Mii de ucrainieni au protestat la Kiev împotriva ”capitulării” în fața separatiștilor pro-ruși/ Totul despre documentul care i-a scos în stradă
Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în centrul Kievului pentru a protesta împotriva unei autonomii sporite pentru teritoriile separatiste proruse, care ar putea fi acordată în cadrul eforturilor de pace ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP, citată de Agerpres.
Între 4.000 şi 5.000 de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) din Kiev, potrivit poliţiei, scandând „Nu capitulării! Nu amnistiei!” şi agitând pancarte cu „Războiul continuă” sau cântând sloganuri ostile lui Zelenski.
„Vrem cu toţii pace, însă pacea şi capitularea sunt două lucruri diferite. Oamenii nu au murit pentru asta”, a declarat pentru AFP Mykola, un manifestant care a luptat împotriva separatiştilor din est în perioada 2014-2015.
„Ne rezervăm dreptul de a continua lupta”, a avertizat unul dintre comandanţii batalionului de voluntari Aidar, unitate controversată şi acuzată de crime de război de Amnesty International.
Aflat într-un punct mort de mai mulţi ani, procesul de pace din estul Ucrainei, unde forţele ucrainene şi cele proruse se confruntă într-un război care s-a soldat din 2014 şi până acum cu circa 13.000 de morţi, a înregistrat în ultimele luni progrese timide.
Alegerea în aprilie la Preşedinţia Ucrainei a lui Volodimir Zelenski, un actor de comedie novice în politică, a permis reluarea dialogului cu Rusia, care a dus în septembrie la un important schimb de prizonieri.
Ca un nou mic pas înainte, o delegaţie ucraineană a parafat marţi un document în care califică drept viitoare autonomie regiunile rebele, subiect exploziv în Ucraina şi considerat una dintre concesiile inacceptabile mai ales de naţionalişti şi organizaţiile paramilitare.
Conflictul din estul Ucrainei este în mare parte îngheţat după semnarea acordurilor de la Minsk în 2015, în pofida unor violenţe sporadice. Partea politică a acestor acorduri, care prevede inclusiv un statut special pentru teritoriile rebele, nu a fost niciodată aplicată.
Acest statut special ar putea face obiectul unor negocieri în timpul unui viitor summit între preşedinţii ucrainean şi rus, sub medierea Franţei şi Germaniei. Însă, deocamdată nu a fost fixată nicio dată exactă pentru acest summit, aşteptat din septembrie.
Context. Presa din Ucraina a publicat textul complet al documentului care conţine aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru soluţionarea conflictului din Donbas, semnat pe 1 octombrie, la Minsk, de către reprezentanţii trimişi de Kiev, Moscova, republicile separatiste şi OSCE, scrie Strana.ua, citată de Rador.
Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR. În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statut special.
Legea respectivă va căpăta caracter permanent doar după ce OSCE va confirma că scrutinul în zona separatistă s-a desfăşurat cu respectarea cerințelor democratice. Presa ucraineană atrage atenţia că documentul apărut în spaţiul public nu prevede şi retragerea trupelor de pe linia frontului sau transferul către Ucraina a controlului asupra frontierei cu Rusia, deşi, marţi seară, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că „formula Steinmeier” aprobată de toate părţile include şi aceste aspecte.
Sursa Foto: www.kyivpost.com/ Autor: Volodymyr Petrov
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii