G4Media.ro

Mii de muncitori au protestat în faţa sediului Comisiei Europene pentru a…

Sursa foto: © Cineberg Ug | Dreamstime.com

Mii de muncitori au protestat în faţa sediului Comisiei Europene pentru a avertiza asupra situaţiei dificile a industriei europene

 Mii de muncitori din statele UE s-au adunat miercuri la o manifestaţie în apropierea sediului Comisiei Europene la Bruxelles pentru a cere garanţii asupra viitorului industriei europene şi locurilor de muncă, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Uzinele noastre se închid”, „situaţia este gravă”, au avertizat manifestanţii reuniţi la apelul confederaţiei sindicale IndustriALL. „Este momentul ca Europa să se trezească. Industria europeană traversează o criză profundă”, a atenţionat la rândul său de la tribuna protestului Judith Kirton-Darling, secretara generală a acestei confederaţii.

„UE, trezeşte-te !”, „Salvaţi-ne oţelul !”, se mai putea citi pe unele dintre pancartele protestatarilor, care au denunţat preţurile de „dumping” practicate de concurenţii chinezi.

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina, UE şi-a pierdut sursa de gaz rusesc ieftin şi industria europeană suferă de pe urma unor costuri energetice mult mai mari decât cele ale concurenţilor săi internaţionali.

Dar, în viziunea Comisiei Europene, pentru a-şi salva industria, UE trebuie să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili.

În acest timp, iniţiativele cuprinse în Pactul Verde european au diminuat competitivitatea unor sectoare economice europene, prin urmare unele companii ameninţă tot mai mult că-şi vor reloca în afara UE unităţile de producţie.

Pe lângă toate acestea, noul preşedinte american Donald Trump ameninţă Uniunea Europeană cu impunerea de taxe vamale, invocând excedentul comercial înregistrat de UE în relaţiile cu SUA.

Printre sectoarele industriale ale UE cele mai afectate de creşterea costurilor, de tranziţia verde sau de concurenţa ţărilor terţe, în special China, se numără chimia, siderurgia şi sectorul auto.

Diminuarea birocraţiei şi a costurilor cu energia se află printre obiectivele enunţate miercurea trecută de Comisia Europeană în „Busola Competitivităţii”, un plan de creştere a competitivităţii UE ce plasează companiile în centrul mandatului de cinci ani al preşedintei Ursula von der Leyen, după ce ea a pus în ultimii ani accentul mai mult pe protejarea mediului, avertizând însă că acest din urmă obiectiv rămâne o prioritate.

Conform acestui plan, Comisia Europeană va prezenta pe 26 februarie un „pact pentru o industrie curată”, care în săptămânile următoare va fi însoţit de „planuri sectoriale de acţiune şi de urgenţă” pentru sectorul auto, siderurgie şi chimie.

Bruxellesul doreşte „să menţină baza industrială a Europei”, au asigurat surse din anturajul comisarului european Stéphane Séjourné, însărcinat cu strategia industrială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.