G4Media.ro

Mii de tone de nămol de la staţia de epurare, folosite pentru…

Sursa foto: Pixabay.com

Mii de tone de nămol de la staţia de epurare, folosite pentru fertilizarea terenurilor

8.000 de tone de nămol provenit din canalizarea municipiului Arad şi tratat la staţia de epurare de lângă oraş a fost folosită, în 2021, pentru fertilizarea unor terenuri agricole, iar în contextul scumpirii îngrăşămintelor chimice cererea ar putea creşte în acest an, anunță Agerpres.

Încă din 2013, Compania de Apă Arad a început un program de neutralizare a nămolului adunat din canalizare prin transformarea acestuia în îngrăşământ, care este oferit gratuit fermierilor interesaţi.

După toate testele impuse de folosirea acestui nămol în fertilizarea terenurilor agricole, câţiva fermieri din judeţ care lucrează sute de hectare de terenuri au acceptat să-l folosească.

Compania de Apă Arad a transmis, marţi, la solicitarea Agerpres, că din 2013 a oferit anual în mod gratuit îngrăşământul, iar anul trecut a fost utilizată o cantitate de 8.000 de tone de nămol care fusese depozitată la staţia de epurare.

„Fermierii interesaţi depun solicitări în acest sens în primele luni ale fiecărui an. Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Arad, prin studiile pedologice şi agrochimice realizate la comanda Companiei de Apă, stabileşte un plan de fertilizare şi în ce măsură terenurile pentru care se solicită nămol se încadrează din punct de vedere agrochimic. Transportul nămolului de pe amplasamentul Staţiei de Epurare Arad începe după obţinerea permiselor de aplicare emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Conform acestora, nămolul stocat va putea fi valorificat în agricultură ca îngrăşământ în fiecare an, în perioada iulie-octombrie. În 2021, Compania de Apă Arad a colaborat cu patru fermieri şi au fost aplicate aproximativ 8.000 tone de nămol pe terenurile deţinute de aceştia”, a transmis instituţia.

În contextul în care îngrăşămintele chimice s-au scumpit în ultimele luni, pe fondul scumpirii energiei, în special a gazului, interesul pentru nămolul fertilizator ar putea creşte în acest an, însă la staţia de epurare se depozitează anual, în medie, 8.000 de tone.

Nămolul adunat din reţeaua de canalizare trece prin procese de deshidratare cu polimeri, vara fiind scos din bazinele speciale pentru a fi aşezat pe paturi de uscare, înainte de a fi trimis agricultorilor. Uscarea la suprafaţă produce uneori disconfort locuitorilor din oraş, din cauza mirosului puternic purtat de vânt, astfel că în fiecare an au fost depuse sesizări. În ultimii ani, Compania de Apă a a amenajat o perdea vegetală în jurul staţiei de epurare, formată din specii de copaci, cu scopul de a reduce propagarea mirosurilor când este vânt puternic.

Cea mai mare cantitate de nămol a fost scoasă din canalizarea Aradului în 2017, respectiv peste 15.000 de tone.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Adică detergenți de tot felul și alte chimicale ca șampon, vopsele de păr , clor , diverse soluții de curățat vase și aragaze , geamuri , weceuri, de desfundat chiuvete , și te miri ce, ajung să „ fertilizeze” terenul ! Curat murdar coane Fănică!

    • Toate substanțele alea de care zici sunt neutralizate prin procedee chimice, fizice și termice. La final se face o analiză chimică care trebuie să se încadreze în anumiți parametri.

  2. Asta se face in Germania de vreo 30 de ani. Nămolul este tratat și termic acolo.

  3. Poftă bună!

  4. @Barbu Gh,

    Dumnezeu a făcut solul fertil în sute de mii de ani, și tu vrei să-l faci cât ai bate din palme?

  5. Trebuie folosit balegarul de la animale din ferme iar namolurile urbane la producere dr biogaz. Dar suntem atat de inapoiati tehnic incat orice gunoi devin bun. Nu toate chimicalele se pot neutraliza, ne vand gpgosi.

    • Pentru redacția și stiința presei: nămolul miroase pentru ca nu e stabilizat corespunzător, un namol care e tratat corespunzător nu miroase.
      Pentru bagatorii de seama: substanțele chimice sunt neutralizate, din namol se produce biogaz, dar asta nu înseamnă că nu mai rămâne namol. Nămolul corespunde chimic pentru fertilizarea solurilor pe care se cultiva cereale furajere. Nu se foloseste pentru culturile alimentare.
      Peste tot în lume se foloseste nămolul în agricultura. Uni sunt mai deștepți și îl folosesc pentru solurile sărace unde nu creste nimic, și plantează copaci pe care ii fertilizeaza cu aceste namoluri.

  6. @ Mai informat ca restul,

    Cine îți garantează și cu ce că respectivul rezid e bun pentru culturi și furajere, și apoi pe orice teren are loc o rotire a culturilor , așa că ce azi e folosit pentru cultură furajeră , la anul poate să fie folosit pentru o cultură utilizată în alimentația omului.
    Și cine îți garantează respectarea tuturor procedurilor privind tratarea , verificare și apoi modul de utilizare al respectivului rezid?