Milipede gigant, considerat pierdut de aproape 130 de ani, redescoperit în jungla din Madagascar
Un milipede uriaș de culoare maro închis, care nu a mai fost documentat de 126 de ani, a fost înregistrat în Parcul Natural Makira, care adăpostește cea mai mare și mai intactă pădure din Madagascar, relatează CNN.
Este una dintre cele 21 de specii „pierdute” redescoperite de Re:wild în timpul unei expediții pe insula africană în septembrie anul trecut, ale cărei rezultate tocmai au fost publicate. Organizația de conservare își propune să localizeze speciile care nu au mai fost văzute și înregistrate de cel puțin 10 ani, sperând că, prin eliminarea deficiențelor de date, va putea contribui la prevenirea extincției speciilor.
Christina Biggs, ofițer pentru specii pierdute în cadrul Re:wild, a observat într-o dimineață milipedele uriaș care se târa pe cizma ei din fața cortului. „Am filmat-o o vreme pentru că mi s-a părut mișto, neavând nicio idee că era o specie pierdută reală”, a declarat ea pentru CNN într-un e-mail. „Abia când Dmitry Telnov, un specialist în gândaci de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a trimis materialul unui coleg german specializat în milipide din Madagascar, am aflat că nu mai fusese documentată din 1897”.
Cel mai lung exemplar al speciei (denumirea științifică: Spirostreptus sculptus) observat a fost o femelă gigantică care măsura 27,5 centimetri. Echipa a fost surprinsă să descopere că, în ciuda lipsei de înregistrări științifice, acest milipide era, de fapt, destul de comun în întreaga pădure tropicală.
„Există atât de multe motive pentru care o specie ar putea să nu mai fie documentată de peste un deceniu sau (să fie) „pierdută” după definiția noastră. Boli, poluare, fenomene meteorologice catastrofale, conflicte între oameni și animale sălbatice. Dar uneori este pur și simplu pentru că oamenii nu au căutat-o sau sunt mai puțin interesați pentru că nu este pufoasă și drăguță”, a spus Biggs.
Printre celelalte 20 de specii redescoperite se numără păianjeni săritori, gândaci florali asemănători furnicilor și trei specii de pești. De asemenea, echipa a documentat specii noi care nu fuseseră înregistrate niciodată în Makira, cum ar fi păianjenul zebră.
Brogan Pett, director al grupului de lucru SpiDiverse din cadrul Biodiversity Inventory for Conservation (BINCO) și doctorand la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, a făcut descoperirea după ce a observat un sac de ouă atârnat la intrarea într-o peșteră mică.
„Le-am recunoscut imediat ca fiind ceva special”, a declarat el într-un comunicat de presă. „Sacii de ouă pendulanți este una dintre caracteristicile familiei de păianjeni zebră din care face parte această nouă specie. M-am târât puțin în interiorul peșterii și am văzut câțiva păianjeni adulți care păzeau sacii cu ouă – erau păianjeni destul de mari și a fost remarcabil că au rămas nerecunoscuți atât de mult timp”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu