G4Media.ro

Mii de oase și sute de arme descoperite în nord-estul Germaniei dezvăluie…

Sursa foto: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Mii de oase și sute de arme descoperite în nord-estul Germaniei dezvăluie perspectiva teribilă a unei bătălii care a avut loc în urmă cu 3.250 de ani

O nouă analiză a zeci de vârfuri de săgeți îi ajută pe cercetători să alcătuiască un portret mai clar al războinicilor care s-au luptat pe cel mai vechi câmp de luptă cunoscut din Europa acum 3.250 de ani, potrivit CNN.

Vârfurile de săgeți din bronz și silex au fost recuperate din Valea Tollense din nord-estul Germaniei. Cercetătorii au descoperit prima dată situl în 1996, când un arheolog amator a observat un os care ieșea de pe malul râului Tollense.

De atunci, săpăturile au scos la iveală 300 de obiecte de metal și 12.500 de oase ce aparțin la aproximativ 150 de indivizi care au căzut în luptă pe amplasament în anul 1250 î.Hr. Armamentul recuperat a inclus săbii, bâte de lemn și o serie de vârfuri de săgeți – inclusiv unele găsite încă încorporate în oasele celor căzuți.

Nu a fost descoperită niciodată o dovadă directă a unei bătălii anterioare de această amploare, motiv pentru care Valea Tollense este considerată locul celei mai vechi bătălii din Europa, potrivit cercetătorilor care au studiat zona din 2007.

Studiile oaselor au oferit câteva perspective asupra bărbaților – toți războinici tineri, puternici și apți, unii cu răni vindecate de la luptele anterioare. Dar detaliile despre cine a fost implicat în conflictul violent și de ce au luptat într-o astfel de bătălie sângeroasă nu au fost găsite de cercetători.

Nu există relatări scrise care să descrie bătălia, așa că, pe măsură ce echipele de arheologi au dezgropat mai multe obiecte și oase din vale, au folosit rămășițele și armele bine conservate pentru a încerca să pună cap la cap povestea din spatele scenei antice de luptă.

Acum, o echipă de cercetători care studiază vârfurile de săgeți folosite în bătălie a descoperit dovezi că cele două tabere includeau grupuri locale, precum și o armată din sud. Aceste descoperiri, publicate duminică în revista Antiquity, sugerează că ciocnirea a fost cel mai timpuriu exemplu de conflict interregional din Europa – și ridică întrebări despre starea violenței armate organizate de acum mii de ani.

„Vărfurile săgeților sunt un fel de „pistol fumegan””, a declarat autorul principal al studiului Leif Inselmann, cercetător la Școala de Studii Antice din Berlin din cadrul Universității Libere din Berlin, într-un comunicat. „La fel ca arma crimei într-un mister, ei ne oferă un indiciu despre vinovat, luptătorii din bătălia din Valea Tollense și de unde au venit”, a mai adăugat autorul studiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...