Mii de refugiați afgani alungați de conflictele talibanilor au început să revină în Kunduz, în nordul Afganistanului, cu ajutorul unor ONG-uri
Mii de refugiaţi afgani instalaţi într-o tabără improvizată în capitala Kabul au putut reveni pentru prima dată în această săptămână în provincia lor de origine, Kunduz (nord), de unde fuseseră alungaţi în august de avansarea talibanilor, relatează AFP.
Parcul municipal Shahr-e-Naw se transformase de mai multe luni într-o tabără sub cerul liber pentru aceste valuri de refugiaţi, care trăiau în condiţii sanitare extrem de precare, dormeau în corturi sau chiar pe pământ.
ONG-ul german Afghan Volunteer Women’s Association (AFV) a închiriat joi zeci de autobuze pentru a evacua din parc 1.068 de familii doritoare să revină în regiunea lor Kunduz.
„Avem un program pentru a-i relocaliza la ei acasă. Le dăm şi câte 10.000 de afgani (moneda afgană, circa 100 de euro) în numerar spre a-şi putea cumpăra alimente”, a precizat pentru AFP o membră a organizaţiei umanitare, Rafiullah Zaha.
O altă organizaţie, Afghan Women Foundation, îşi propune să distribuie alimente, în special făină, ulei şi orez, pentru a-i încuraja pe refugiaţi să se întoarcă în satele lor.
Conform Biroului de coordonare a afacerilor umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), mai mult de 634.800 de afgani au fost nevoiţi să-şi părăsească în acest an căminele, alăturându-se celorlalţi 2,9 milioane care erau deja refugiaţi în interiorul ţării la sfârşitul lui 2020.
„Am fost nevoiţi să ne refugiem din cauza războiului. Casa noastră a fost distrusă. Era foarte avariată. Acum, trebuie să revenim, nu avem de ales”, a mărturisit, înaintea de plecarea din Kabul, Hadi, un bărbat de 39 de ani originar din Kunduz.
„Securitatea a revenit puţin, este mai bună în regiunea noastră”, a apreciat acest tată de familie.
El a mai spus că se teme că nu va mai putea să obţină „cei 100-200 de afgani” (1-2 euro) pe care îi câştiga zilnic înainte de plecare.
După revenirea talibanilor la putere la mijlocul lunii august, luptele au încetat, o acalmie neobişnuită după două decenii de conflict.
Economia ţării este însă parţial paralizată, mulţi afgani şi-au pierdut locurile de muncă, iar, potrivit ONU, o treime dintre locuitori sunt ameninţaţi de foamete.
Sursa foto: UNICEF
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank