă oricărei solicitări. Analizăm situația și spunem dacă este necesară salvarea animalului din locul respectiv. Telefon: 0748 395 859

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează