G4Media.ro

Mike Pompeo, fost secretar de Stat al SUA, a prezentat un posibil…

Mike Pompeo, fost secretar de Stat al SUA, a prezentat un posibil plan de pace al lui Donald Trump: Înarmarea fără limite a Ucrainei, sancțiuni mai dure pentru băncile și petrolul din Rusia, creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările NATO la minimum 3% din PIB

Mike Pompeo, fost secretar de Stat al SUA în mandatul de președinte al lui Donald Trump, a prezentat într-un editorial publicat în Wall Street Journal un posibil plan de pace al lui Donald Trump. Nu e clar dacă acest plan a fost avizat de Donald Trump, candidat la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, dar Mike Pompeo este un apropiat al fostului președinte și a susținut un discurs la Convenția Partidului Republican unde Trump a fost desemnat oficial candidat.

Printre soluțiile prezentate de Mike Pompeo în articolul publicat îm WSJ se numără eliminarea restricțiilor la vânzarea de armament către Ucraina, adoptarea unor sancțiuni mai dure pentru băncile și companiile de hidrocarburi din Rusia, precum și creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările NATO la minimum 3% din PIB.

Acest plan ar însemna că și România ar trebuie să își crească cheltuielile pentru apărare de la 2,5% din PIB (ținta asumată, dar niciodată atinsă în ultimii patru ani) la 3% din PIB.

Iată principalele puncte ale planului propus de Mike Pompeo, alături de David Urban (consilier de campanie pentru DOnald Trump):

Experții susțin că, dacă Donald Trump va fi reales, va tăia ajutorul acordat Ucrainei, îi va ceda teritoriul și va trata direct cu Vladimir Putin pentru a impune o „pace” rușinoasă țării. Nu există nicio dovadă că o astfel de capitulare va face parte din politica președintelui Trump și multe dovezi demonstrează contrariul. Trump a fost cel care, în 2017, a ridicat embargoul asupra armelor impus de administrația Obama Ucrainei, furnizându-i acesteia rachete Javelin care au ajutat la salvarea Kievului în primele zile ale invaziei Rusiei. Mai recent, Trump i-a oferit acoperire politică președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, atunci când acesta a manevrat pentru a aproba un ajutor militar suplimentar. Ajutarea Ucrainei, revitalizând în același timp baza industrială americană de apărare din Alabama, Pennsylvania și Virginia, este o politică bună și o politică bună.

Slăbiciunea administrației Biden a lăsat Ucraina în situația în care se află astăzi: doi ani într-un război la scară largă, cu orașe distruse, sute de mii de morți și milioane de refugiați, și fără mijloacele de a câștiga. Casa Albă nu are nicio strategie pentru victorie, iar americanii sunt îngrijorați pe bună dreptate.

În timp ce dl Biden s-a împiedicat în război prin slăbiciune, Trump ar putea restabili pacea prin forță. Iată cum ar putea arăta un plan de succes pentru Ucraina:

– Eliberați potențialul energetic al Americii. Acest lucru va stimula economia americană, va duce la scăderea prețurilor și va reduce bugetul pentru crime de război al lui Putin.

– Refacerea legăturilor cu Arabia Saudită și Israel și colaborarea împotriva Iranului. Acest lucru va stabiliza Orientul Mijlociu, va atenua criza din Gaza și va crea o oportunitate pentru saudiți de a se alătura SUA în eliminarea Rusiei de pe piețele energetice globale.

– Impunerea de sancțiuni reale Rusiei. Sancțiunile administrației Biden sună bine pe hârtie, dar sunt goale. Ministerul Finanțelor scutește băncile rusești de sancțiunile americane dacă tranzacțiile lor sunt legate de producția de energie – cea mai importantă sursă de venituri pentru mașinăria de război a Kremlinului.

– Consolidarea industriei de apărare a Americii. Trebuie să arătăm adversarilor noștri, în special Rusiei și Chinei, că nu pot concura cu capacitățile de apărare ale Statelor Unite. Economia Rusiei este mai mică decât cea a Texasului. Nu putem permite Chinei să egaleze și să depășească SUA.

– RevitalizareaNATO. Acest lucru include obligarea europenilor să-și plătească partea lor echitabilă. Este timpul să ridicăm nivelul cheltuielilor la 3% din produsul intern brut al țărilor membre.

– Crearea unui program de „împrumut” de 500 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În loc să împovărăm contribuabilii americani cu mai multe facturi, lăsăm Ucraina să împrumute atât cât are nevoie pentru a cumpăra arme americane pentru a învinge Rusia. Așa am ajutat Marea Britanie în al Doilea Război Mondial înainte de Pearl Harbor. Este modul în care putem trimite un semnal clar lui Putin că nu va câștiga niciodată.

– Ridicați toate restricțiile privind tipul de arme pe care Ucraina le poate obține și utiliza. Acest lucru va restabili o poziție de forță, iar Putin va înțelege că războiul trebuie să înceteze. El se va confrunta cu costuri în creștere și nu va mai avea nicio șansă de câștig.

Acești pași l-ar poziționa pe Trump pentru a stabili termenii unui acord: Războiul încetează imediat. Ucraina construiește forțe de apărare substanțiale, astfel încât Rusia să nu mai atace niciodată. Nimeni nu recunoaște ocupația Rusiei și anexarea pretinsă a niciunui teritoriu ucrainean – la fel cum nu am recunoscut niciodată încorporarea sovietică a statelor baltice și nu am recunoscut Germania de Est până în 1974. Crimeea este demilitarizată. Ucraina se reconstruiește cu despăgubiri din rezervele înghețate ale băncii centrale a Rusiei, nu din banii contribuabililor americani.

Ucraina aderă la NATO cât mai curând posibil, astfel încât toți aliații europeni să își asume sarcina de a o proteja. NATO ar trebui să creeze un fond de 100 de miliarde de dolari pentru înarmarea Ucrainei, partea SUA fiind limitată la 20%, așa cum se întâmplă în cazul altor bugete comune ale alianțelor. Uniunea Europeană ar trebui să admită rapid Ucraina și să o ajute să-și modernizeze și să-și dezvolte economia.

Dacă Rusia se conformează acestor condiții, Occidentul va ridica treptat sancțiunile. Acestea vor fi eliminate complet odată ce Ucraina va fi membră atât a NATO, cât și a UE.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Incepe să-mi pară rău ca nu mai iese Președinte! 😀

    • Tu chiar crezi ce spune? Mai acum ceva timp era impotriva inarmarii si in congresul lor luni de zile republicanii votau impotriva ajutorului militar care ia mai dat regaz rusilor sa se stabilizeze mai bine. Doar dintr-o propozitie, omul spune 10 minciuni si vine unul ca tine si zice ca parca ii pare rau ca nu mai iese.

  2. De cand a triplat numarul de spioni in estul Europei erau clare intentiile lui, doar rusii se faceau ca nu vad.

  3. Exista o „mica” diferenta intre ceea ce zice Pompeo ca va face Trump,si intre ceea ce zice Trump ca va face Trump:
    „Donald Trump, fostul președinte al SUA, care candidează din nou pentru funcția de la Casa Albă, a exprimat critici puternice față de ajutorul american acordat Ucrainei în cadrul unui miting de campanie la Detroit, pe 15 iunie. El îl descrie pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind „cel mai bun vânzător” și spune că va rezolva problema ajutorului acordat de SUA Ucrainei dacă va fi reales președinte. ”
    Sa speram ca Pompeo stie mai bine…

  4. Cu siguranta Koch Brothers (ma rog, Charles de pe Terra, David din ceruri) sunt multumiti de return of investment in Mike.

  5. Un element revine constant. 3 % din PIB care este în planul lui Trump. S-ar putea să fie un factor de presiune din partea lui pentru Europa și Taiwan. Uniunea se trezește destul de greu din visul protecției americane care stă pe sponci, dacă Trump câștigă.

    • Abordarea normală din partea Uniunii ar fi asigurarea unei apărări cât mai autonome, indiferent de cine conduce America.

    • Avem fabrici de drone, fabrici de munitie, fabrica de blindate, santier naval si toate pot produce armament. Sa vina cei 3% sa revitalizam industria de aparare, sa cream locuri de munca si sa dotam armata romana. Tot economie e si aia. Decat sa fure baietii destepti banii de la buget prin diverse scheme smechere mai bine ii bagam in industria de aparare.