G4Media.ro

Miliarde de rupii aparținând Rusiei sunt blocate în conturi din India

Sursa foto: Twitter / Narendra Modi

Miliarde de rupii aparținând Rusiei sunt blocate în conturi din India

După invazia din Ucraina, India s-a transformat într-un partener economic cheie pentru Rusia: țara a asigurat achiziția petrolului rusesc pe care Occidentul a încetat practic să-l mai cumpere. Cu toate acestea, o parte semnificativă a plăților pentru hidrocarburi a avut loc în rupii – o monedă cu convertibilitate limitată, care nu poate fi schimbată în altă monedă în India sau transferată în străinătate fără permisiunea Băncii Centrale indiene. Ca urmare, miliarde de rupii au ajuns în conturile exportatorilor ruși din India – dar aceștia nu le pot folosi. Site-ul Meduza, cu ajutorul experților, a studiat câți bani ruși sunt blocați în India, de ce autoritățile din cele două țări nu se pot pune de acord cu privire la „eliberarea” lor și cum au influențat aceste fonduri blocate prăbușirea rublei în această vară.

Încercarea de a renunța la dolar în comerțul cu India s-a transformat într-o problemă pentru conducerea companiilor și autorităților ruse. În cele cinci luni ale anului 2023, Rusia a crescut de 11 ori livrările de petrol către India, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, iar o parte din acest volum a fost plătită în rupii indiene. Cu toate acestea, a apărut o complicație cu rupiile primite: de fapt, acestea nu pot fi folosite în niciun fel din cauza restricțiilor valutare din India pentru nerezidenți. Aceste rupii sunt blocate în conturi bancare indiene, iar companiile rusești nu le pot nici transfera în Rusia, nici converti în străinătate.

Oficialii au recunoscut că există o problemă. La începutul lunii mai, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că schimburile comerciale cu India în rupii reprezintă o „problemă” pentru Rusia și că „miliarde de rupii” s-au acumulat în conturile bancare indiene care nu pot fi „folosite”.

La sfârșitul lunii august, fostul ministru de finanțe al Federației Ruse și fostul șef al uneia dintre cele mai mari bănci, Otkritie, Mihail Zadornov, a amintit din nou de rupiile blocate, într-un editorial publicat de RBC. În aceasta, el a numit fondurile înghețate drept unul dintre motivele prăbușirii cursului de schimb al rublei. „Rusia a furnizat petrol și produse petroliere în valoare de 30 de miliarde de dolari Indiei în prima jumătate a anului, iar importurile noastre din India sunt estimate la aproximativ 6-7 miliarde de dolari pe an. Nu avem ce să cumpărăm în India, dar nu putem returna aceste rupii, deoarece rupia este o monedă neconvertibilă”, a declarat Zadornov, menționând că suma de 30 de miliarde depășește întregul sold pozitiv al contului curent al balanței de plăți a Rusiei.

De ce sunt imposibil de recuperat aceste rupii din India?

În 2022, India a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc. După ce a căzut sub incidența sancțiunilor occidentale, Rusia a început să crească livrările către China și India, ca parte a așa-numitei reorientări a economiei spre est. La sfârșitul anului, a intrat în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc: toate țările UE, cu câteva excepții, au încetat să mai cumpere petrol din Federația Rusă livrat pe cale maritimă.

Rusia a devenit a patra cea mai mare sursă de importuri de bunuri a Indiei în anul fiscal 2022-23 (încheiat la 31 martie), sărind 16 poziții. Volumul livrărilor de bunuri rusești către această țară a crescut de la 9,8 miliarde la 41,5 miliarde de dolari, iar ponderea Federației Ruse în structura importurilor indiene a crescut de la 1,6 la 6,5%.

În același timp, autoritățile ruse au început treptat să renunțe la dolar în comerțul internațional și să treacă la comerțul în monede naționale. Banca Centrală a înregistrat o creștere a comerțului în „alte” monede în trimestrul al patrulea al anului trecut, când au intrat în vigoare sancțiunile UE împotriva petrolului rusesc. La începutul anului 2023, India a început să plătească pentru bunurile furnizate de Rusia în rupii.

Cu toate acestea, rupiile câștigate de exportatorii ruși au căzut într-o capcană: din cauza restricțiilor impuse de Banca Centrală a Indiei, companiile rusești nu pot transfera în Rusia rupii stocate în conturi în bănci indiene și să le convertească în ruble. Pentru a schimba rupii acumulate, este nevoie de o permisiune specială din partea autorității de reglementare indiene.

Teoretic, rupiile ar putea fi cheltuite pentru achiziționarea de bunuri din India, dacă autoritatea de reglementare aprobă acest lucru. Cu toate acestea, importurile Indiei în Federația Rusă sunt neglijabile în comparație cu exporturile în direcția opusă și a apărut un dezechilibru de mai multe miliarde de dolari în comerț.

În primele șase luni ale anului 2023, livrările de bunuri rusești către India s-au tripla , ajungând la 31,5 miliarde de dolari. Dintre acestea, 25,2 miliarde au provenit din achiziții de petrol și produse petroliere. Importurile de bunuri indiene în Rusia în aceeași perioadă s-au ridicat la doar 1,9 miliarde. Rezultă că deficitul comercial al Indiei cu Rusia s-a ridicat la 29,6 miliarde de dolari. Aceasta este exact suma pe care o invocă Mihail Zadornov atunci când vorbește despre rupiile blocate în India.

Chiar nu s-au gândit nimeni la riscul acestui blocaj?

Ba da, dar, în esență, Rusia nu avea alternative la exportul de hidrocarburi în India din cauza sancțiunilor.

Chiar înainte de creșterea comerțului în rupii, conducerea rusă era conștientă de o posibilă problemă datorată dificultăților de conversie a rupiei. Vara trecută, oficialii din Federația Rusă, în negocierile cu colegii din India, au insistat să plătească petrolul în ruble. Cu toate acestea, au fost refuzați, a relatat publicația indiană Business Standard, citând surse familiare cu situația.

India chiar a răspuns atunci oferindu-se să cumpere petrol în rupii, dar acest lucru nu a convenit părții ruse, a scris ziarul indian Economic Time , citând oficiali indieni și reprezentanți ai industriei petroliere.

„Nici băncile [rusești] și nici furnizorii nu vor să treacă la plăți în rupii. Exporturile noastre către Rusia sunt prea mici în comparație cu importurile. Furnizorii vor rămâne cu prea multe rupii și nu prea știu ce să facă cu ele”, a declarat o sursă din industria petrolieră pentru ET.

Așadar, câți bani sunt blocați?

Este imposibil de estimat cu exactitate. După cum s-a spus mai sus, fostul ministru de finanțe Mihail Zadornov a estimat volumul blocat la 30 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, o sursă Reuters din cercurile bancare a invocat anterior o sumă și mai impresionantă – 39 de miliarde de dolari.

Estimarea lui Zadornov corespunde aproximativ diferenței dintre exporturile rusești către India și importurile din această țară. Cu toate acestea, nu știm care este ponderea dolarului, a rupiei sau a dirhamului în schimburile comerciale dintre țări, deoarece structura valutară a decontărilor dintre ele nu este publicată.

Din acest motiv, mulți economiști nu au fost de acord cu estimările privind volumul de rupii blocate în India, date de Zadornov și Reuters. Nu ar trebui să se exagereze volumul de rupii blocate și să se echivaleze cu volumul deficitului comercial al Indiei, a declarat pentru Meduza un economist de la o mare companie financiară. Potrivit interlocutorului, cel mai probabil este vorba de sume mai mici de 10 miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a exporturilor nu sunt plătite în rupii, ci în alte valute, spune Egor Susin, director general al Gazprombank Private Banking. Potrivit acestuia, există cu siguranță un volum de rupii în comerț, dar este „nesemnificativ”.

Marii exportatori folosesc dirhami, yuani, dolari și euro atunci când tranzacționează cu companiile indiene, afirmă Alexander Isakov, economist la Bloomberg Rusia. Problemele cu rupiile blocate, spune el, sunt întâmpinate de micii exportatori de energie care „nu sunt pe deplin familiarizați cu particularitățile pieței indiene și cu restricțiile actuale privind retragerea de capital”. Prin urmare, amploarea problemei, potrivit lui Isakov, nu depășește câteva miliarde de dolari.

Cum se poate rezolva problema?

Prin stoparea tranzacționărilor în rupii – ceea ce Rusia a făcut probabil în primăvară. În luna mai, Reuters a raportat că Rusia și India au suspendat comerțul în valute indiene din cauza dezechilibrelor comerciale. „Nu mai vrem să facem decontări în rupii, acel mecanism pur și simplu nu funcționează. India a încercat să facă tot posibilul pentru a-l face să funcționeze, dar nimic nu a funcționat”, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu detaliile negocierilor. Potrivit agenției, unele plăți pentru exporturile rusești se fac în dirhami din Emiratele Arabe Unite, dar principala plată se face în dolari prin intermediul unor țări terțe.

Cu toate acestea, rupiile deja plătite pentru bunuri livrate anterior au rămas „atârnate” în conturile bancare indiene. Nu s-a găsit încă o soluție pentru a le putea retrage, a declarat Ar Dinesh, președintele Confederației Industriei Indiene, la mijlocul lunii august.

Numai autoritățile de reglementare indiene pot rezolva problema: acestea ar trebui să permită companiilor rusești să ocolească restricțiile valutare pentru a vinde rupii, spune un economist de la o mare companie financiară:

„Rupiile care au fost primite pentru livrările la export nu pot părăsi deloc banca care a efectuat plățile. Nu pot, de exemplu, să plătească servicii în India. Lista modalităților de a cheltui aceste rupii este practic zero. Pentru a le folosi cumva, [încă] trebuie să obțineți o autorizație suplimentară de la Banca Centrală a Indiei”.

Modul în care situația va evolua în continuare este o chestiune de negocieri politice. Ministerele de finanțe și guvernele celor două țări vor participa, cel mai probabil, la acestea.

Ce legătură are cursul de schimb al rublei?

Mihail Zadornov, în editorialul pentru RBC, susține că rublele blocate sunt unul dintre motivele neobservate ale prăbușirii rublei în vară.

Acest factor a pus într-adevăr presiune asupra cursului de schimb al rublei în primele luni ale anului, spune un economist de la o mare companie financiară. Exportatorii ruși au primit „pe hârtie” venituri în valută pentru petrolul furnizat. Însă, de fapt, ei nu au putut converti rupiile în ruble, drept urmare oferta de valută pe piață a fost redusă, explică sursa citată.

Totuși, acest fenomen a avut efect doar în primul trimestru și în aprilie-mai anul curent, notează expertul. Statisticile Băncii Centrale arată că, în primele patru luni, exportatorii au convertit în ruble mai puține valute decât de obicei. Deja în luna mai, rata de conversie a revenit la peste 80%, iar Rusia a încetat, probabil, să mai vândă petrol pentru rupii, spune economistul. Astfel, rublele blocate nu au jucat un rol în prăbușirea din vară a rublei, crede el.

Ministerul Energiei al Federației Ruse a răspuns, de asemenea, la declarația fostului ministru de finanțe. Departamentul a precizat că societățile petroliere returnează în Rusia cea mai mare parte a câștigurilor în valută, iar întârzierile nu sunt de natură sistemică. „Astfel, declarațiile conform cărora problemele cu conversia rupiei sunt motivul pentru slăbirea rublei nu reflectă starea reală a lucrurilor”, a declarat ministerul .

În acest caz, retragerea rupiilor din India nu va duce la o întărire a rublei?

Acesta este doar unul dintre posibilele instrumente pe care autoritățile financiare le pot folosi pentru a întări rubla, dar este departe de a fi cel mai important.

Atunci când rupii blocate în India vor putea fi convertite în ruble, acest lucru va fi un plus pentru moneda rusă, spune un economist de la o mare companie.

Zadornov a scris despre același lucru: returnarea încasărilor pentru petrolul vândut în rupii va permite autorităților să atenueze problema cursului de schimb al rublei. Cu toate acestea, motivele care stau la baza căderii rublei vor rămâne și vor continua să pună presiune asupra cursului de schimb.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. interesanta capcana pentru rusi din partea Indiei.