G4Media.ro

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, fost premier al Georgiei și considerat prorus, va oferi…

Sursa foto: x.com/@GeorgiaGff

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, fost premier al Georgiei și considerat prorus, va oferi aproape 10 milioane de euro naţionalei de fotbal, calificată în optimi la Euro 2024

Bidzina Ivanişvili, prim-ministru al Georgiei între 2012 şi 2013, a anunţat că va oferi 9,9 milioane de euro echipei naţionale a Georgiei, care a reuşit performanţa istorică de a se califica în optimile Euro-2024, transmite News.ro.

Ivanişvili, clasat pe locul 365 în lume în ceea ce priveşte averea, cu 4,9 miliarde de dolari în 2019, a declarat că victoria asupra Portugaliei a fost o „victorie istorică şi de vis” şi că va face o donaţie similară de alte aproape 10 milioane de euro (30 de milioane de laris georgieni) pentru echipă şi personal dacă vor învinge Spania în optimi.

Miliardarul în vârstă de 68 de ani este considerat prorus şi este fondatorul partidului de guvernământ Visul Georgian, autor al controversatei lege privind „agentii străini”, care a scos zeci de mii de georgieni în stradă.

Născut în Georgia, Ivanișvili a făcut avere în Rusia în anii 1990, înainte de a se întoarce acasă și de a înființa Visul Georgian, în 2011. El a câștigat alegerile din 2012 și a fost prim-ministru timp de un an, înainte de a preda ștafeta unui succesor ales.

Se crede că exercită o influență asupra partidului de guvernământ, al cărui președinte onorific este.

Deși Visul Georgian se declară pro-occidental și susține aderarea la Uniunea Europeană și la alianța militară NATO, criticii georgieni și occidentali l-au acuzat de tendințe autoritare și pro-ruse.

În aprilie, reclusul Ivanișvili a ținut un discurs rar și dur anti-occidental în sprijinul unei legi privind „agenții străini”, care a declanșat unele dintre cele mai mari proteste înregistrate în Georgia de la independența față de Moscova în 1991. Miliardarul a declarat că o cabală obscură a preluat controlul asupra țărilor occidentale și încearcă să antreneze Georgia într-un conflict cu Rusia vecină.

La acea vreme, mai mulți membri ai echipei naționale de fotbal s-au pronunțat împotriva guvernului, susținând protestele împotriva legii, pe care parlamentul a adoptat-o în iunie.

Euforia victoriei de miercuri a mascat ultimele evoluții din politica extrem de polarizată a Georgiei. Joi, în parlament, deputații partidului de guvernământ, mulți dintre ei purtând tricourile echipei naționale, au cântat un imn popular al fotbalului georgian, deschizând o sesiune în care au adoptat un proiect de lege privind „valorile familiei”, care introduce restricții radicale privind drepturile LGBT.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Klaus,care nu e un sărac ,o da și el un pahar de apă rece și o linguriță de șerbet pentru Băieții Noștri?un film de văzut.