Mii de australieni trăiesc precum refugiații în propria țară, din cauza incendiilor
Alungați de flăcări din case, mii de australieni au eșuat în tabere improvizate, fiind îngrijorați în legătură cu viitorul lor și trăind precum refugiații în propria țară. S-au instalat pe terenurile de golf sau de crichet, în tabere improvizate, de fapt peste tot unde nu sunt prea mulți copaci, relatează AFP.
La Clubul Country Catalina din Golful Batemans, un oraș turistic din statul New South Wales (sud-est), rulote, vehicule 4X4, autoutilitare și corturi se aliniază în rânduri strânse. Sala restaurantului a devenit centru pentru evacuați.
Clienții care, de obicei, vin să se răcorească la o bere după o zi de activități în aer liber, au lăsat locul femeilor mai în vârstă care beau ceai și joacă cărți pentru face a timpul să treacă.
Sacoșe cu donații – mâncare, haine, sticle cu apă – se îngrămădesc în mijlocul unui dute-vino continuu.
Australia, deși obișnuită cu incendiile, se confruntă cu o situație de coșmar de mai multe luni. Din septembrie, 23 de persoane au murit, zeci sunt date dispărute, iar o zonă echivalentă de două ori cu suprafața Belgiei a fost distrusă de flăcări.
Cerul este înnegrit, fumul sufocant invadează orașe întregi și se răspândește în Noua Zeelandă sau Noua Caledonie. Familii întregi sunt nevoite să se refugieze în apele oceanului pentru a fi în siguranță.
Pentru mulți, viitorul este plin de semne de întrebare: vor rezista casele lor, când se vor putea întoarce acasă și când se va termina totul?
Sfârșitul lumii
Incertitudini pe care mulți trebuie să le înfrunte în timp ce sunt încă traumatizați.
Narelle Coady, în vârstă de 54 de ani, s-a refugiat sâmbătă pe o plajă din Golful Batemans. Casa ei a fost amenințată de flăcări pentru a doua orară în cinci zile.
„Am luptat împotriva focului marți și a fost într-adevăr înfricoșător”, a spus ea pentru AFP. „Într-adevăr îngrozitor, imposibil de respirat. Fără oxigen. A fost oribil.” Pentru ea, nu se pune problema să înceapă din nou: „a fost prima și ultima dată”.
Proprietara Motelului Batemans Bay, Justine Donald, în vârstă de 40 de ani, a fost nevoită să-și părăsească casa în timpul Revelionului, o scenă pe care o descrie ca asemănătoare cu „sfârșitul lumii”.
„Orașul a devenit tot negru”, spune ea. Aerul era „atât de gros încât simțeai că te sufocai în timp ce respirai”.
„Am fost atât de speriată pentru viața mea, încât acum nici măcar nu mă gândesc la imobile”
„Rămâi în viață”
„Este copleșitor”, recunoaște ea, aproape plângând. „Principalul lucru pentru mine este doar să rămân în viață și că suntem cu toții în siguranță.”
În noaptea de Revelion, incendiul a făcut ravagii în satul lui Mick Cummins, de 57 de ani, care a fugit împreună cu soția sa în centrul de evacuare.
„Iadul a ajuns peste deal”, își amintește el. „Stăteam acolo urmărind exploziile una după alta, clubul de bowling a ars, casele au ars pe stradă.”
„Am fost aici în timpul incendiilor din 1994. Am crezut că a fost greu. A fost doar un grătar”, spune el.
„Stâm aici până putem pleca acasă”, spune soția sa Ulla. „Ni s-a spus că probabil nu vom mai avea energie electrică înainte de săptămâna viitoare. Și fără energie electrică nu avem nici telefon. Suntem blocați.”
Wes Moreton, în vârstă de 30 de ani și tatăl a cinci copii, a trebuit să fugă succesiv din casa sa și apoi din refugiul lui, deoarece focul urca spre nord. De această dată, a decis să plece la Sydney împreună cu familia sa. Ca mulți alții, nu este deloc sigur că își va regăsi casa când se întoarce: „Ținem degetele încrucișate, ca să rămână în picioare”.
Citește și
Analiză New York Times: Australia ar putea deveni un veritabil „Cernobîl climatic”
Sursa foto: Captură Youtube
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank