G4Media.ro

Mii de oameni au protestat la Istanbul faţă de un proiect de…

Sursa foto: © Mkopka | Dreamstime.com

Mii de oameni au protestat la Istanbul faţă de un proiect de „masacrare” a câinilor vagabonzi

„Nu rămâneţi tăcuţi, spuneţi nu masacrului!”: mii de persoane s-au reunit duminică în Istanbul pentru a protesta faţă de un controversat proiect de lege ce prevede eutanasierea câinilor vagabonzi pentru a limita proliferarea lor în întreaga ţară, informează AFP, peluată de Agerpres.

Manifestanţii, dintre care unii purtau tricouri pe care erau imprimate fotografii cu câini şi pisici, iar alţii fluturau pancarte decorate cu imagini ale unor câini ai căror ochi păreau că imploră, au răspuns apelului la un „Miting pentru justiţie” în piaţa Yenikapi, pe malul european al oraşului Istanbul.

„Nu rămâneţi tăcuţi, spuneţi nu masacrului!”, a scandat mulţimea.

Apărătorii drepturilor animalelor, de toate vârstele şi cu simpatii politice diferite, se opun unei iniţiative a partidului AKP, aflat la putere, privind controlul asupra celor 4 milioane de câini vagabonzi din Turcia, potrivit statisticilor oficiale. În 2022, Ministerul Agriculturii anunţase că acest număr era de 10 milioane.

O lege în pregătire ar viza capturarea lor în masă, sterilizarea şi microciparea lor şi, în absenţa unei adopţii în următoarele 30 de ani, eutanasierea acestor animale.

Opozanţii proiectului pledează însă pentru campanii ample de sterilizare şi denunţă lipsa de mijloace alocate în acest scop.

„Nu este benefic pentru animale, este o lege pentru uciderea lor. Credem că următoarea ţintă vor fi pisicile”, a declarat indignată Sule Giritlioglu, o ingineră în vârstă de 27 de ani.
„Nu există dreptate”

Pisicile şi câinii vagabonzi fac parte integrantă din viaţa de zi cu zi în Turcia, iar mulţi dintre locuitorii ţării au grijă de aceste animale.

Mert Tuncel, în vârstă de 28 de ani, ajută animalele care au fost victime ale unor violenţe, cu ajutorul donaţiilor primite pe pagina sa de Instagram, Arazi-mamadestek.

Aşezat pe o peluză de lângă Piaţa Yenikapi, el a adus-o la protest şi pe „Sans” („Şansă” în limba turcă), o căţeluşă maltratată şi căreia medicii veterinari au fost nevoiţi să îi amputeze două picioare.

„Nu există nimeni pentru a sancţiona aşa ceva (…) Nu există dreptate”, a declarat el.

Necla Ilgiz, o casnică în vârstă de 55 de ani, povesteşte despre felul în care are grijă de pisicile şi câinii vagabonzi.

„Cu voia lui Allah, legea nu va trece”, speră ea, declarându-se bulversată. „Nu vom putea niciodată să acceptăm aşa ceva”, a adăugat ea.

Însă Turcia este clasificată ca „ţară cu risc înalt” privind circulaţia turbării în rândul statelor membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Iar 55 de decese au fost cauzate de către câini, prin muşcături sau accidente de circulaţie, în ultimii cinci ani.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a recunoscut săptămâna trecută că Turcia are „o problemă cu câinii vagabonzi, care nu există în nicio ţară dezvoltată”, şi a invocat în special creşterea numărului de cazuri de turbare.

„Trebuie să trecem la metode mai radicale”, a insistat şeful statului turc, promovând sterilizarea şi campaniile de adopţie pentru a evita „trecerea la etapa următoare”.

„Divizare”

O lege în vigoare din 2021 obligă municipalităţile să creeze adăposturi, cu un termen limită care variază în funcţie de mărimea acestora. Dar potrivit Federaţiei pentru drepturile animalelor (Haykonfed), 1.100 dintre cele 1.394 de municipalităţi din Turcia nu dispun de astfel de adăposturi.

În ultimele luni, numeroase accidente au fost relatate în presă şi pe reţelele de socializare. O scenă ce arată un câine galben năpustindu-se şi doborând o femeie în vârstă, filmată în această iarnă la Kadikoy, pe ţărmul asiatic din Istanbul, şi o alta cu rănile grave provocate unei fetiţe din Ankara, în decembrie 2023, au bulversat întreaga ţară.

Emre Onuk consideră însă că este vorba despre „o propagandă rea”, începută chiar înaintea alegerilor municipale din 31 martie.

Aceste imagini şocante deturnează atenţia opiniei publice de la „adevărata problemă”, consideră el. „Finanţările nu sunt utilizate suficient”, a insistat acest inginer în vârstă de 42 de ani.

Emre Onuk consideră că, prin proiectul de lege menţionat, partidul AKP al preşedintelui Erdogan, care a înregistrat pierderi la ultimul scrutin, încearcă să găsească „o modalitate pentru a-şi reconsolida puterea” încercând „să îi divizeze pe oameni”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează