G4Media.ro

Mii de studenți ucraineni nu pot părăsi țara pentru a merge la…

Sursa Foto: Poliția de Frontieră/ Facebook

Mii de studenți ucraineni nu pot părăsi țara pentru a merge la studii în străinătate: autoritățile de frontieră nu știu cum să le proceseze documentele. Apel al organizațiilor studențești din Europa

Uniunea Europeană a Studenților (ESU), împreună cu Asociația Ucraineană a Studenților (UAS), au transmis în această săptămână un semnal de alarmă cu privire la situația cu care s-au confruntat studenții ucraineni de sex masculin la frontierele ucrainene, în această perioadă.

Mai multe asociații studențești din țările Europei au transmis un document în care atrag atenția că mii de studenți ucraineni au fost privați de dreptul la educație din cauza incertitudinii birocratice generate de faptul că autoritățile de frontieră nu știu cum să proceseze documentele studenților. Documentul a fost postat pe siteul ESU.

În Ucraina este în vigoare legea marțială, iar bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara din cauza războiului.

În mod normal, studenții sunt exceptați și au nevoie de o autorizație la ieșirea din țară, care să ateste calitatea lor de student sau doctorand. Chiar dacă au aceste documente, nu sunt lăsați să plece din țară.

Reprezentanții asociaților spun că sunt necesare măsuri urgente în condițiile în care majoritatea universităților europene încep noul an, iar studenții din Ucraina ar putea fi chiar exmatriculați, dacă nu ajung la cursuri.

Scrisoarea organizațiilor studențești din Europa:

”Am fost contactați de sute de studenți de sex masculin care au încercat să treacă granița ucraineană în ultimele săptămâni pentru a-și începe sau continua studiile la instituții de învățământ superior din străinătate.

Până în prezent, studenții, cei care urmează studii postuniversitare și doctoranzii care studiază cu normă întreagă puteau părăsi țara pentru a-și continua studiile în conformitate cu legislația ucraineană, prin intermediul unei autorizații de ieșire de la biroul de înregistrare și înrolare militară, care, în caz contrar, ar fi interzis cetățenilor de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara, obligându-i să servească ca recruți, dacă sunt chemați.

Cu toate acestea, sutele de mesaje pe care le-am primit indică faptul că, în ultimele săptămâni, mii de studenți au fost privați de dreptul lor la educație ca urmare a incertitudinii birocratice cu privire la documentele necesare, precum și a instrucțiunilor neclare privind modul în care autoritățile de frontieră ar trebui să proceseze documentele studenților pentru a garanta respectarea deplină a dispozițiilor legale.

Rezolvarea acestei situații este deosebit de urgentă, deoarece anul universitar începe în mai multe țări, iar studenții ucraineni se tem că vor fi lăsați în urmă sau chiar exmatriculați din cauza neparticipării la cursuri.

ESU susține dreptul studenților de a se deplasa liber pentru a urma studiile și susține drepturile fundamentale ale omului, chiar și în circumstanțe speciale, cum ar fi războiul.

Ne temem că închiderea frontierelor și, prin urmare, împiedicarea studenților de a-și continua studiile ar putea duce la migrație ilegală, ceea ce, la rândul său, ar avea un efect agravant asupra bunăstării lor și a situației sociale generale în aceste vremuri dificile.

Dacă nu se rezolvă situația, studenții care se află în prezent în străinătate ar putea evita să se întoarcă pentru a-și vedea familiile și prietenii de teamă că nu-și vor putea relua studiile.

Pe termen lung, exodul creierelor ar fi, de asemenea, un efect neintenționat dacă generația tânără ar fi împiedicată să studieze acum, ceea ce va împiedica reconstrucția țării în viitor.

Uniunea Europeană a Studenților și Asociația Ucraineană a Studenților solicită de urgență autorităților din Ucraina și de la granițe să respecte valorile noastre europene comune.

În special, solicităm guvernului ucrainean să clarifice statutul acestor studenți și să indice o cale clară pentru ca aceștia să ajungă la locurile lor de studiu, care trebuie să fie urmată cu strictețe de către administrația militară și autoritățile de frontieră.

În plus, solicităm instituțiilor de învățământ superior în care sunt înscriși studenți ucraineni să verifice individual situația acestora, să le ofere asistență și să se asigure că această situație nu le va afecta negativ cariera academică.

În plus, încurajăm partenerii noștri (părțile interesate și factorii de decizie politică la nivel național și european) să abordeze această problemă și să colaboreze pentru a găsi soluții, punând în centrul atenției bunăstarea studenților lor”.

În solidaritate cu aceste solicitări, documentul este semnat și de:

Österreichische Hochschülerinnen- und Hochschülerschaft (ÖH) – Austria

Vlaamse Vereniging Studenten (VVS) – Belgium

Hrvatski Studentski Zbor (CSC) – Croatia

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (ΠΟΦΕΝ) – Cyprus

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) – Czechia

Danske Studerendes Fællesråd (DSF) – Denmark

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) – Estonia

Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) – Finland

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) – Finland

freier zusammenschluss von student*innenschaften (fzs) – Germany

Unione degli Universitari (UdU) – Italy

Latvijas Studentu Apvienība (LSA) – Latvia

Lietuvos studentu sajunga (LSS) – Lithuania

Kunsill Studenti Universitarji (KSU) – Malta

Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) – Netherlands

Norsk studentorganisasjon (NSO) – Norway

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) – Romania

Coordinadora de Representantes de Estudiantes de Universidades Públicas (CREUP) – Spain

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) – Sweden

Verband der Schweizer Studierendenschaften, Union des Etudiant-e-s de Suisse, Unione Svizzera degli Universitari (VSS-UNES-USU) – Switzerland

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pai da, unii merg la studii alții la război.
    Cam asa sta treaba, cine se poate fofila se fofileaza, cine nu….

  2. Dacă n-ar fi ei „carne de tun”, am fi noi… Dacă au peste 18 ani n-au ce căuta să plece!

  3. Articol neclar, probabil tradus la mișto de cine știe unde.
    Daca sunt exceptați de legea ucraineana, atunci de ce nu sunt lăsați sa plece? Nu au dat spaga uzuala la vama ucraineana?

  4. Nu sunt lăsați să plece cei care au obținut statutul de student DUPĂ intrarea în vigoare a legii privind situația de război. Au dat bani și s-au înscris în anul întâi la universități obscure să scape de a fi chemați la armată.