G4Media.ro

Mike Pompeo indică „noua competiție” din Arctica: Vizitând Danemarca, șeful diplomației americane…

Mike Pompeo indică „noua competiție” din Arctica: Vizitând Danemarca, șeful diplomației americane a avertizat țările din Europa de Nord împotriva planurilor anumitor mari puteri din regiune

La un an după stânjenitoarea ofertă a lui Donald Trump de cumpărare a Groenlandei, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a sosit miercuri în vizită în Danemarca. El a insistat asupra „noii competiții” care are loc acum în zona arctică, o aluzie la obiectivele unor mari puteri, inclusiv China, în această regiune.

După o primă oprire în Marea Britanie, marți, unde a chemat la rezistență în fața Chinei, noul mare rival al Statelor Unite, fostul șef al CIA și apropiat al lui Donald Trump și-a continuat turneul. El a cerut țărilor care se învecinează cu Arctica să apere valorile „libertății, transparenței, suveranității și stabilității” din îndepărtatul Nord.

„Această misiune este și mai urgentă în fața unei noi concurențe în regiune din partea unor țări care nu respectă întotdeauna sau deloc regulile”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

China, membru observator al Consiliului Arctic din 2013, se vede ca o putere „apropiată de Arctica” și vrea să dezvolte „drumuri polare ale mătăsii”.

Linie atlantistă de 20 de ani

Companiile chineze s-au poziționat în special pentru construcția sau renovarea aeroporturilor, esențiale în Groenlanda enclavizată. Prim-ministrul groenlandez, Kim Kielsen, a călătorit la Beijing pentru a discuta ofertele. Danemarca a finalizat un vast program aeroportuar la sfârșitul lui 2018, într-un dosar urmărit îndeaproape de Washington.

Dimineața, Mike Pompeo s-a întâlnit cu premierul danez Mette Frederiksen și apoi cu omologul său, Jeppe Kofod. Acesta din urmă a insistat ca oficialii afacerilor externe din Groenlanda și Insulele Feroe, teritorii autonome daneze, să fie și ei prezenți.

Considerând Statele Unite „aliatul cel mai apropiat”, în cuvintele ministrului Kofod, Danemarca și-a afișat linia atlantistă în ultimii 20 de ani, trimițând trupe la teatrele de război din Afganistan și Irak și participând la o intervenție militară în Libia.

Experimentată după anii de operațiuni externe, țara nordică a desfășurat recent trupe în Sahel alături de Franța și urmează ca la finele anului 2020 să preia șefia unei misiuni NATO în Irak, timp de 18 luni.

Atu strategic

Însă bunele relații americano-daneze au fost tulburate anul trecut de oferta neașteptată a lui Donald Trump de a cumpăra Groenlanda, un imens teritoriu arctic de peste 2 milioane de kilometri pătrați și un avantaj strategic incontestabil al micului stat Danemarca. Ieșirea președintelui american a exprimat poate un mesaj mai complex decât pare, potrivit unor experți, în timp ce Washingtonul, care are baza aeriană cea mai nordică la Thule, granița de nord a Groenlandei, a părut destul de dezinteresat de teritoriul arctic după sfârșitul Războiului Rece.

Pe 10 iunie, Statele Unite, au redeschis după 67 de ani un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei, primind undă verde de la Copenhaga. Iar în luna aprilie a.c., guvernul Groenlandei a acceptat 12,1 milioane USD ajutor american pentru proiecte civile.

Sursa: La Tribune de Geneve / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Image by Tommy Andreassen from Pixabay 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Exista o problema de fond: cei care o duc prea bine (in sensul ca au doar provocari minore in viata) si cei care o duc prea rau (in sensul ca traiesc de azi pe maine) sunt vulnerabili la tentatii. Primii au simturile amortite, iar ultimii sunt disperati. China vizeaza aceste doua categorii, cu strategii adaptate: pe primii (de exemplu tarile dezvoltate din Europa) ii duce cu zaharelul, pe ultimii (de exemplu tarile din Africa) cu biciul. De aici rolul important al tarilor ca Romania – zic pentru cine are minte si morala. (De ceilalti nu-mi pasa).

  2. Foarte bine, China trebuie izolată, să rămână cu furăciunile. crimele și propaganda mincinoasă

  3. Din acest motiv si din multe altele America este obligata de evidenta lucrurilor sa isi reconsidere atitudinea fata de Europa .Un om care nu intelege asta nu poate conduce o lume intreaga

  4. Gata, s-au impacat americanii cu danezii, nu le mai ia Pompeu cu japca Groenlanda? Sau le-o mai lasa cinci ani, din mila.

    Pentru cinci lei gauriti, cum se numeau Insulele Virgine ale SUA inainte de a-si capata numele actual?

  5. Tarile sarace sunt vulnerable in fata unei puteri malefice cum este China. Inclusiv România.
    Țările occidentale știu si pot sa își apere interesele.