G4Media.ro

Mii de produse de curățenie pot conține substanțe asociate cu problemele de…

sursa foto: Pexels

Mii de produse de curățenie pot conține substanțe asociate cu problemele de sănătate

Atunci când faceți curățenie în casă, sperați ca rezultatul final să fie un mediu mai sigur și mai sănătos pentru dumneavoastră și pentru cei dragi. Dar unele dintre produsele pe care le folosiți ar putea să vă pună sănătatea în pericol, potrivit CNN.

„Mulți oameni presupun că atunci când cumpără ceva de pe raft sau dacă este de vânzare într-un magazin, nu există niciun risc sau că știu exact ce primesc”, a declarat Tasha Stoiber, cercetător principal la Environmental Working Group, o organizație non-profit care cercetează și militează pentru produse mai sigure. „Pur și simplu nu este cazul”.

Pe piața americană, EWG a descoperit că mai mult de 2 000 de produse de curățat pot conține substanțe legate de probleme de sănătate, inclusiv astm, arsuri chimice și riscuri de cancer.

Poate fi greu de spus exact ce este sigur și ce nu atunci când faci cumpărături la magazin. Acest lucru este valabil mai ales în contextul prevalenței „greenwashing” sau atunci când companiile utilizează tactici în etichetarea sau marketingul produselor lor pentru a părea mai naturale și mai sigure pentru mediu, a declarat Jennie Romer, administrator adjunct pentru prevenirea poluării în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului din SUA.

„Oamenii devin mai conștienți de modul în care aceste lucruri pot avea un efect asupra sănătății noastre”, a declarat Stoiber. „În Statele Unite, există o transparență cu adevărat slabă”.

Curățarea corectă a locuinței este importantă pentru prevenirea bolilor, a declarat Brian Sansoni, vicepreședinte senior pentru comunicare, informare și aderare la Institutul American de Curățenie.

„Utilizarea corectă a produselor de curățenie contribuie în fiecare zi la sănătatea publică și la calitatea vieții în locuințe, birouri, școli, unități sanitare, restaurante și în toate comunitățile noastre”, a adăugat el. „Toți cei care au avut de-a face cu pandemia de coronavirus sau cu sezonul de răceală și gripă pot recunoaște cu siguranță acest fapt.”

Iată ce doresc experții să știți despre produsele de curățare și cum să faceți alegeri mai sigure.

Substanțele chimice din produsele de curățat

Produsele de curățat pot conține compuși organici volatili, sau COV, care includ sute de substanțe chimice diferite, a declarat Dr. Natalie Johnson, profesor asociat de mediu și sănătate ocupațională la Școala de Sănătate Publică a Universității Texas A&M.

Compușii organici volatili sunt gaze care pot fi emise de produse solide sau lichide, conform EPA. Aceste substanțe chimice pot cauza probleme precum iritarea ochilor, nasului și gâtului și afectarea ficatului, rinichilor și sistemului nervos central, a declarat agenția federală.

Impactul acestor substanțe chimice depinde de cât de des sunteți expus la ele și în ce măsură; iar concentrația de COV este adesea mult mai mare în interior, a declarat EPA.

O mare problemă este că lista substanțelor chimice potențial dăunătoare este lungă și, uneori, poate fi greu de spus dintr-o listă de ingrediente exact la ce veți fi expus dacă utilizați un produs, a spus Romer.

Din fericire, există resurse pentru a vă ajuta să faceți rapid referire la cele mai bune alegeri de pe rafturi atunci când faceți cumpărături, a spus Johnson.

EPA are o etichetă Safer Choice, iar produsele care se califică pentru această denumire nu conțin substanțe chimice legate de cancer, probleme de fertilitate și alte riscuri pentru sănătate, a spus Romer.

Compușii organici volatili reprezintă o categorie largă de substanțe chimice – dintre care unele sunt naturale, altele ajută la dizolvarea murdăriei, grăsimii și petelor, a spus Sansoni. Iar producătorii au luat măsuri pentru a-și gestiona emisiile, a adăugat el.

„În ultimele trei decenii, autoritățile de reglementare au impus limitări ale COV din majoritatea produselor de consum, iar industria a colaborat cu guvernele și autoritățile de reglementare pentru a minimiza concentrațiile de COV și pentru a le menține mult sub nivelurile care ar fi considerate nocive”, a declarat Sansoni.

Nu este vorba doar de ceea ce folosiți. Este vorba de modul în care le folosiți

Experții spun că nu este vorba doar de ceea ce folosiți, ci și de modul în care folosiți produsele de curățenie care ar putea fi îngrijorător.

Unele dintre riscurile legate de utilizarea detergenților în casă provin din utilizarea lor necorespunzătoare, cum ar fi amestecarea înălbitorului cu produse care conțin amoniac – care se poate găsi, de exemplu, în detergenții pentru gresie sau multifuncționali, a spus Romer.

Amestecarea dezinfectanților poate provoca, de asemenea, vapori periculoși, a adăugat ea.

„De aceea este întotdeauna important să citiți și să urmați instrucțiunile sau indicațiile de pe eticheta unui produs”, a spus Romer.

Frecvența utilizării poate crește, de asemenea, riscul pe care îl prezintă substanțele chimice respective, a spus Johnson.

„Cel mai vechi adagiu în toxicologie este că doza este cea care face otrava”, a spus ea.

De asemenea, este esențial să fim atenți la expunerile persoanelor care sunt deosebit de sensibile, inclusiv persoanele însărcinate, cele cu astm și copiii, a adăugat Johnson.

„Copiii nu sunt doar adulți mici”, a spus ea. „Ei sunt încă în curs de dezvoltare. … Multe dintre cercetările mele se referă la modul în care expunerea la poluanții atmosferici în timpul sarcinii sau al copilăriei timpurii poate predispune copiii la riscul de boli pe termen lung, cum ar fi dezvoltarea alergiilor, în special astmul”.

Schimbarea produselor de curățare începe cu pași mici

Mergând acasă și golind dulapul cu produse de curățenie nu va rezolva complet problema, a spus Stoiber.

„Este imposibil să evitați toate expunerile doar prin cumpărături … dar să acordați atenție acestor lucruri poate face o diferență”, a adăugat ea.

Schimbările mici pot face o mare diferență și este bine să faceți câte un pas pe rând pentru a nu fi copleșiți atunci când limitați expunerea la substanțe chimice periculoase, a spus Stoiber.

Să aruncați toate produsele de curățare pe care le aveți și să o luați de la capăt nu este bine din punct de vedere al mediului, așa că, în schimb, începeți prin a face un inventar, a spus Romer.

S-ar putea să descoperiți că unele dintre aceste produse sunt recomandate de EPA sau EWG, a adăugat ea.

Pentru restul, odată ce ați folosit un produs de curățare, încercați să-l înlocuiți cu o opțiune recomandată, a spus Johnson.

Curățenia poate fi făcută și cu lucruri pe care le aveți deja în bucătărie, cum ar fi oțetul, bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie, a spus Stoiber.

O altă modalitate de a reduce expunerea la substanțe chimice potențial riscante nu are nimic de-a face cu detergenții pe care îi folosiți, dar implică mai multă curățenie.

„Continuați să aspirați și să ștergeți praful”, a spus Stoiber. „Multe dintre aceste substanțe chimice … nu rămân în produse. Iar atunci când sunt depozitate în praf, iar apoi fie amestecăm praful, fie inhalăm praful, fie îl găsim pe mâini și uităm să ne spălăm pe mâini și să mâncăm, atunci suntem expuși la acele substanțe chimice prin praf”.

Asigurați-vă că aspirați în mod regulat și ștergeți praful de pe suprafețe cu o cârpă umedă pentru a reduce urmele acestor produse pe care le inhalați, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.